Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der kan både være boliger og en dagligvarebutik på vej til Oddervej, hvor Alexandra Blomster ligger i dag. Illustration: Cebra Arkitekter Aarhus

Oddervej kan få nyt butikscenter og 41 nye boliger

Du husker det måske.

For små ti år siden var det område af Oddervej, der huser blandt andet Alexandra Blomster, på vej til at blive et stort byggeri rigere.

Biblioteket, burgerbar og andet erhverv skulle fylde grunden.

Men projektet blev aldrig til noget på grund af den store modstand fra lokalområdet.

Nu er et nyt, stort byggeprojekt måske under opsejling. Forslaget til Højbjerg Plads er i hvert fald på bordet, og denne gang i en noget andet udgave end tidligere.

Der skal være et supermarked, der skal gøres plads til en cafe, og så skal der laves boliger. Man kan sige, at det bliver et boligkompleks kombineret med et lille butikscenter.

Sådan lyder hovedtrækkene i det projektforslag Remien Ejendomme, som har grunden, er kommet med.

Byggeriet vil være godt for området, lyder det fra Claes Remien, der er direktør virksomheden. Man vil slippe for det mindre pæne udtryk, som stedet har i dag, og i stedet får man et tidssvarende samlingssted, hedder et af argumenterne.

Men der er stadig lang vej til at få projektet realiseret. Kommunens folk er ikke begyndt at kigge på det endnu, og selvom arbejdet med udformningen af en ny lokalplan bliver sat i gang, er det ikke sikkert, at byggeriet kan lade sig gøre.

For nok er det et andet projekt, end det der var på banen for små ti år siden, men det er stadig et stort byggeri. Også for stort, hvis man spørger det lokale fællesråd.

- Byggeriet er måske velegnet inde i byen, men ikke i et villakvarter som det her. Det vil være skæmmende for området, siger fællesrådsformand Søren Wichmann Matthiessen.

Projektet er på et tidligt stadie, og Skåde-Højbjerg-Holme kommer naturligvis til at følge med i udviklingen. Har du inputs, kan du skrive til nicje@jfmedier.dk. Det kan du selvfølgelig også gøre med alt muligt andet, du mener, vi bør tage fat på.

Tak for din tid og god læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Tanken er, at der skal lægges et ”grønt tæppe” hen over butikkerne, så boligerne får grønne opholdsarealer omkring sig. Illustration Cebra Arkitekter Aarhus

Parkeringskælder, supermarked og cafe: Få overblikket over muligt nybyggeri på Oddervej

Der er et godt stykke vej til, at byggeriet kan blive til virkelighed. Lad os starte med at få det slået fast.

Men lige nu er der et forslag på bordet for området omkring Alexandra Blomster på Oddervej.

Ideen er, at der skal være en slags butikscenter med supermarked, blomsterforretningen og måske en cafe og andre småbutikker.

Samtidig skal der laves boliger ovenpå butikkerne.

Få overblikket her.

- Vi vil gerne lave et lille center, hvor der er to, tre butikker. Det kunne være en lille vinforretning eller noget delikatesse. Vi har også en ambition om at få en cafe, siger Claes Remien, der er direktør i den virksomhed, der ejer grunden ved Alexandra Blomster.

Der skal bygges højere og tættere, end det ifølge den gældende lokalplan er tilladt, hvis byggeriet på Oddervej 84 skal blive til virkelighed.

Til gengæld kan en cafe og et supermarked være på vej til grunden, der blandt andet huser Alexandra Blomster i dag.

Det er Remien Ejendomme, der har grunden, og som har sendt en ansøgning afsted til kommunen.

Lejligheder

Boligerne kan laves i forskellige størrelse, men tanken er, at ingen af dem skal være under 60 kvadratmeter. Illustration: Cebra Arkitekter Aarhus

Der skal ikke kun være handlemuligheder på grunden. Det er også planen, at Højbjerg Plads i fremtiden skal huse en flok højbjerggensere.

I projektbeskrivelsen bliver der regnet med 41 boliger, som alle skal være større end 60 kvadratmeter. Præcist, hvor store de skal være, er der dog ikke på plads endnu.

- Det bliver kuber med beboelse, og dem kan man i princippet dele i både to, tre og fire. Så der er stor fleksibilitet i størrelsen og antallet af lejligheder, siger Claes Remien.

Det skal være boliger til mere eller mindre alle typer mennesker, og Claes Remien ser specielt muligheder for den ældre generation.

- Der er en del i Højbjerg, som bor i villaer, men som måske godt kunne bruge noget mindre, siger han.

Dagligvarer og måske en cafe

Det er tanken, at der skal en cafe og måske en specialforretning ind i det lille butikscenter. Illustration: Cebra Arkitekter Aarhus

Cirka en femtedel af matriklens areal skal bruges på en ny dagligvarebutik. Stedet er det helt rigtige til en dagligvarebutik, lyder vurderingen fra Claes Remien, som også fortæller, at der er dialog med flere interesserede butikker. Han vil dog ikke komme det nærmere.

Det skal ikke kun være muligt at købe dagligvare på fremtidens Højbjerg Plads. Det er også tanken, at der som minimum rykker én ny butik yderligere ind.

- Vi vil gerne lave et lille center, hvor der er to, tre butikker. Det kunne være en lille vinforretning eller noget delikatesse. Vi har også en ambition om at få en cafe, siger Claes Remien.

Væk med det gamle

Alle bygninger på matriklen skal rives ned, og så skal der bygges nyt, lyder forslaget. Foto: Christian Gnutzmann

På grunden ligger der lige nu en genbrugsbutik, et autoværksted og en blomsterforretning. De to førstnævntes dage på Højbjerg Plads er talte, hvis projektet bliver til noget.

Alle bygningerne skal rives ned for at gøre plads til nybyggeriet, men blomsterforretningen får fortsat lov til at leve på grunden.

Alexandra Blomster, som forretningen hedder, skal være en del af det nye centerbyggeri.

Trafikalarm

Venstresvingsbanen skal blive og den skal assisteres af en højresvingbane, så biler fra begge sider kan dreje ind til det lille butikscenter, uden at det skal genere trafikken på Oddervej. Foto: Christian Gnutzmann

Der er én alarm, der plejer at lyse rød hos de fleste, når ordene ”nybyggeri” og ”Oddervej” bruges i samme sætning.

- Trafik, trafik, trafik, brøler alarmen, mens de røde lamper blinker.

I forslaget til projektet, lyder det, at der skal laves en højresvingsbane for de bilister, der kommer fra nord. I dag er der allerede lavet en svingbane fra den modsatte side.

Det betyder også, at der kun skal være én ind- og udkørsel til centeret. I dag er der tre steder, hvor man kan komme ud på Oddervej, og de to af dem vil altså blive lukket, lyder det i forslaget.

110 parkeringspladser

Det er en dyr løsning, men også den bedste løsning at grave størstedelen af parkeringspladserne ned, vurderer Claes Remien. Illustration: Cebra Arkitekter Aarhus

41 boliger, en dagligvarebutik og mindst en butik yderligere lyder som noget, der trækker folk til. Det skulle det jo også gerne, hvis det skal være en succes. Og til alle dem, der skal bruge en bil for at komme til centeret, er der gode nyheder.

Der bliver masser af muligheder for parkering.

Foran centeret skal der være 26 parkeringspladser, og så vil der også komme en parkeringskælder med 84 p-båse. I alt vil der altså være plads til 110 parkerede biler.

Brug for en ny lokalplan

I den nuværende lokalplan fra 1990 er der flere punkter, der umuliggør byggeprojektet.

Derfor er der behov for en ny lokalplan.

Blandt andet står der i den nuværende, at der ikke må etableres dagligvarebutikker. Der står også, at bebyggelsesprocenten for boliger ikke må overstige 25. Samtidig må bebyggelsesprocenten for andet byggeri ikke overstige 50 procent.

I forslaget til projektet er der tale om en bebyggelsesprocent på 104 procent.

Den nuværende lokalplan sætter også begrænsninger i forhold til, hvor højt der må bygges. Lige nu er den maksimale byggehøjde på to etager. Forslaget til det nye Højbjerg Plads går på, at der skal bygges boliger 4,5 etager, hvor det er højest.

Tidsplan

Her kunne der passende bare stå et stort spørgsmålstegn.

For projektet er et godt stykke vej fra at blive til virkelighed. Faktisk er det på så tidligt et stadie, at kommunens teknik- og miljøafdeling endnu ikke har taget stilling til ansøgningen om en lokalplansændring.

Accepteres lokalplanprocessen, skal projektet fremlægges for Steen Stavnsbo (K), der er rådmand for teknik og miljø. Siger han ja til at gå videre med projektet, starter arbejdet med at sende projektet i offentlig høring, inden det til sidst skal drøftes i byrådet.

Der er altså flere ting, der skal gå op i en højere enhed, før projektet kan nå til et sted, hvor en ny lokalplan kan komme på tale. Og udarbejdelsen af sådan en kan hurtigt komme til at tage halvandet år eller mere.

Alexandra Blomster får lov til at blive. Det bliver i nye lokaler, men blomsterforretningen spiller stadig en rolle i projektforslaget. Det gør de øvrige butikker på matriklen ikke. Foto: Christian Gnutzmann

Borgerne sagde klart nej sidste gang, og nu kan et nyt byggeri være på vej: - Vi vil lave noget, der er godt for Højbjergs udvikling

Lykkes det denne gang?

Det er det spørgsmål, der lige nu hænger over området, hvor Alexandra Blomster blandt andet ligger.

For små ti år siden var et stort byggeprojekt på tegnebrættet, men massiv modstand fra de lokale fik det bremset.

Nu er et nyt forslag til området på bordet. Denne gang uden biblioteket, og i modsætning til sidste gang er der i det nuværende forslag også tale om boliger.

Der er dog stadig ting, der vækker bekymringer hos fællesrådet. Det kan du læse mere om ved at folde artiklen ud.

Kan borgere, politikere og byudviklere blive enige om området ved Alexandra Blomster denne gang? Et nyt projektforslag er i hvert fald i spil, men ifølge fællesrådet er det for stort, og det passer ikke ind i villakvarteret.

Planerne er store.

Både boliger, et supermarked og en cafe kan være på vej til det område på Oddervej, hvor Alexandra Blomster i dag ligger.

Man kan sige, at det skal være et boligkompleks med lille butikscenter, som kan fungere som et samlingssted, og som fremfor alt skal gøre noget godt for Højbjerg.

Sådan lyder tankerne fra Claes Remien, der er direktør i Remien Ejendomme, som ejer grunden.

- I dag er området en forfalden bygningsmasse, det er gammelt og trist og ikke noget, der tjener Højbjerg til ære. Det vil vi gerne lave om på, og vi vil lave noget, der er tidssvarende og godt for lokalområdet, siger han.

Ideen er, at der skal laves en parkeringskælder med supermarked og butikker i stueetagen. Ovenpå det skal der ligge et slags grønt tæppe, hvor boligerne skal suppleres af grønne områder og opholdsarealer.

Boligerne skal bygges i kuber, der hver især går op i en spids, og hvor der på de højeste punkter vil blive bygget i fire etager plus en halv etage som udnyttet tagrum.

Borgerne sagde nej sidste gang

For små ti år siden var området omkring Alexandra Blomster også på vej til et større ansigtsløft.

Området skulle blive til Højbjerg Plads, og her skulle der blandt andet bygges et nyt bibliotek, burgerbar og gøres plads til andet erhverv.

Det er tanken, at der skal en cafe og måske en specialforretning ind i det lille butikscenter. Illustration: Cebra Arkitekter Aarhus

Det blev et rungende nej fra borgernes side dengang, og projektet blev aldrig til noget. I dag ligger der stadig en blomsterforretning, en genbrugsbutik og et autoværksted.

Bygningerne er blevet de små ti ældre, og det har ikke gjort området pænere, påpeger Claes Remien.

- Nu har ideerne for området ligget og modnet, og vi er klar til det her nye projekt, som er noget helt andet end det, der var på tale dengang. Vi har lyttet til borgerne, og vi synes, at det her projekt er vigtigt for udviklingen i området, siger han med henvisning til, at det i højere grad er et boligbyggeri denne gang, hvor biblioteket ikke er en del af planerne.

Bekymret fællesråd

Matriklen trænger til en kærlig hånd, og det vil være godt for Højbjerg med et samlingssted, lyder argumenterne fra Claes Remien.

Spørgsmålet er så bare, om borgerne denne gang er enige i, at hele grunden skal laves om. Det lokale fællesråd har i hvert fald nogle bekymringer.

- Vi synes, byggeriet er for stort. Det kan godt være, at der er skruet lidt ned for bebyggelsesprocenten i forhold til sidste gang, men det hjælper ikke meget, siger Søren Wichmann Matthiessen, der er formand for fællesrådet.

Han henviser til, at der i den nuværende lokalplan gives lov til en bebyggelsesprocent på 25 for boliger og 50 procent for erhverv. I projektbeskrivelsen står der, at der regnes med en bebyggelsesprocent på 104.

Det er godt at få gang i snakken om udviklingen af Oddervej 84, men det projekt, der er på bordet nu, er for stort, lyder vurderingen fra fællesrådsformand Søren Wichmann Matthiessen. Foto: Christian Gnutzmann

Han hæfter sig også ved, at der i den nuværende lokalplan maksimalt må bygges i to etager plus en udnyttet tagetage, men i skitserne for det nye projekt regnes der med 4,5 etager, hvor byggeriet er højest.

- Byggeriet er måske velegnet inde i byen, men ikke i et villakvarter som det her. Villaerne på Heidesvej vil få et stort byggeri i baghaven, og det vil være skæmmende for området. Samtidig frygter vi, at det vil danne præcedens, så man også kan bygge højere end lokalplaner tillader andre steder, siger formanden.

Grunden ligger på en skråning, og derfor kommer det slet ikke til at blive så voldsomt fra Heidesvej, som bekymringen går på. Det forsikrer Claes Remien.

- Mod Heidesvej vil bygningerne kun være i de to etager plus det udnyttede tagrum, som den nuværende lokalplan tillader. Vi kommer også kun til at bygge i ti meter, hvilket er under de 12 meter, der står i lokalplanen.

Behov for flere dagligvarebutikker?

Som en ret central del af det nye byggeprojekt er dagligvarebutikken. Claes Reimen fortæller, at ejendomsselskabet er i dialog med flere interesserede kæder, uden at han vil komme nærmere ind på, hvilke butikker der er tale om.

Men er det overhovedet nødvendigt med en dagligvarebutik mere på Oddervej? En kilometer længere mod syd ligger Rema 1000 helt ude til Oddervej, og går man 500 meter mod nord, kommer man til Højbjerg Torv.

Her har Rema 1000 også planer om en ny butik.

Det får fællesrådsformanden til at stille spørgsmålstegn ved, om der er behov for flere af den salgs butikker.

- Vi ved jo, at der er trafikkonsekvenser forbundet med en dagligvarebutik, så vi synes, det er lidt mærkeligt, hvis man er nødt til at have en butik mere. Men det er fint at få taget hul på snakken, vi synes bare, at man bør overveje behovet, siger Søren Wichmann Matthiessen.

Hvis der kommer en Rema 1000 på Højbjerg Torv, vil det ikke være noget, der umiddelbart spænder ben for planerne om en dagligvarebutik i det nye projekt, fortæller Claes Remien.

Der skal laves en svingbane for de bilister, der kommer nede fra Højbjerg Torv. Det skulle gerne sikre, at trafikken ikke bliver påvirket af det mulige nybyggeri. Foto: Christian Gnutzmann

Men hvorfor er det nødvendigt for jer med en dagligvarebutik?

- Fordi projektet ikke vil hænge økonomisk sammen ellers, og hvis det ikke kan hænge sammen, laver vi selvfølgelig ikke projektet. I forhold til trafikken kommer der kun til at være én ind- og udkørsel i stedet for de tre, der er i dag, og der kommer en svingbane, så vi mener faktisk, at der er tale om en forenkling af trafikken, siger Claes Remien.

Han håber på, at der undervejs i projektet vil være god dialog med både borgerne og fællesrådet, så man sammen kan lave et projekt, der er godt for Højbjerg.

- Det er også vigtigt for mig at sige, at vi jo ikke laver det her projekt og så bare smutter videre til det næste. Vi kommer med god samvittighed og vil lave noget godt for Højbjerg, og vi kommer til at passe på området.