Én træningskamp fik 11 andre hold til at aflyse træningen, fordi der ikke var plads: Nu er Lyseng klar med en plan for fremtiden
Det kan løbe op i et ganske stort millionbeløb.
Men så får Lyseng også både en ny kunstgræsbane, en tribune, et nyt og forbedret klubhus, og andre ting der gerne skulle forbedre oplevelsen af at være medlem af en af landets største klubber.
Og det er hårdt tiltrængt. Lige nu er det et stort logistisk puslespil, der skal lægges for at sikre baneplads til alle. En gang i mellem passer brikkerne ikke sammen, og så må træningen aflyses for nogle.
Det holder ikke, og derfor skal kunstgræsbanen på plads hurtigst muligt.
Den er senest klar til vintersæsonen 2024, lyder det.
Læs mere om helhedsplanen for Lyseng her.
I sidste uge spillede Lysengs divisionshold træningskamp.
To hold og to gange 45 minutter.
Det betød, at 11 andre hold, som ellers plejer at bruge banen på det tidspunkt, måtte aflyse træningen, fordi divisionsholdet naturligvis skulle bruge klubbens eneste kunstgræsbane til træningskampen.
Det kan lyde som et skrækeksempel, men den er god nok.
Mere end 100 fodboldspillere måtte acceptere, at torsdagens træning var aflyst, fordi der simpelthen ikke var plads til dem.
Der skal altså findes noget mere baneplads, og det kan kun gå for langsomt. Og nu er der godt nyt for Lysengs cirka 1.700 medlemmer.
En kunstgræsbane mere er på vej.
- Nogle gange har man bare et lille frimærke at træne på, og vores eneste løsning er at lægge kunstgræs på vores opvisningsbane. Så det gør vi, og det kommer til at give os flere tusinde træningstimer om året, siger klubansvarlig Henrik Brandt.
Det vil gøre banen kampdygtig hele året rundt, og den vil kunne bruges til træning. Alle græsbaner i kommunen er lukkede fra november til april, og det efterlader Lysengs cirka 1.700 medlemmer med en enkelt kunstgræsbane til deling hen over vinteren.
Men selv når alle græsbanerne kan benyttes, er det sparsomt, hvor meget der trænes på opvisningsbanen.
- Det er kun de mindste børn, der bruger den lidt til træning. Den skal skånes, så den er klar til kampe, siger Henrik Brandt.
Bedre og bredere
Lyseng er en af landets største fodboldklubber målt på antallet af medlemmer, og den vokser og vokser.
Det gør kun pladsmanglen endnu mere problematisk, specielt fordi klubben også får flere og flere talenthold, der skal træne meget.
- Vi vokser på alle parametre. Både bredde og elite. Og vi kan heller ikke bare stoppe med at tage medlemmer ind. Der er mange studerende og unge trænere, der kan se, at vi har et godt miljø, og at de kan lære noget af os, og dem har vi brug for, siger Henrik Brandt.
Ved at gøre kampbanen til en kunstgræsbane, vil Lyseng også kunne trække mere af det daglige liv tættere på klubhuset. Kampbanen ligger lige foran klubhuset, men når den ikke bruges på træningsaftener, foregår de fleste aktiviteter et stykke fra det, der ellers gerne skulle være samlingsstedet.
- Vi vil have klubhuset til at spille en større rolle for vores medlemmer og deres forældre, og derfor vil det være rigtig godt, hvis der er liv i det område året rundt.
Tribune, klubhus og to etaper
Kunstgræsbanen skal i hus hurtigst muligt. Men det er ikke det eneste, der er på vej til Lyseng. Slet ikke.
Faktisk er det hele området, der skal optimeres.
Det betyder, at der også er en opgradering af klubhuset på vej. Her er det planen, at der skal bygges en etage mere med omklædningsfaciliteter og opholdsrum.
- Igen så kan vi ikke helt være der lige nu. Vi har mange hold, som vi ikke kan tilbyde omklædning, og det går ud over klublivet. Samtidig er der en hel del krav, når vi spillere på et højere niveau, siger Henrik Brandt.
Klubhuset er dog først med i anden etape af den helhedsplan, der er lagt for området. I første omgang handler det om den nye kunstgræsbane, hvor der også skal laves en overdækket tribune.
- Det bliver godt for både tilskuere, forældre og spillere, der kan lægge deres tøj i tørvejr.
I første etape skal der også laves et skillsområde med mulighed for teknisk træning, og så skal der være et tårn ved den nye kunstgræsbane, så der bliver mulighed for at optage kampene.
- Der er faktisk en forventning om, at vi livestreamer 3. divisionskampene. Det er også rart, når vi har store stævner, at man kan stå et sted, hvor man kan overskue det hele.
14-16 millioner
Det siger næsten sig selv, at ønskerne i Lysengs helhedsplan kan blive dyre at indfri. Det er også derfor, at der planlægges i to etaper.
- Vi kan ikke overkomme det hele på én gang rent økonomisk. Men vi planlægger at få det hele på plads, og vi mener heller ikke, at det er urealistisk, siger Henrik Brandt.
Han anslår, at første etape løber op i 14-16 millioner kroner.
Klubben har sparet penge op, men der står naturligvis ikke et tocifret millionbeløb på kontoen. Derfor skal der findes penge udefra.
- Vi håber på gavedonationer og sponsorater, og så kommer vi til at søge kommunens anlægspulje efter sommer. Det sidste skal lånefinansieres, og her håber vi på en kommunegaranti.
Ambitionen er, at kunstgræsbanen og det meste af første etape står færdigt til næste vinter, men Henrik Brandt er indstillet på, at den kan komme til at hedde vinteren 2024, før kampbanen har fået nyt underlag.
Indtil da må de mange medlemmer drible rundt mellem hinanden på den trængte plads.
- Vi forsøger at dele sol og vind lige, så det ikke altid er de samme, der får meget lidt plads, siger Henrik Brandt.