Hvad betyder havneudvidelsen for Højbjerg? Få overblikket set med lokale øjne
I denne artikel kan du blive klogere på, hvor stor en udvidelse der er tale om. Du kan også læse, at den nye havnekaj vil blive med kraner på størrelse med Lighthouse.
Det er vigtig viden for dig, der bor i Højbjerg, fordi det i fremtiden vil være det, dine øjne ser, når du står ved Ballehage Strand, i Mindeparken eller ved Jelshøj og kigger ud over vandet.
Det kan også blive Højbjergs problem, når lastbilerne skal til og fra byggeriet. Den bekymring kan du læse mere om i denne overbliksartikel.
Det vil få stor betydning for hele Aarhus, hvis Aarhus Havn får lov til at udvide med 105 hektar. Men hvad vil det betyde for alle i postnummer 8270?
Det forsøger vi at gøre dig klogere på i denne artikel. Her kan du blandt andet se, hvordan udsigten fra forskellige steder i Højbjerg vil blive markant anderledes.
Du kan også blive klogere på tidsplanen for udvidelsen, og du kan læse om bekymringen for mere tung trafik på Oddervej.
140 fodboldbaner og Lighthouse-høje kraner
Det er et kæmpestort byggeri, der er på bordet. Forslaget går på at udvide Østhavnen med 105 hektar. Det svarer nogenlunde til 140 fodboldbaner. Dertil kommer en ny ydermole, der kan komme til at stikke fire meter op over vandet.
De 105 hektar skal etableres i forlængelse af Østhavnen, hvor Molslinjen også sejler fra. Og der skal naturligvis ikke bare være asfalt. Der skal bygges højt, når både siloer og kraner vil gøre sin entre. I forslaget til en ny lokalplan for området står, at kranerne kan ende i 144 meters højde. Til sammenligning er Lighthouse 142 meter høj.
Tidsplan
Lige nu er der høringsperiode på lokalplansforslaget og miljøvurderingen, der er på bordet. I sidste ende er det byrådet, der skal sige ja eller nej til projektet.
Bliver der sagt ja, kan udvidelsen begynde. Udvidelsen skal ske i to etaper, hvor første etape gerne skulle være færdig i 2032.
Her skal ydermolerne etableres, og første del af den nye havn skal etableres. Der tages også hul på Aarhus Blueline, som du kan blive klogere på længere nede i artiklen.
Efter 2032 starter anden etape, hvor de sidste 61 hektar af den nye havn skal færdiggøres. Det forventes, at hele havneudvidelsen står færdig i 2050.
Skødshoved forsvinder
Det er naturligvis ikke Skødshoved, der rent fysisk forsvinder, men det bliver svært at få øje på, hvis man står ved Tangkrogen eller Ballehage Strand.
På billederne kan du se, hvordan udsigten er nu fra de forskellige steder, og hvordan den vil blive, hvis hovedforslaget om havneudvidelsen bliver en realitet.

Illustration: Aarhus Kommune

Illustration: Aarhus Kommune

Illustration: Aarhus Kommune

Illustration: Aarhus Kommune

Illustration: Aarhus Kommune

Illustration: Aarhus Kommune
Hvordan skal udvidelsen ske?
Hvordan er det nu lige, man bygger en havn i vandet?
Først og fremmest skal man have bugten fyldt op med jord, og det skal der selvsagt bruges en del af.
Udvidelsen skal ske i to etaper, og i første etape forventes det, at der skal bruges cirka 5,6 millioner kubikmeter jord.
Her er det planen, at der skal findes 650.000 kubikmeter overskudsjord fra udgravningen af Marselistunnellen. Det vil sige godt og vel en tiendedel, men hvad så med resten?
Formanden for foreningen Beskyt Aarhusbugten, Svend Erik Kristensen, frygter, at man ikke kan sejle det hele ind, og at noget af det resterende derfor skal hentes udefra. Og hvis Marselisboulevard er ved at blive lavet til Marselistunnellen, er der i hans øjne kun en oplagt rute for de mange lastbiler.
- Jeg tænker, at det må blive Oddervej, der skal bruges til det. Og det giver altså en voldsom trafik, og det er altså store lastbiler, vi snakker om her, siger han.
I anden etape af udvidelsen forventes det, at der skal bruge cirka otte millioner kubikmeter jord.
Ny Blueline
Havneudvidelsen er et stort indhug i Aarhus Bugt og for at passe lidt på dyrelivet, skal der laves en såkaldt blue line. Den skal skabe biodiversitet og danne nye levesteder for dyr og planter både på landet og i vandet.
I lokalplansforslaget står der, at ”Det er også hensigten, at der skal anlægges platforme, som giver mulighed for fiskeri og isætning af kajakker med mere. Lokalplanen indeholder alene bestemmelser om, at stien skal kobles til fremtidige platforme, så der bliver uhindret adgang.”
Hvad kan du gøre?
Har du inputs, spørgsmål eller andet til den mulige havneudvidelse, så skal du snart melde dig på banen. Høringsperioden løber frem til 3. marts. Du kan tilføje dit høringssvar her.
Har du brug for at blive lidt klogere på projektet, er der et par møder, du med fordel kan notere dig.
7. februar afvikles kommunens orienteringsmøde. Det foregår på Blixens, Karen Blixens Boulevard 7. Du kan også være med virtuelt. Det kan du læse mere om her.
22. februar er der borgermøde i Rådhussalen, hvor der også vil være workshop i høringssvar.