Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det giver god mening, når borgerne efterspørger vejbump. De er nemlig både billige og effektive, lyder det fra Vejdirektoratet. Foto: Christian Gnutzmann

Hvad skal der til for at få et vejbump?

Et vejbump hjælper med at holde farten nede.

Det kan jeg skrive under på. Jeg kommer nemlig fra en lille vestjysk by, hvor man på trods af størrelsen har formået at klemme hele fem vejbump ind mellem byskiltene.

For dem, der blot skal igennem byen, er de helt sikkert til besvær, men for dem, der går op i trafiksikkerhed, har de værdi.

Det er også Vejdirektoratets vurdering. Vejbump sænker farten, forebygger ulykker, og så er de billige, lyder det.

Derfor er de også højt på ønskelisten hos flere borgere i 8270. Det er blandt andet et ønske på L. A. Rings Vej, som bliver brugt som smutvej for at slippe for Oddervej.

Da jeg for et par uger siden lavede en lokal ønskeliste til det nye byråd, meldte flere af jer ind med ønsker om vejbump.

Men hvad skal der til for at få fartdæmpende tiltag på vejen?

Det svarer byrumschef ved Aarhus Kommune, Trine Buus Karlsen, på nedenfor.

For det første skal hun og kollegaerne kende til de konkrete problematikker. De skal blandt andet vide, at der på L. A. Rings Vej kører mange biler med høj fart hver eneste dag. Det fortæller Jesper Nielsen-Terp, der bor på vejen, og som misundeligt kan kigge på den del af L. A. Rings Vej, der ligger på den anden side af Rosenvangs Allé.

Her er der nemlig vejbump, og det burde der også være på resten af vejen, mener Jesper Nielsen-Terp. Han og naboerne kan derfor starte med at gå til kommunen.

Så må Trine Buus Karlsen og resten af teamet tage stilling til, om behovet er stort nok til at anlægge et vejbump, en chikane eller andet, der kan dæmpe farten.

Læs mere om vejbump, og om muligheden for selv at kaste penge efter et i dagens første artikel.

På Hjulbjergvej kunne de måske også godt bruge et vejbump eller to. I hvert fald er Andreas Jensby og naboerne ikke begejstrede for trafikken, som den er lige nu. Og med Lys1 lurende i fremtiden, er frygten, at trafiksikkerheden kun bliver værre.

Naboerne har selv et forslag til, hvordan man måske kunne løse problemet. Læs mere om det og kommunens svar på bekymringen nedenfor.

Til sidst i dagens nyhedsbrev kan du læse om de forladte buslommer. Engang var de vendepladser og stoppesteder for områdets bybusser, men flere af buslommerne er i dag helt ubenyttede. Det giver ingen mening, mener byrådsmedlem Metin Lindved Aydin (R).

Han vil derfor undersøge muligheden for at gøre asfalten til grønne områder.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Det er vejbump, som de har på den sydlige del af L. A. Rings Vej, at Jesper Nielsen-Terp gerne så på resten af L. A. Rings Vej. Foto: Christian Gnutzmann

Bilerne kører stærkt forbi Jespers hus: Nu efterlyser han fartdæmpning, men hvad skal der til for at få et vejbump?

Det koster mellem 50.000 og 80.000 kroner at anlægge et vejbump.

For den pris får man noget, der stort set virker hver eneste gang, lyder vurderingen fra Vejdirektoratet. Vejbump nedsætter hastigheden og forebygger ulykker.

Den slags kunne borgerne flere steder i Højbjerg godt tænke sig. På L. A. Rings Vej er der vejbump på den del af vejen, der ligger tættest på Kragelundskolen. Men på resten af vejen er der ingen fartdæmpende tiltag, og det er der brug for, mener Jesper Nielsen-Terp, der bor på vejen.

Bilerne kommer alt for stærkt, og det har fået naboerne til at tænke i alternative løsninger, hvis de ikke kan få et vejbump.

Læs mere om det her.

Du kan selv vælge at kaste penge efter et vejbump, men så er der risiko for, at kommunen fjerner det igen. Du kan også være så heldig, at kommunen vurderer, at din vej har brug for et bump, og så tager kommunen selv regningen.

Hver morgen og hver eftermiddag bliver L. A. Rings Vej brugt som smutvej for bilister, der bor syd for Aarhus. Og ofte er farten alt for høj.

Det fortæller Jesper Nielsen-Terp, der bor på vejen.

- Folk har fundet ud af, at de kan bruge vores vej, så de slipper for Oddervej. Derfor kommer der mange biler forbi, og de kører stærkt, siger han.

Der er ikke noget på vejen nær hans hus, der forhindrer bilisterne i at trykke lidt for hårdt på speederen. Ingen chikaner og ingen bump.

Men går Jesper Nielsen-Terp lidt mod syd ad L. A. Rings Vej ned til Rosenvangs Allé, kan han misundeligt kigge tværs over krydset. Ovre på den anden side af Rosenvangs Allé fortsætter L. A. Rings Vej, og her er der vejbump.

Jesper Nielsen-Terp og et par naboer har overvejet, om de skulle parkere bilerne langs L. A. Rings Vej for at lave deres egen lille chikane. Foto: Christian Gnutzmann

Han ved godt, at det er fordi, Kragelundskolen ligger ved den del af L. A. Rings Vej, at der er bump. Men han påpeger, at der også kommer mange skolebørn forbi hans hus hver eneste dag, og han undrer sig derfor over, at vejbump kun er en del af halvdelen af L. A. Rings Vej.

- Der, hvor bumpene er lavet, holder der altid biler på vejen foran husene, så reelt kan der kun køre en bil på vejen ad gangen, og det gør, at man automatisk sætter farten ned. Derfor har vi også snakket om, om vi på vores vej skulle aftale at parkere ude ved kantstenen, så folk ikke kan køre så stærkt, siger han.

Virker hver gang

Jesper Nielsen-Terp er ikke den eneste, der gerne så et vejbump, en chikane eller andre former for fartdæmpning på vejen.

På Skåde-Højbjerg-Holmes Facebookside har flere budt ind med samme ønske.

”Bump på Ny Moesgaardvej før Søsterhøjvej”, skriver en bruger. ”Fartbump på Holme Møllevej”, skriver en anden.

Og det er da også en god og effektiv metode til at få farten bragt ned, fortæller Winnie Hansen, der er fagkoordinator ved Vejdirektoratet.

- Vejbump virker stort set hver gang. Så det er både en relativt billig løsning, men også et effektivt middel til at sætte hastigheden ned, og på den måde forebygger det ulykker og personskader, siger hun.

Hvad kan du selv gøre?

Det koster mellem 50.000-80.000 kroner at anlægge et vejbump. Det fortæller Trine Buus Karlsen, der er byrumschef i Aarhus Kommune.

I princippet kan borgerne selv betale for et bump på vejen, hvis de ikke ønsker at vente på, at kommunen måske vil anlægge et.

- Vi skal dog gøre opmærksom på, at bumpene overgår til vejen, og at kommunen som vejmyndighed til enhver tid kan omlægge dem eller fjerne dem, hvis der er behov for det, siger Trine Buus Karlsen.

Men der er også andre muligheder end selv at åbne checkhæftet. Kommunen er også klar til at kigge på fartdæmpende løsninger, hvor det er nødvendigt.

- Vi har vores hovedpostkasse i Teknik og Miljø, som man kan sende en mail til med ønsket om hastighedsnedsættende foranstaltninger, siger Trine Buus Karlsen.

"Fartdæmpning ved de to rundkørsler på Saralyst Allé. Der bliver kørt alt for stærkt", lyder det i en kommentar på Skåde-Højbjerg-Holmes Facebookside. Foto: Christian Gnutzmann

Her kan man henvende sig som grundejerforening, fællesråd eller privatperson. Trine Buus Karlsen anbefaler, at man enten går sammen som grundejerforening eller tager ønsket til fællesrådet, før man sender det afsted til kommunen.

- Vi vil selvfølgelig helst, at der er et flertal for at få lavet et bump, og det er en god ide at tage fat i fællesrådene først, siger hun.

Inden kommunen anlægger vejbump eller andre former for fartdæmpning, bliver der foretaget trafik- og hastighedsmålinger på vejene.

- Det kan tage noget tid, for vi skal være sikre på, at vi får det reelle billede af trafikken, og på den måde kan vi se, om det er berettiget, at der skal være et vejbump. Vi vil jo helst bruge midlerne der, hvor der er et behov, siger Trine Buus Karlsen.

Familien Jensby har boet på Hjulbjergvej i fem år, og de har fulgt med i, hvordan mængden af trafik kun er steget. Nu frygter de og naboerne, at Lys1 vil gøre trafikken endnu værre. Foto: Christian Gnutzmann

Naboerne til Lyseng frygter for flere biler: I forvejen er det ubehageligt at cykle her, og Lys1 vil kun give mere trafik

Hjulbjergvej ved Lyseng er i forvejen hårdt under pres, når der er større arrangementer på Lyseng.

Derfor frygter naboerne for fremtidens trafik, hvis Lys1 bliver til noget, og anlægget vokser med blandt andet en institution og et bibliotek.

Men kunne man måske helt undgå Lyseng-trafik på Hjulbjergvej? Man kunne i hvert fald begrænse antallet af biler, hvis man følger det forslag, naboerne selv har.

Det går på at lave ind- og udkørsel til parkeringspladsen et andet sted.

Lys1 er et godt og spændende projekt, mener Andreas Jensby, der bor lige ved siden af Lyseng. Men han frygter, at trafikken kan stikke af. Han og naboerne har selv et forslag til en løsning.

Med en ny daginstitution, nye rammer for idræt, et bibliotek og borgerservice samlet på et sted er det svært ikke at forestille sig mere trafik.

Læg dertil, at det hele skal ligge på det sted, hvor en af landets største fodboldklubber målt på medlemmer holder til. Ved Lyseng.

Bliver Lys1 godkendt, så ovenstående rykker ind på anlægget, kan det slet ikke undgås, at der kommer endnu mere trafik på vejene omkring.

Sådan lyder bekymringen fra Andreas Jensby og naboerne på Hjulbjergvej, der ligger lige ved Lyseng.

- Der er i forvejen rigtig meget trafik her, og det er ikke behageligt at cykle med vores børn på vejene, siger han.

Andreas Jensby er fortaler for Lys1, som han betegner som et fedt projekt. Men han håber også, at kommunen tænker sig grundigt om i forhold til den ekstra mængde trafik, der helt naturligt vil følge med. Foto: Christian Gnutzmann

Det er bestemt ikke, fordi Andreas Jensby ikke glæder sig over planerne for Lys1, for som han siger, så er det lidt af en drøm med et anlæg som Lyseng og Lys1 lige ved hånden.

- Men allerede nu holder bilerne parkeret ude på vejen, når der er store badmintonstævner og fodboldkampe i Lyseng. Og hvis en bus skal ind til parkeringspladsen, samtidig med at en bil skal ud, bliver der hurtigt kø på vejen.

For tidligt at sige noget om

At der kommer mere trafik, er kommunens folk udmærket klar over. Derfor bliver trafikforholdene også tænkt ind i det kommende lokalplansarbejde, der endnu mangler for projektet. Det fortæller Henrik Trabjerg, der er sekretariatschef i Aarhus Kommunens afdeling for Kultur- og Borgerservice.

- Vi er meget opmærksomme på trafikforholdene. Præcist hvad, der skal ske, er ikke på plads, og det er alt for tidligt at sige noget om endnu, men vi ved, at vi har en stor opgave med at tænke det ind i projektet, siger han.

Hvad er Lys1?

I det store byggeri skal der både være bibliotek, borgerservice, lokalarkiv, fitnesscenter, mødelokaler, sale til gymnastik og kampsport og en helt ny daginstitution.

Ideen er, at de forskellige afdelinger skal dele gode erfaringer og bruge hinanden. For eksempel kan daginstitutionen få glæde af idrætsfaciliteterne, der ofte står tomme i dagtimerne.

Fonden Lyseng Idrætscenter står for idrætsfaciliteterne, hvor foreningerne lejer sig ind, mens kommunen står for lokalerne til bibliotek, borgerservice og daginstitution. Sammen driver de fællesfaciliteterne.

Det er planen, at det hele samles i én bygning med et fælles ankomstområde med mødelokaler og en café.

Næste skridt bliver at få Lys1 i byrådet. Bliver der nikket til projektet, begynder arbejdet med at gøre det mere konkret.

- Lige nu er vi i gang med indledende undersøgelser, og vi kender ikke det endelige projekt endnu. Derfor er det svært at sige en masse om trafikforhold og den slags, siger Henrik Trabjerg.

En anden indkørsel

Trafikken er i forvejen udfordret, og hvis der kommer mange ekstra brugere af området, er man nødt til at tænke i andre trafikbaner.

Rundkørslen ved Hjulbjergvej og Saralyst Allé er ofte omdrejningspunkt for farlige situationer og dyttende biler, fortæller Andreas Jensby, der også har set flere uheld i rundkørslen.

Han og naboerne foreslår, at i stedet for at lede trafikken til Lyseng og Lys1 af Hjulbjergvej så bør man holde den på Saralyst Allé.

Her er der cykelsti i begge sider af vejen, og der er ingen huse helt ude vej kørebanen.

- Jeg er med på, at det vil være en dyrere løsning, men vi synes, at det giver mening at lede trafikken væk fra alle husene, hvor der også er mere plads til bilerne, for dem kommer der jo kun flere af, siger Andreas Jensby.

Som det ser ud lige nu, bliver der holdt fast i ind- og udkørslen til Hjulbjergvej, men måske kan det ændres.

- Det kommer igen an på, hvad det er for et projekt, vi ender med. Det kommer også til at handle om, hvad der økonomisk kan realiseres, og det ved vi ikke endnu, siger Henrik Trabjerg.

Byrådsmedlem Metin Lindved Aydin (R) foreslår, at man gør de ubenyttede buslommer til grønne områder med vild natur. Foto: Christian Gnutzmann

De er lavet til busserne, men de bliver aldrig brugt: Måske kan tomme buslommer i stedet gøre noget godt for miljøet

Måske er det slut med de store buslommer, som aldrig bliver brugt af busserne.

Det er i hvert fald byrådsmedlem Metin Lindved Aydins (R) forslag, at man gør noget ved dem. For kønne er de ikke, og de har ikke rigtig nogen funktion. Det er også yderst tvivlsomt, at de nogensinde kommer i spil igen.

Men hvad skal der så være i stedet for? Det er Metin Lindved Aydin ved at undersøge. Han vil tage fællesrådene og de øvrige politikere med i projektet.

Læs mere om det her.

Lige nu bliver de brugt til lidt tilfældig parkering, men kunne de tomme buslommer i stedet bruges til noget andet? Det er et lokalt byrådsmedlem ved at undersøge.

Bus nummer 18 suser forbi stoppestedet ved Sandmosevej og Ny Moesgårdvej.

Der er ingen, der skal af, og ingen der skal på, så chaufføren slipper for at svinge den gule bus ind forbi buslommen.

Det havde han heller ikke behøvet, selvom nogen havde trykket på stop, eller nogen stod klar til at stige på.

For buslommen bliver slet ikke brugt. I stedet er busstoppestedet helt ude ved vejen, så der ikke tabes dyrebare sekunder i køreplanen.

Men det betyder så, at buslommen er taget helt ud af funktion og nu bare er til pynt, og det er en skam, mener byrådsmedlem Metin Lindved Aydin (R).

- Det er ikke pænt, og man står bare med noget asfalt, hvor vandet ikke kan sive ned, siger han.

Hvor mange er der?

På Hørhavevej i krydset ved Oddervej står en busholdeplads også tom. Eller det vil sige, at den er ikke helt tom.

En personbil benytter pladsen, og frosten på forruden viser, at den har holdt parkeret hen over natten.

Den samme funktion har den buslommen på Stenvej ved SuperBrugsen i Skåde. Her er busserne stoppet med at svinge forbi, og i stedet holder et par biler parkeret.

Ved krydset mellem Ny Moesgårdvej og Sandmosevej stopper bussen, men den bruger ikke buslommen. Stoppestedet er i stedet helt ude ved vejen, og det efterlader en gabende tom buslomme. Foto: Christian Gnutzmann

Men hvor mange af den slags findes der i Højbjerg, og hvor mange findes der generelt i Aarhus Kommune?

Det har kommunen ikke kunnet hjælpe Metin Lindved Aydin med at opklare. Derfor har han skrevet til alle fællesrådene i kommunen for at få kortlagt, hvor mange buslommer der ikke længere er i brug.

Biodiversitet og grønt

Står det til Metin Lindved Aydin bør man overveje at rive asfalten op og gøre de ubenyttede kvadratmeter grønne.

- Grønt er godt, og man kunne gøre noget for biodiversiteten ved at plante vild natur, siger han.

Derfor vil han nu finde ud af, om der er politisk opbakning til at gå videre med ideen.

- Jeg vil tage fat i nogen af de andre partier med grønne profiler for at høre, om flere vil være med i projektet.

Ifølge Teknik og Miljø i Aarhus Kommune er der ikke ret stor sandsynlighed for, at buslommerne igen skal bruges af busser. Foto: Christian Gnutzmann

Men det er ikke kun kollegaerne på rådhuset, der skal tages med på råd. Fællesrådene skal ikke bare hjælpe med at kortlægge, hvor mange tomme buslommer der er, de skal også komme med inputs til, hvad kvadratmeterne kan bruges til.

- Jeg synes, det er oplagt at tage fat i fællesrådene og høre dem til, hvad de kunne tænke sig, siger Metin Lindved Aydin, der selv sidder i det lokale fællesråd.

400.000 for en grøn buslomme

Der er flere grunde til, at buslommerne står tomme.

For det første kan en bus måske spare sekunder ved at slippe for at dreje ind omkring buslommen. For det andet er nogle af busserne ganske enkelt for store til at kunne bruge lommerne.

Samtidig har flere af buslommerne også været en vendeplads for busserne. Men når der ændres i busruterne, er vendepladserne ikke nødvendigvis endestationen længere, og det gør naturligvis funktionen som vendeplads mindre betydningsfuld.

Derfor finder man altså flere tomme buslommer rundt om i kommunen, og skal Metin Lindved Aydin have sit forslag om mere biodiversitet igennem, skal der findes en portion penge.

Ifølge Teknik og Miljø koster det cirka 400.000 kroner at lave en buslomme om til et grønt område. Beløbet kan selvfølgelig svinge lidt alt efter, hvor stor en buslomme der er tale om.

Men det grove overslag lyder altså på 400.000 kroner.