Bilerne kører stærkt forbi Jespers hus: Nu efterlyser han fartdæmpning, men hvad skal der til for at få et vejbump?
Det koster mellem 50.000 og 80.000 kroner at anlægge et vejbump.
For den pris får man noget, der stort set virker hver eneste gang, lyder vurderingen fra Vejdirektoratet. Vejbump nedsætter hastigheden og forebygger ulykker.
Den slags kunne borgerne flere steder i Højbjerg godt tænke sig. På L. A. Rings Vej er der vejbump på den del af vejen, der ligger tættest på Kragelundskolen. Men på resten af vejen er der ingen fartdæmpende tiltag, og det er der brug for, mener Jesper Nielsen-Terp, der bor på vejen.
Bilerne kommer alt for stærkt, og det har fået naboerne til at tænke i alternative løsninger, hvis de ikke kan få et vejbump.
Læs mere om det her.
Hver morgen og hver eftermiddag bliver L. A. Rings Vej brugt som smutvej for bilister, der bor syd for Aarhus. Og ofte er farten alt for høj.
Det fortæller Jesper Nielsen-Terp, der bor på vejen.
- Folk har fundet ud af, at de kan bruge vores vej, så de slipper for Oddervej. Derfor kommer der mange biler forbi, og de kører stærkt, siger han.
Der er ikke noget på vejen nær hans hus, der forhindrer bilisterne i at trykke lidt for hårdt på speederen. Ingen chikaner og ingen bump.
Men går Jesper Nielsen-Terp lidt mod syd ad L. A. Rings Vej ned til Rosenvangs Allé, kan han misundeligt kigge tværs over krydset. Ovre på den anden side af Rosenvangs Allé fortsætter L. A. Rings Vej, og her er der vejbump.
Han ved godt, at det er fordi, Kragelundskolen ligger ved den del af L. A. Rings Vej, at der er bump. Men han påpeger, at der også kommer mange skolebørn forbi hans hus hver eneste dag, og han undrer sig derfor over, at vejbump kun er en del af halvdelen af L. A. Rings Vej.
- Der, hvor bumpene er lavet, holder der altid biler på vejen foran husene, så reelt kan der kun køre en bil på vejen ad gangen, og det gør, at man automatisk sætter farten ned. Derfor har vi også snakket om, om vi på vores vej skulle aftale at parkere ude ved kantstenen, så folk ikke kan køre så stærkt, siger han.
Virker hver gang
Jesper Nielsen-Terp er ikke den eneste, der gerne så et vejbump, en chikane eller andre former for fartdæmpning på vejen.
På Skåde-Højbjerg-Holmes Facebookside har flere budt ind med samme ønske.
”Bump på Ny Moesgaardvej før Søsterhøjvej”, skriver en bruger. ”Fartbump på Holme Møllevej”, skriver en anden.
Og det er da også en god og effektiv metode til at få farten bragt ned, fortæller Winnie Hansen, der er fagkoordinator ved Vejdirektoratet.
- Vejbump virker stort set hver gang. Så det er både en relativt billig løsning, men også et effektivt middel til at sætte hastigheden ned, og på den måde forebygger det ulykker og personskader, siger hun.
Hvad kan du selv gøre?
Det koster mellem 50.000-80.000 kroner at anlægge et vejbump. Det fortæller Trine Buus Karlsen, der er byrumschef i Aarhus Kommune.
I princippet kan borgerne selv betale for et bump på vejen, hvis de ikke ønsker at vente på, at kommunen måske vil anlægge et.
- Vi skal dog gøre opmærksom på, at bumpene overgår til vejen, og at kommunen som vejmyndighed til enhver tid kan omlægge dem eller fjerne dem, hvis der er behov for det, siger Trine Buus Karlsen.
Men der er også andre muligheder end selv at åbne checkhæftet. Kommunen er også klar til at kigge på fartdæmpende løsninger, hvor det er nødvendigt.
- Vi har vores hovedpostkasse i Teknik og Miljø, som man kan sende en mail til med ønsket om hastighedsnedsættende foranstaltninger, siger Trine Buus Karlsen.
Her kan man henvende sig som grundejerforening, fællesråd eller privatperson. Trine Buus Karlsen anbefaler, at man enten går sammen som grundejerforening eller tager ønsket til fællesrådet, før man sender det afsted til kommunen.
- Vi vil selvfølgelig helst, at der er et flertal for at få lavet et bump, og det er en god ide at tage fat i fællesrådene først, siger hun.
Inden kommunen anlægger vejbump eller andre former for fartdæmpning, bliver der foretaget trafik- og hastighedsmålinger på vejene.
- Det kan tage noget tid, for vi skal være sikre på, at vi får det reelle billede af trafikken, og på den måde kan vi se, om det er berettiget, at der skal være et vejbump. Vi vil jo helst bruge midlerne der, hvor der er et behov, siger Trine Buus Karlsen.