Mikael har en bøn til politikerne: - Gør noget godt for lokalområdet ved at dæmpe støjen fra Oddervej
Det støjer fra Oddervej. Nogen vil måske endda sige, at det larmer fra den trafikerede indfaldsvej.
Uanset om det larmer eller støjer, så er det træls for dem, der altid kan høre lyden. Men det er ikke kun træls, det kan også øge risikoen for at blive alvorligt sygt, viser forskning.
Derfor skal der sættes meget mere fokus på problemet. Det mener byrådsmedlem Jesper Kjeldsen (S), og han og resten af byrådet bør kigge på Oddervej.
Sådan lyder ønsket fra Mikael Sigvardsen, der bor tæt på krydset mellem Oddervej og Ringvej Syd.
Han lever med støjen, men derfor er det stadig en plet på et ellers dejligt område, mener han.
Der findes forskellige løsninger på problemet, men det koster penge, og problemet findes mange steder i kommunen. Jesper Kjeldsen og de andre politikere skal derfor i gang med et større prioriteringsarbejde.
Solen skinner fra en næsten skyfri himmel.
Hunden løber og leger på græsplænen, mens Mikael Sigvardsen ser til og nyder lidt frisk luft i haven på toppen af Skåde Bakker.
Det er svært at finde ret meget at klage over, og så alligevel ikke.
For få meter fra huset på Hamphøjvej ligger den trafikerede Oddervej, hvor bilerne suser til og fra Aarhus. Med en tyk streg under "suser".
For når bilernes dæk ruller hen over asfalten, sender det en monoton, susende larm direkte ind i haven ved Mikael Sigvardsen.
- Lyden er der konstant, også selvom det ikke er myldretid. Jeg ved også, at der i hvert fald er en familie, der er flyttet væk fra vores vej på grund af støjen, siger han.
Det er dog ikke et tema for Mikael Sigvardsen og familien. De lever med støjen, selvom det er et problem, og selvom det kun er blevet værre, siden de flyttede ind for seks år siden.
- Skulle det blive alt for træls, så har vi et sommerhus, vi kan flygte til.
Lad os snakke om det
De vidste det godt, da de købte huset. Ophold i haven ville være med støjen som ufrivillig gæst, der ikke bare lige tager hjem igen.
Alligevel var plusserne så mange, at de var klar til at flytte ind. Og de fortryder det ikke.
Men selvom familien lever med lyden af trafik, er det værd at bringe problematikken på banen, mener Mikael Sigvardsen.
- Jeg vil da gerne være med til at påvirke mit nærområde, og jeg tror, at det vil være godt med en diskussion om det her, for det ville da helt sikkert være bedre for området, hvis støjen ikke var her, siger han.
Hvordan reducerer man vejstøj?
Vejstøj kan reduceres på mange måder. Der kan anvendes støjdæmpende asfalt eller hastigheden på strækningen kan sænkes. Det er også teknisk muligt at sænke støjen ved at køretøjer og dæk støjer mindre.
Hvis der er mulighed for at opstille en støjvold eller en støjskærm, kan det også være en god mulighed. Forbedring af facader og vinduer vil ofte være en effektiv løsning.
Trafikplanlægning er også en mulighed, for eksempel ved at lede trafik - især tung trafik - uden om boligområder.
Og der er ikke udsigt til, at støjen bliver mindre. Heller ikke selvom flere og flere biler kører på el og på den måde larmer mindre.
For det er ikke motorstøj, der finder vej til Mikael Sigvardsens og naboernes haver. Det er lyden af bildæk i kontakt med asfalt.
- Det må man kunne gøre noget ved, tænker jeg. Der er sket så meget i forhold til at lave asfalt, som tager noget af dæklyden, siger Mikael Sigvardsen.
Kan give demens
Mikael Sigvardsen bor tæt på krydset mellem Oddervej og Ringvej Syd, og det er ikke bare hans ører, der er sarte. Støjen er høj, og den ligger lige på kanten af de 58 decibel, som er Miljøstyrelsens officielle grænseværdi for vejstøj i et boligområde.
Hos WHO lyder anbefalingen, at vejstøj ikke skal overstige 53 decibel.
Et kig på Miljøstyrelsens støjkort viser, at flere af boligerne langs Oddervej ligger lige på grænsen af Miljøstyrelsen og WHO’s anbefalinger for støj.
I efteråret viste ny forskning, at risikoen for at udvikle Alzheimers er 27 procent større, hvis man er udsat for trafikstøj på mere end 55 decibel over flere år. Samtidig er risikoen for demens 18 procent større.
Derfor skal trafikstøj tages alvorligt, og det bliver den, forsikrer byrådsmedlem Jesper Kjeldsen (S). Han er medlem af teknisk udvalg, og han har siden valgkampen været med til at sætte støjkampen på dagsordenen.
- Forskningen har givet mere opmærksomhed på støjproblemerne, og det styrker jo bare min holdning om, at vi skal sætte endnu mere fokus på det, siger han.
Asfalt og nybyggeri
Når man bor i og omkring byen, er der en risiko for, at man ikke bor helt stille. Sådan må det være, for man kan trods alt ikke pakke byen ind i vat, som Jesper Kjeldsen siger.
Men der skal gøres mere, end der bliver gjort i dag for at dæmpe støjen.
- Det skal være tænkt ind i planerne fra start, når der bliver bygget ny, og så skal vi kigge på, hvad vi kan gøre de forskellige steder. For der er vejstøj mange steder i kommunen, siger Jesper Kjeldsen.
Her kan støjdæmpende asfalt komme i spil.
- Det kan godt være, at det kun er nogle få decibel, det reducerer støjen med, men mange steder vil det også være nok til at få støjen under de anbefalede grænser.
Og så er vi tilbage til det, der altid er det store "men", når der skal gøres noget ved en kommunal problematik. Det koster penge, og den slags er der ikke evig af i kommunekassen.
- Vi skal finde penge til det, og så skal vi prioritere de steder, hvor der er mest støj og de steder, som overskrider grænserne, siger Jesper Kjeldsen.
Spørgsmålet er så, om Oddervej larmer nok til, at politikerne vil kaste sig over strækningen?
- Jeg kan ikke sige noget konkret, da jeg ikke kender problemet lige der, men generelt er jeg altid åben for at komme ud for at se steder og snakke med borgerne, siger Jesper Kjeldsen.