Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det vil ikke komme bag på fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, hvis byudviklere i fremtiden får lov til at opkøbe dele af villakvarterer for at lave etagebyggeri i stedet. Generelt forventer han mere fortætning og højere byggerier i de næste ti år. Foto: Silas Bang

Ni bud på fremtidens Højbjerg

Julen og ikke mindst juleferien er ovre.

Undervejs i min ferie zappede jeg forbi en af Tilbage til fremtiden-filmene fra 80’erne.

I filmen rejser hovedpersonerne 30 år frem i tiden til en tid, hvor der blandt andet er flyvende biler.

Nu, hvor vi for længst har rundet den dato, hovedpersonerne rejser frem til, kan vi jo konkludere, at virkeligheden ikke passer til alle filmens bud på fremtiden.

Det var nu nok heller ikke succeskriteriet, at filmen død og pine skulle ramme plet på det hele, men uanset hvad er ideen om at tænke langt ud i fremtiden meget sjov at lege med.

Det gør vi så i dette nyhedsbrev. Eller det vil sige, vi leger ikke, men vi har fået fremtidsforsker Jesper Bo Jensen til at komme med ni kvalificerede bud på, hvordan 8270 Højbjerg ser ud om ti år.

Her er der ingen flyvende biler. Der vil ikke engang være en letbane.

Til gengæld stiger indbyggertallet. Børnefamilierne vil i højere grad kigge mod Højbjerg, og hvis alle skal have tag over hovedet, skal der findes plads til nye boliger.

Det kunne blandt andet ske på bekostning af dele af industrikvarteret i Holme, og så vil der blive bygget højere og tættere, spår Jesper Bo Jensen.

Læs mere om fremtidsforskerens analyse og de ni bud på fremtidens Højbjerg i nyhedsbrevets første artikel.

En af dem, der skal være med til at påvirke fremtiden for Højbjerg og resten af kommunen, er Purnima Erichsen.

Den konservative højbjerggenser fik stemmer nok til at komme ind i byrådet. Hun fik endda også stemmer nok til en plads i regionsrådet, og de næste fire år bliver derfor fyldt med politik. Dog ikke mere, end at hun også vil holde fast i sit civile job som læge.

Det er vigtigt at holde sig ajour med den virkelige verden, påpeger hun. Det kan du læse mere om nedenfor.

Hvad skal vi ellers kigge på i det nye år? Du kan være med til at bestemme ved at sende mig din ide, undren eller lignende til nicje@jfmedier.dk.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen tror på, at der kan komme flere små lokale forretninger til Højbjerg i de næste ti år. Han tror specielt på, at Oddervej kunne blive et samlingssted, som man kender det fra andre steder i Aarhus. Foto: Silas Bang

Kommer der højhuse, og bliver Højbjerg opslugt af midtbyen? Fremtidsforsker kigger ti år frem i tiden

Hvordan mon Højbjerg ser ud om ti år?

Det kan være svært at spå om, medmindre man som Jesper Bo Jensen lever af den slags.

Han kommer i denne artikel med ni bud på, hvordan fremtiden ser ud for 8270. Og bare rolig, det er ikke på baggrund af et kig i en krystalkugle eller en analyse af stjernerne.

Han er fremtidsforsker og bruger tendenser og lignende til at komme med sine kvalificerede bud.

Blandt andet spår han, at villakvarterer kan blive lavet om til lejlighedsbyggerier, indbyggertallet stiger, og Oddervej kan blive et mindre samlingssted for specialforretninger.

Du kan læse mere om forudsigelserne og starte året med et kig ind i fremtiden ved at folde artiklen ud.

Der kommer til at bo flere mennesker i 8270 i de kommende ti år, spår fremtidsforsker Jesper Bo Jensen. Det betyder også, at man godt kan forberede sig på, at der skal bygges tættere og højere for at få plads til alle.

Hvordan ser verden ud i fremtiden? Det er et spørgsmål, som kan være sjovt at lege med, men som også kan være utroligt svært at besvare. Medmindre man selvfølgelig arbejder med at spå om fremtiden.

Det gør Jesper Bo Jensen fra Højbjerg. Han er fremtidsforsker, og hans arbejde består af i kigge på tendenser og udvikling.

Vi har derfor bedt ham kigge ti år ud i fremtiden, og her er hans bud på, hvordan Højbjerg vil se ud til den tid.

Flere vil have arbejdspladser langt væk

For rigtig mange mennesker er det at arbejde hjemmefra ikke længere noget, man kun gør, når børnene er syge eller i andre nødstilfælde. Det er blevet ganske normalt, og Jesper Bo Jensen spår, at der kun kommer mere af den slags.

Det betyder, at arbejdspladserne ikke i samme grad kan få folk til at flytte fra Højbjerg. Faktisk vil det nok i højere grad betyde, at flere bosætter sig i Højbjerg, fordi det betegnes som et godt sted at bo, også selvom man måske har sin arbejdsplads flere timers transporttid væk.

- Mange vil kunne leve med at pendle en gang eller to om ugen og så arbejde hjemme fra resten af tiden. Og så er Højbjerg jo et attraktivt sted at bo, siger Jesper Bo Jensen.

Indbyggertallet stiger

Som følge af spådommen om mere hjemmearbejde vurderer Jesper Bo Jensen, at indbyggertallet vil stige en smule i Højbjerg. Et slag på tasken er, at befolkningstallet stiger med cirka fem procent over de næste ti år.

Det skyldes, at flere børnefamilier vil vælge 8270 til, også selvom det er et af de dyrere postnumre i Aarhus Kommune.

- Generelt tror jeg, at kommunen bliver bedre til at holde på de unge familier, fordi de unge bliver bedre til at tjene penge, og så vil de også kunne søge mod Højbjerg. Her er der flere steder mulighed for at have mere plads, end man har i en lejlighed i midtbyen, siger fremtidsforskeren.

Større skoler

Flere børnefamilier er lig med flere børn i skoleklasserne. Derfor er Jesper Bo Jensen ikke så bekymret på Skåde Skoles vegne, når skolelederen fortæller om, at man kigger ind i en fremtid med to spor på årgangene i stedet for tre.

- Det kan godt være, at vi har haft ti år, hvor mange børnefamilier er flyttet væk fra området, men nu kommer der ti år, hvor de flytter til, og det kommer også til at kunne ses på skolerne. Jeg tror i hvert fald ikke, at vi kigger ind i noget, der minder om skolelukninger.

Der skal bygges højere og tættere

På Oddervej tæt på Højbjerg Torv er der planer om at rive bygninger ned for at erstatte dem med 29 ældreboliger. Den slags fortætning vil man se mere af i fremtiden, lyder spådommen. Arkivfoto: Christian Gnutzmann

Debatten om byudvikling, højhuse og nye byggerier har fyldt meget i hele Aarhus i tiden op til valget. Fortætning har været et fyord og noget, man for alt i verden ikke ønsker i sin egen baghave. Men det kan blive realiteten for flere familier i 8270, spår Jesper Bo Jensen.

Hvis indbyggertallet skal stige, er der brug for flere steder, de nye indbyggere kan bo. Samtidig vil der over de næste ti år komme flere ældre, som har brug for billigere boligalternativer.

- Derfor kunne jeg godt forestille mig, at der bliver bygget lidt højere og tættere. Specielt i Holme, hvor dele af industrikvarteret kunne laves til boliger. Der er også landbrugsarealer bag ved Ringvej Syd, der kan bygges på. Og så tror jeg generelt bare, at vi vil se mere fortætning i de store villakvarterer, siger Jesper Bo Jensen

Velfærdsghetto

Selvom der vil blive bygget mere og flere billigere boliger, så vil det i fremtiden fortsat kræve en pengepung af en vis størrelsesorden, hvis man vil slå sig ned i 8270, påpeger Jesper Bo Jensen.

Her vil Skåde formegentlig blive ved med at være den del af området, hvor boligerne går til de højeste priser, men Jesper Bo Jensen tror på, at bosætningen også her vil blive mere blandet med tiden.

- På et tidspunkt sker der jo helt naturlig udvikling i de ældre villakvarterer, siger han.

Det vil være med til at gøre op med den ”velfærdsghetto”, der ifølge Jesper Bo Jensen ses i særligt Skåde, hvor der netop bor mange fra samme sociale lag.

- Flere af dem, der har boet i Skåde i mange år, bliver hængende i deres forestilling om, at det er en lidt finere bydel end for eksempel Holme. Men den opfattelse vil ændre sig, tror jeg, når der kommer flere unge familier til. De er typisk socialiseret på en anden måde og ser anderledes på forskelligheder.

Kommer midtbyen?

I forlængelse af snakken om fortætning og nye byggerier, kan man spørge sig selv, om midtbyen på et tidspunkt vil spise Højbjerg.

Det bliver ikke lige foreløbigt, fortæller Jesper Bo Jensen. Men man vil formegentlig se, at byen kommer tættere på.

- Efter 2030 vil vi se, at byen breder sig ud gennem Kongelunden, og når der går hul på det område, kommer der mere og mere ”midtby” tættere på Kridthøj Torv. Og måske får byudviklere lov til at opkøbe større villakvarterer langs Rosenvangs Allé og lave det til lejlighedsbyggerier.

Champs-Élysées, Nordre Strandvej, Oddervej

Vi shopper mere og mere på nettet, og det kan faktisk vise sig at blive en fordel for de lokale butikker i Højbjerg. For når handlen rykker online, behøver vi ikke at tage ind til midtbyen for at finde de pæneste bukser eller den rigtige elektronik.

Det taler for de lokale virksomheder, fordi kunderne i højere grad vil kigge efter de lokale butikker, når der er behov for at besøge en fysisk forretning.

I første omgang peger Jesper Bo Jensen på, at Oddervej kunne blive et sted for flere specialforretninger. Det bliver nok ikke ligefrem i en skala, som man kender det fra Champs-Élysées i Paris, men mindre kan da også gøre det.

- Jeg kunne godt se Oddervej blive lidt som Nordre Strandvej med flere butikker, især hvis Berring-Bedervejen kommer til at tage halvdelen af trafikken. Men det kræver selvfølgelig, at investorer kan se muligheden for et pænt afkast, siger Jesper Bo Jensen.

Hvornår kommer letbanen?

Arkivfoto: Anders Tilsted

Aldrig. Så kort og præcist lyder svaret fra Jesper Bo Jensen.

- Byrådspolitikerne har i mange år været blinde for området, når det kommer til kollektiv trafik. Derfor tror jeg ikke, at vi skal regne med en letbane eller særlige bybusser i Højbjerg, siger fremtidsforskeren.

Hvordan ser det ud i 2050?

Det bliver mere af ovenstående, når vi kommer 30 år længere frem i tiden, vurderer Jesper Bo Jensen. Han peger især på industriområdet ved Holme som et overstået kapitel, og som et sted, der i stedet vil være plastret til med boliger. Hvor høje de så bliver, må tiden vise.

- Man kan sige, at man sagtens vil kunne undvære industridelen, for virksomhederne kan bare ligge et andet sted. Og så tror jeg, at vi får mere og mere bymæssig koncentration, hvor man får lov til at bygge i højden, siger Jesper Bo Jensen.

Der er masser af politisk arbejde på programmet i de kommende fire år for Purnima Erichsen, der både skal sidde i byrådet og i regionsrådet. Foto: Jens Thaysen

Trods poster i både byrådet og regionen holder Purnima fast i sit civile job som læge: - Det er vigtigt med indblik i virkeligheden

Purnima Erichsen (K) havde ikke ligefrem forestillet sig, at stemmerne ville vælte ind i både kommunen og regionen.

Men det gjorde de altså, og når man stiller op til begge dele, er der jo en chance for, at man også kommer ind begge steder.

Sådan gik det for Purnima Erichsen, der glæder sig til en masse politisk arbejde i de kommende fire år.

Det bliver dog ikke det eneste, hun fylder i sin ugentlige kalender.

Tre gange om ugen stempler hun ind på universitetshospitalet og passer sit arbejde som læge. For det er vigtigt for hendes politiske fundament, at hun fastholder fingeren på virkelighedens puls.

Det betyder dog ikke, at hun ikke har store politiske ambitioner. Dem kan du læse mere om her.

Der skal gøres noget ved trivslen blandt de unge, sundhedssektoren skal være bedre til at fastholde medarbejderne, og så skal erhvervslivet og andre aktører være med til at sikre flere og bedre fritidsfaciliteter. Sådan lyder nogle af ambitionerne hos Purnima Erichsen (K), der er nyvalgt i både byrådet og regionen.

Det var en noget overrasket byrådskandidat, der dagen efter kommunalvalget hørte sit eget navn blive råbt op i Rådhushallen.

1.850 havde stemt på Det Konservative Folkepartis Purnima Erichsen, som derfor gik fra at være byrådskandidat til byrådsmedlem.

Som om det ikke var nok, kunne hun dagen efter finde sit navn på listen over nye medlemmer af regionsrådet i Region Midtjylland.

En lang valgkamp gav altså for alvor pote med to politiske poster.

- Derfor kommer jeg til at gå ned i tid på mit arbejde, så jeg kun arbejde tre dage om ugen, for der skal være tid til at gøre det hele ordentligt, siger Purnima Erichsen.

Måske man ellers kunne argumentere for, at hun kunne gå endnu mere ned i tid eller helt kassere det civile job som læge på universitetshospitalet.

- Jeg kan ikke forestille mig at være politiker på fuldtid, ikke endnu i hvert fald. For mig er det også vigtigt at have kontakt til den verden, jeg er kommer fra, og det er vigtigt med et indblik i virkeligheden, som kan være med til at danne fundament for mit politiske arbejde.

Vi er et velstillet land, men vi har for mange diagnoser

Via sit civile arbejde har Purnima Erichsen fingrene godt og grundigt nede i den sundhedsfaglige branche. Her mærker hun både på egen krop og hører fra kollegaer, hvordan det går den forkerte vej med trivslen hos børn og unge.

Med en plads i kommunens børne- og ungeudvalg er det noget, hun har tænkt sig at kaste sig over.

- Der er et eller andet galt. Vi er en af verdens mest velstillede nationer, og vi kan meget på flere fronter, men vi har mange med mistrivsel og diagnoser. Det er vi som samfund nødt til at gøre noget ved, siger hun.

Hun var egentlig midt i en samtale med sidemanden, da borgmesterens opråb forstyrrede hende. - Purnima Erichsen med 1.850 stemmer, lød ordene, og det betød, at den konservative kandidat havde opnået en plads i byrådet. Arkivfoto: Jens Thaysen

Forhåbentlig vil nogle af problemerne forsvinde af sig selv, når corona engang fordufter. Men der er også brug for handling, mener Purnima Erichsen.

- Vi er nødt til at se på, hvordan vi er over for hinanden, og vi skal kigge på, hvordan vi fanger problemerne tidligere, så vi kan gøre noget ved dem. Det vil jeg være med til at italesætte.

Du sagde i valgkampen, at…

Noget, der måske kan hjælpe på trivslen, er en opgradering af kommunens fritidsfaciliteter.

Da Skåde-Højbjerg-Holme talte med de lokale kandidater op til kommunalvalget, lagde Purnima Erichsen vægt på, at kommunen her har en opgave, der skal løses.

Der er ganske enkelt brug for flere og bedre faciliteter, påpegede hun.

Nu har hun som byrådsmedlem mulighed for at være med til at lave om på det.

Men kommunen har ikke ligefrem lommen fuld af guld, som kan kastes efter nye fodboldbaner, haller og lignende.

- Derfor skal vi have erhvervslivet og andre aktører med. Hvis man kun er afhængig af kommunens penge, bliver det klatpenge, og det batter selvfølgelig noget, men kommunen skal jo også bruge penge på ældre, de unge og så videre, siger Purnima Erichsen.

Hun har derfor tyvstartet byrådsarbejdet ved at sætte kaffeaftaler op med relevante folk, som hun håber på at kunne få med på vognen.

- Når man lytter til virksomhederne selv og ser på deres LinkedIn, siger de jo, at de gerne vil tage samfundsansvar. Og det image skal man bestemt ikke undervurdere, for et godt image er helt sikkert med til at sælge et godt produkt.

Patienten i centrum

Hun sidder ikke direkte i det udvalg, der har til opgave at sikre flere fritidsfaciliteter, men hun har alligevel tænkt sig at råbe byrådskollegaerne op.

Samtidig med at hun gør det, skal hun koncentrere sig om nogle af de udfordringer, der ikke kun tilhører Aarhus.

For som medlem af regionsrådet venter der en stor opgave med blandt andet fastholdelsen af medarbejderne i sundhedssektoren i hele Region Midtjylland.

Her har hun et stort ansvar, da hun er blevet udpeget som formand for Hospitalsudvalget.

- Der venter os en stor opgave, og for mig er det vigtigt, at vi sørger for, at politikere, patienter, personale og pårørende alle sammen er på samme hold.

Skal man opnå det, bør man også kigge på retorikken, mener hun. I for lang tid har politikerne gjort meget ud af budskabet om, at patienten skal være i centrum.

- Ja tak, det har jeg altid vidst. Det samme har mine kollegaer, ellers havde de ikke valgt det her fag. Og for mig at se virker det underligt og arrogant, når nogle udefra, der ikke kender til patientkontakten, kommer og siger til os, at nu skal patienten i centrum. Det er ikke en retorik, politikerne skal komme med. Det ved vi godt, og der, hvor det ikke gælder, skal vi selvfølgelig gøre noget ved det i fællesskab.

Hun forstår godt intentionen, men hun mener, at effekten er minimal, og at det mest af alt bliver et overflødigt buzzword, der skal give politikerne nogle letkøbte stemmer.

- I stedet skal vi lade fagpersonerne gøre det, de er gode til, og lade dem have indflydelse på deres arbejde, så de trives godt på jobbet, siger Purnima Erichsen.

Ikke alle fortjener svar

En ting er Purnima Erichsens meninger og holdninger til både regionens og kommunens fremtid. Noget andet er borgernes holdning i regionen og kommunen til hende.

Dem er der en del af på de sociale medier. Og selvom Purnima Erichsen først lige er blevet offentlig person, så har hun allerede stiftet bekendtskab med de usaglige kommentarer på Facebook.

- I valgkampen fik jeg flere sexistiske og racistiske kommentarer. Dem svarer jeg selvfølgelig ikke på. Folk må meget gerne være uenige i min politik, men tonen skal være ordentlig. Altså vi er jo voksne mennesker, og hvis man starter med at skrive klaphat, så fortjener man ikke svar, siger hun.

Heldigvis er der også mange, der godt kan finde ud af at opføre sig ordentligt, når de sidder ved tastaturet. Og indtil nu er det også gået fint med at lukke øjnene for dem, der ikke kan.

- Jeg husker at sige til mig selv, at dem der betyder noget for mig, jo ikke er dem, der skriver grimt på Facebook.

Efter en længere salgskampagne lykkedes det i efteråret for Moesgaard Museum at sælge Restaurant Skovmøllen. Foto: Christian Gnutzmann

Corona udsætter åbningen: Skovmøllen slår først dørene op til februar

Det nye år skulle være startskuddet til et nyt forretningseventyr for Jens Holm Møller.

Det bliver det stadig, men han må vente en måneds tid med den store dag.

For nok har han fået nøglerne til Restaurant Skovmøllen, men corona har det jo med at spænde ben for meget af det sjove, og det gør virussen også her.

Den er nemlig skyld i, at restauranten må udsætte åbningsdatoen.

Den nye ejer af Skovmøllen håber og tror på, at det bliver for fuld musik, når restauranten åbner til februar.

Hvis der er noget, corona har lært os, så er det at vente.

Vente på den gode gamle hverdag uden restriktioner, vente i testkøen og derefter vente dage på testsvaret.

Nu må vi også vente på den store genåbning af Restaurant Skovmøllen. Igen er det coronaens skyld.

Skovmøllens nye ejer, Jens Holm Møller, har fra årsskiftet fået nøglerne til restauranten ved Moesgaard, men det bliver først til februar, at han og resten af holdet åbner dørene. Det skriver restauranten på sin Facebookside.

Og målt på tonen i de kommentarer, der er kommet til opslaget, skal der nok blive gæster at servere mad for.

- Det er helt fantastisk med den opbakning, vi har fået. Mens vi har været herude, har vi også mødt mange, der har givet udtryk for, at de var begejstrede for, at restauranten fortsætter, siger Jens Holm Møller.

Åbner for booking 14. januar

De kunne i princippet godt åbne restauranten nu, hvis de ville. Men det ville være på halv kraft på grund af de nuværende restriktioner.

Samtidig er aflysningerne fra selskaber væltet ind, og det har fået Jens Holm Møller og teamet til at udskyde åbningen.

- Det er helt forståeligt, at folk har aflyst, og så vil vi hellere åbne for fuld kraft til februar. Det er selvfølgelig ærgerligt, men vi har også et nyt team, der skal køres ind, og vi lancerer et nyt menukort og så videre, siger den nye ejer.

Han fortæller også, at bookingsystemet kommer til at åbne 14. januar, og her kan man altså reservere bord til, når Skovmøllen åbner til februar.

Fra USA til et unikt sted i skoven

I Facebookopslaget på restaurantens hjemmeside benytter Jens Holm Møller lejligheden til at præsentere sig selv.

Det samme gjorde han, da Skåde-Højbjerg-Holme talte med ham i starten af december.

Her kunne han fortælle, at han netop er vendt hjem fra et forretningseventyr i USA, og at Skovmøllen er drømmestedet for ham.

Han har i mange år drømt om at eje sin egen restaurant, og det gamle spisested i skoven var det perfekte match.

- Det er ret unikt for Danmark med steder som Skovmøllen. Altså de her historiske steder og gamle bygninger. Det kan man godt glemme at værdsætte som dansker, når man har det hver eneste dag, sagde Jens Holm Møller tidligere til Skåde-Højbjerg-Holme.