Fru Lund følger en banal, men bundsolid opskrift: - Hvis man kun tænker på at tjene penge, bliver man sjældent rigere
Det er i virkeligheden meget enkelt.
Giv kunderne en god, nærværende og ordentlig service. Du skal helst have det sjovt samtidigt. Så skal der nok komme penge i kassen.
Sådan lyder hovedtrækkene i måden at drive virksomhed på hos Fru Lund.
Det kan måske virke som om, at det ikke giver pote på den korte bane, men Morten Lund er ikke i tvivl om, at det er det rigtige på længere sigt. Specielt fordi Fru Lund lever af de lokale kunder, og skal de komme igen, skal de behandles ordentligt, siger Morten Lund.
For et år siden, måtte Morten Lund gøre noget, han ikke har prøvet før.
Han måtte offentliggøre et regnskab med røde tal på bundlinjen for familievirksomheden Fru Lund.
Alligevel sidder han tilbagelænet i sin stol, og uden at ryste på hånden fortæller han, at forretningen er ganske sund.
Corona får skylden for det seneste regnskab, da virussen ikke ligefrem gjorde det let at drive detailforretning.
Tøjbutikken Fru Lund har ligesom alle andre beslægtede forretninger været lukket i perioder med nedlukning. Som om det ikke var nok, var det meningen, at Fru Lund også skulle være navnet på en café i tøjbutikkens nabolokale.
- I forbindelse med butikkens 10-års jubilæum havde vi planlagt at åbne cafeen lige på det tidspunkt, hvor Mette Frederiksen lukkede landet ned i marts 2020. Så det måtte vi udsætte, siger Morten Lund.
Cafeen kom dog til verden cirka et år senere end planlagt på hjørnet af Rosenvangs Allé ved Højbjerg Torv.
Så banalt, det gør ondt
Det er familien Lund, der driver både tøjforretningen og cafeen, og derfor drives de to forretninger også efter samme opskrift.
Mantraet er, at servicen skal være i orden, og at det skal være sjovt at være en del af.
- Det er jo næsten så banalt, at det gør ondt. Men det handler om at ville det og om at give noget af sig selv, og så skal kvaliteten selvfølgelig være god, siger Morten Lund.
Både butikken og cafeen lever i høj grad af lokale kunder.
- Dem kan man ikke snyde, og det skal man heller ikke. Det er jo ikke som en butik inde på gågaden, hvor mange kunder er turister, der alligevel aldrig kommer tilbage. Hos os er servicen nødt til at være i orden, ellers kommer folk ikke igen.
Adgang via cafeen
Det sker ofte, at Morten Lund selv trækker et forklæde over hovedet og hopper bag disken.
Han kan næsten ikke lade være, fortæller han. Men det er også vigtigt, at han selv har fingrene i den daglige drift af forretningen. Ellers ved han jo ikke, hvilke knapper der skal skrues på.
Når han så står der bag disken, kan han med få skridt gå fra at være barista til at være tøjmand. Tøjbutikken og cafeen hænger nemlig sammen.
Han holder sig dog til cafeen og virksomhedens webshop, men mange af de ansatte kan både passe cafeen og give dig gode råd med på vejen i forhold til tøjkøb.
Det giver den fordel, at bemandingen i de to forretninger kan støtte hinanden og skifte lidt rundt, alt efter hvor der er travlt.
- Vi er begyndt at holde tøjbutikken åbent om søndagen, og så kan man sige, at vi måske skal bruge en halv mand der i nogle perioder, men halvanden i cafeen for eksempel. Hvis der så er meget travlt i cafeen, sætter vi et skilt op i tøjbutikken, hvor der står, at man skal gå igennem cafeen.
Ikke for pengenes skyld
Søndagsåbent i tøjforretningen er ikke det eneste nye tiltag hos Fru Lund.
Cafeen holder åbent fra klokken otte, så de morgenfriske kan komme forbi og få morgenkaffen. Snart bliver det også muligt med klik-og-hent morgenbrød.
Fælles for tiltagene er, at Morten Lund runder dem af med at sige, at det ikke er, fordi der som sådan er mange penge i det.
Så kunne man måske undre sig over, hvorfor i al verden en forretningsdrivende laver den slags tiltag, men det er der en god forklaring på.
- For det første synes vi, at den slags mangler i Højbjerg, og det er ikke vores ambition at skabe et forretningsimperium, men det skal være et sjovt sted at være. Og hvis man altid gør tingene for pengenes skyld, bliver det sjældent godt. Men hvis man har det sjovt med det, man laver, bliver det faktisk også tit til en god forretning, siger Morten Lund.