I valgkampen talte Metin for mere borgerinddragelse: Men hvordan sikrer han, at det ikke bare bliver flotte ord?
Det var populært at snakke om mere borgerinddragelse under valgkampen.
Metin Lindved Aydin (R) var en af dem, der gjorde meget ud af, at nu skal borgerne i højere grad tages med på råd.
Nu kommer så den svære del. For efter at være blevet valgt ind i byrådet, er han en af dem, der reelt kan være med til at give borgerne en større stemme.
Det skal blandt andet ske ved, at borgerne høres som noget af det første, når et nyt byggeprojekt er undervejs.
Læs mere om det her.
Telefonen brummer i Metin Lindved Aydins jakkelomme.
Han fisker den op og konstaterer, at der er kommet et hav af notifikationer. Men den ringer ikke.
Så hiver han telefon nummer to op fra lommen. Den ringer ganske rigtigt.
- Er det okay, at jeg lige tager den her, spørger han.
Hvem, der ringer, finder vi aldrig ud af. Det er heller ikke så vigtigt, for Metin Lindved Aydin har forholdt sig til det, han skulle i denne omgang. Han skulle tage stilling til, hvad han synes, der skal ske med Rundhøj Torv, og hvordan det bliver et attraktivt sted fremfor et gråt og nedslidt torv?
Det er den type spørgsmål, Metin Lindved Aydin i mange år har stillet sig selv, og som han ikke mindst har fået fra sine medborgere.
Nu skal han bare til at forholde sig til spørgsmålene som politiker og medlem af kommunens tekniske udvalg. Fra årsskiftet træder han ind i det nye byråd som medlem for Radikale Venstre.
- Det ændrer jo sådan set ikke ret meget. Jeg er aktivist, som de fleste andre politikere, og jeg løber med de ideer og hjertebørn, jeg har. Det vil jeg også gøre i byrådet, siger han.
Daglige opkald
Det brummer igen i jakkelommen, og Metin Lindved Aydin stopper for en kort stund med at besvare spørgsmål for at tjekke telefonerne.
Denne gang kan opkaldet dog godt vente.
Metin Lindved AydinDet skal være sådan, at borgerne har nogle at gå til, hvis ikke et byggeri går, som det er aftalt mellem kommunen og borgerne
Hvis han tog telefonen, hver gang den ringede, kunne han efterhånden ikke bestille ret meget andet. For her på den anden side af valget, har han fået rigtig mange henvendelser. Og det er selvom, han endnu ikke officielt har taget hul på sine fire år som byrådsmedlem.
- Jeg bliver ringet op dagligt af folk, der har noget på hjerte. Det kan være, at de har hørt om en cykelsti, som, de mener, bør gå fra et sted til et andet. Her skal jeg blive bedre til ikke at tage det hele ind, og så skal jeg blive bedre til at bede dem, der ringer, om at gøre deres feltarbejde først.
- Det er også vigtigt at sige, at borgerne ikke altid har ret. Det kan godt være, at de har gode ideer, som vi skal lytte til, men borgerne er ikke nødvendigvis eksperter i sådan noget som regnvand og fredninger i et område. Men vi skal tage dem alvorligt, siger han.
Du sagde i valgkampen, at…
Det er ikke uvant for Metin Lindved Aydin, at han får henvendelser fra borgere, der håber på hans hjælp til et eller andet. Men opkaldene er blevet flere, og det har han det helt fint med. Man kan også fristes til at sige, at han selv er ude om det.
For noget af det, han gik til valg på, var netop at lytte til borgernes ønsker, ideer og ikke mindst protester.
Mere borgerinddragelse var en af Metin Lindved Aydins største mærkesager.
- Der er fra kommunens side en intention om at samarbejde med borgerne, men det er mest bare pæne ord uden ret meget handling bag, sagde han til Skåde-Højbjerg-Holme i ugen op til valget.
Men hvordan vil han sørge for, at hans egne valgløfter ikke bare bliver flere ”pæne ord”.
- Det tager flere år at udarbejde en ny lokalplan, og så er det irriterende, hvis borgerne til sidst er trætte af den, og noget skal laves om. Derfor synes jeg, at vi i højere grad burde starte hos borgerne og høre dem til, hvad de tænker, siger han og kigger på centerbygningen ved Rundhøj Torv bag ham.
- Rundhøj Torv er et godt eksempel. Hvis vi skal til at gøre noget ved det, bør vi da starte med et borgermøde for at finde ud af, hvad borgerne i området ønsker sig. Lige nu tænker politikere og embedsværket først, og så spørger vi borgerne bagefter. Det er for åndssvagt, siger han.
I forlængelse af ønsket om mere borgerinddragelse ser Metin Lindved Aydin også gerne, at kommunen i højere grad gør brug af en ombudsmandsfunktion.
Det vil gøre det lettere for borgerne at klage over kommunens ageren.
- Det skal være sådan, at borgerne har nogle at gå til, hvis ikke et byggeri går, som det er aftalt mellem kommunen og borgerne.
Nu som skydeskive
Borgerinddragelse var et populært ord i tiden op til valget. De mange byggerier i Aarhus har fået mange naboer til at spørge sig selv, om de virkelig bliver hørt, når kommunen folder byggeplanerne ud.
Måske har Metin Lindved Aydins budskab om at vende proceduren, så borgerne spørges i starten, været noget af det, der gav ham et bragende godt valg.
For det fik han.
2.861 stemmer sendte ham ikke bare sikkert ind i byrådet. Det gjorde ham også til den radikale kandidat med flest stemmer, på trods af at partiet altså stillede an med en siddende rådmand.
Nu venter så det, der, udefra set, kan virke som en meget vanskelig opgave for politikerne. Nu skal han til at holde, hvad han har lovet. Mere borgerinddragelse.
Og han kan vide sig sikker på, at internetkrigerne nok skal sidde klar, hvis de får muligheden. Han er dog ikke så nervøs for, at han nu skal være skydeskive i den offentlige debat.
- De fleste af de tilbagemeldinger, jeg har fået indtil videre, har været positive. Samtidig har jeg store forhåbninger til de næste generationer, som i højere grad er flasket op med sociale medier og ved mere om, hvordan man skal opføre sig der, siger han.