Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der er begået 44 indbrud i år i postnummer 8270. Det er det laveste antal anmeldelser i løbet af de seneste ti år. Genrefoto: Erwin Wodicka

Færre har indbrud – se, hvor de bliver begået

Den gode nyhed er, at antallet af indbrud er faldet markant.

Den dårlige nyhed er, at der stadig er nogen, der får besøg af ubudne gæster.

For det kan jo være fint, at antallet af indbrud falder, men for dem, det går udover, er det en ubehagelig oplevelse.

Det kan Morten Ancker skrive under på. I 2018 var den gal hos ham, og faktisk også hos flere af naboerne.

Han bor med sin familie på en lille villavej i Skåde, og her var de usædvanligt hårdt ramt af indbrud i 2018. Ifølge tal fra Østjyllands Politi blev der anmeldt 16 tilfælde på vejen det år.

Det er mange på en vej med kun to håndfulde husstande.

Derfor var det da også et af de store samtaleemner, når naboerne rendte på hinanden på vejen. Men det blev ikke bare ved snak. Naboerne skred til handling, alarmer blev sat op, og flere meldte sig til Nabohjælp.

Morten Ancker og familien har ikke haft indbrud siden, og det sender os tilbage til den gode nyhed.

For det er ikke kun hos naboerne på den lille villavej, at indbrudstallene har været på retur. Det gælder i hele postnummeret.

Det er naturligvis en glædelig tendens, og noget af udviklingen kan tilskrives corona, som ellers har ødelagt så meget.

Coronatidens hjemmearbejde har ikke ligefrem været vand på indbrudstyvenes mølle, og ifølge vicepolitiinspektør Camilla Nielsen, betyder det ikke nødvendigvis, at tyvene kommer tilbage i takt med, at flere og flere forlader hjemmearbejdspladsen.

Hun tror på, at de gode takter er kommet for at blive.

Der er dog stadig steder, hvor det er lykkedes de kriminelle at få noget ud af deres ugerninger. I år har politiet modtaget 44 anmeldelser om indbrud i postnummer 8270.

I artiklen nedenfor kan du folde kortet ud og se, om din vej har været ramt. Kortet viser, hvor mange indbrud der har været på vejene i Højbjerg i løbet af de sidste ti år.

Du kan også få en stak gode råd til at undgå de kedelige besøg.

God weekend og god læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Selvom det ikke er nogen stor vej med mange husstande, er Brunbakkevej alligevel den vej i 8270, der har den kedelige rekord for flest anmeldte indbrud på et år i de seneste ti år. Foto: Christian Gnutzmann

Da familien Ancker kom hjem fra handleturen, var huset endevendt: - De må næsten have holdt øje med os

En lille villavej i Skåde var hårdt ramt af indbrud i 2018. Selvom det er en lille vej, blev der anmeldt hele 16 indbrud det år.

Det er det højeste antal for en enkelt vej i postnummer 8270 i de seneste ti år.

En af dem, der blev ramt, var Morten Ancker. Han og familien var væk fra huset i et kort øjeblik, og så slog tyvene til.

Læs mere om det og om, hvad familien Ancker og naboerne har gjort for at undgå flere indbrud.

En lille villavej i Skåde blev i 2018 hårdt ramt af indbrud. Det gik blandt andet ud over familien Ancker, som nu har installeret alarmer, nye vinduer og indgået alliancer med naboerne.

Huset er videoovervåget, står der på en postkasse.

Alarmer fra G4S, står der på en anden.

I en tredje indkørsel fortæller klistermærket fra Nabohjælp, at naboen kigger med over hækken, og samtidig skal man lige være klar over, at der altså er installeret tyverialarmer fra Verisure.

Postkasser og husfacader er plastret til med de forskellige klistermærker, der alle siger det samme. Her er det dumt at bryde ind, for vi holder øje med dig, lyder budskaberne.

På Brunbakkevej på toppen af Skåde Bakker tager beboerne deres forholdsregler, når det kommer til indbrud.

Det gør de, fordi de ved, hvor ubehageligt det er, når nogen har gennemrodet ens ting, og alle skuffer er vendt på hovedet.

I 2018 var den lille villavej nemlig ramt af en regulær indbrudsbølge. I alt blev der anmeldt 16 indbrud det år, og det er selvom, vejen kun tæller to håndfulde husstande. Det viser tal fra Østjyllands Politi, som Skåde-Højbjerg-Holme har fået aktindsigt i.

En af dem, det gik ud over, var Morten Ancker. Han bor med sin kone og tre børn, og der er stort set altid nogen hjemme. Bare ikke lige det korte øjeblik en regnvejrsdag i november i 2018.

- De må næsten have holdt øje med os. Vi var kørt ind til byen sidst på eftermiddagen for at handle, og vi var ikke væk i mere end tre kvarter, siger han.

Er det børnene? Nej det må være indbrud

Hjemvendt fra smutturen til byen kunne familien Ancker låse sig ind i varmen den regnvejrsdag i november.

Som altid blev de mødt af hunden i bryggerset, og alt så ud til at være, som det skulle.

Men da familien så åbnede døren ind til køkkenet og gik videre ind i hjemmet, var det tydeligt, at noget var hændt.

- Alt var væltet ud af skufferne, og så tænkte jeg bare what… Det måtte næsten være børnene, der havde ledt efter noget i skufferne, for i første omgang tænkte jeg slet ikke, at det kunne været et indbrud. Men selvfølgelig var det et indbrud, det kunne man jo tydeligt se, siger Morten Ancker.

De holder øje med hinandens huse på Brunbakkevej. De sørger også for, at hækken og gardinerne ikke skjuler for meget, så en eventuel indbrudstyv ikke får for gode arbejdsbetingelser. Genrefoto: Niels Ahlmann Olesen

Kort tid efter kom politiet, som kiggede efter spor, inden de kørte igen, og så kunne familien ellers gå i gang med oprydningsarbejdet. Alt imens begyndte spekulationerne.

- Man tænker jo, om man kunne have gjort noget for at undgå det, men jeg synes egentlig, at vi altid har været meget påpasselige. Men det her fik os da til at tænke endnu mere over det, for man bliver jo utryg over, om det kan ske igen, og man vil jo især gerne passe på sine børn, som kan gøre sig mange forestillinger ovenpå sådan en oplevelse.

Smykker og elektronik

Ikke nok med, at det næsten var et særtilfælde, at familien Anckers hus var ubemandet en almindelig eftermiddag, så var der heller ikke aktivitet i nabohuset.

Det plejer der ellers at være, da det huser en stor familie. Lidt længere nede af vejen ligger Aarhus Efterskole, som også er med til at gøre villakvarteret livligt.

- Så det er da rimelig friskt at bryde ind i et hus en onsdag eftermiddag, men det gjorde de altså, siger Morten Ancker.

De kom ind via et vindue fra haven, som blev brækket godt og grundigt fra hinanden.

- Vi havde en højtaler til at hænge ved vinduet, og måske er det den, de har set og gået efter i første omgang. Jeg vil tro, at de har kunnet få 500 kroner for den, men jeg tror ikke, der skal ret meget mere til, før de vil lave et hurtigt bræk.

Højtaleren var dog ikke det eneste, der forsvandt. Tyvene tog alt, hvad der hurtigt kunne tages under armen og med over hækken.

- Det var smykker og bærbare computere, de tog. Og så tog de også nogle tasker, som de nok har fyldt op med det, de har kunnet finde, siger Morten Ancker.

Lad der blive lys

En spadseretur på Brunbakkevej sætter gang i et mindre lysshow.

Så snart man nærmer sig en indkørsel, tænder det udendørs lys, og det når knapt nok at slukke igen, før sensoren i den næste indkørsel har registreret bevægelse og lyser fordøren op.


Der var en del huse til salg i området, og måske har det fået os lidt i spotlightet. Tyvene kan have set billeder af husene på nettet og set, hvad der var at komme efter.

Morten Ancker

Morten Anckers hjem er ingen undtagelse. Her tænder lyset også, så snart man træder ind over kantstenen og ind på gruset i indkørslen.

Men det er ikke den eneste sikkerhedsforanstaltning på matriklen.

Ligesom hos naboerne, gør også Morten Anckers postkasse opmærksom på både Nabohjælp og alarmer.

- Vi snakkede meget om det på vejen i den periode, fordi der var flere, der havde haft indbrud, og så fik vi os meldt til Nabohjælp.

I samme omgang blev vinduerne skiftet til mere sikre modeller, og så tænker familien meget over ikke at lukke sig helt inde.

- Vi sørger for, at andre kan kigge ind til os, og vi ruller ikke gardinerne ned, når vi forlader huset, for det skal være sådan, at naboen kan holde øje, siger Morten Ancker.

To gange siden

Brunbakkevej ligger nummer 21 på listen over de veje i Højbjerg, der har haft flest indbrud i de sidste ti år.

Tager man 2018 ud af ligningen vil vejen forsvinde i listens gennemsnitlige midterfelt. Men når nu vejen havde så mange indbrud i det ene år, skiller den sig ud i statistikkerne.

Ingen veje i 8270 har haft så mange indbrud i et enkelt år i de sidste ti år.

- Når man mødte hinanden på vejen, gik snakken meget på, at nu havde der også været indbrud der og der, så vi var stærkt ramt, siger Morten Ancker.

Han kan ikke sige, hvorfor det lige gik så hårdt ud over Brunbakkevej, men hans bud er, at det skyldtes de mange hushandler i den periode.

- Der var en del huse til salg i området, og måske har det fået os lidt i spotlightet. Tyvene kan have set billeder af husene på nettet og set, hvad der var at komme efter.

Heldigvis blev de mange indbrud ikke en tilbagevendende begivenhed. I 2019 blev der anmeldt to indbrud på vejen, mens der ifølge tallene fra Østjyllands Politi ikke har været indbrud i de seneste to år.

Elverdalsvej har den tvivlsomme fornøjelse af at være den vej i 8270, hvor der over de seneste ti år er begået flest indbrud. Foto: Christian Gnutzmann

Er din vej på listen? Se, hvor der er begået indbrud i de sidste ti år

Der har i løbet af de seneste ti år været indbrud på i alt 188 forskellige veje i Højbjerg. Og indbruddene er fordelt over hele postnummeret.

I artiklen her kan du zoome ind på kortet og se, om din vej har været ramt.

Indbrudstyve har det med at vende tilbage til steder, hvor der før har været gevinst. Derfor er der flere veje i Højbjerg, som hvert eneste år oplever ubudne gæster.

På Elverdalsvej er det mere reglen end undtagelsen, at der hvert år er nogen, der skal udsættes for indbrud.

I løbet af de seneste ti år er det her, at tyvene oftest har været på besøg. Det viser tal fra Østjyllands Politi, som Skåde-Højbjerg-Holme har fået aktindsigt i.

I alt er der anmeldt 78 indbrud på Elverdalsvej i perioden fra 2012 og frem til midten af oktober i år. Holme Parkvej er den vej i Højbjerg med næstflest indbrud. Her har politiet fået 64 anmeldelser.

Med til historien hører naturligvis, at både Elverdalsvej og Holme Parkvej er veje med mange husstande.


Men det er heller ikke helt overraskende for Camilla Nielsen, der er vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi, at de samme veje ofte rammes af indbrud. Det ligger nemlig til tyvens natur at genbesøge steder, hvor de tidligere har haft held med at bryde ind.

- Tit anskaffer den forurettede sig nye ting, når noget er blevet stjålet, og det ved tyvene godt. Derfor er de tilbøjelige til at komme tilbage, siger hun.

Beboerne på Elverdalsvej kan dog glæde sig over, at der ligesom i resten af Højbjerg har været et fald i antallet af indbrud. I år har der været et enkelt indbrud, mens der sidste år var seks tilfælde. I 2018 toppede antallet af anmeldelser, da politiet 12 gange fik henvendelser om indbrud på Elverdalsvej.

188 forskellige veje

Der bliver begået indbrud i stort set alle afkroge af Højbjerg.

I alt har 188 forskellige veje i postnummer 8270 haft et eller flere indbrud siden 2012, viser tallene fra Østjyllands Politi.

For mange veje gælder heldigvis, at det langt fra er hvert år, der er kedelige besøg.

I løbet af de seneste ti år er der i alt begået 1.885 indbrud i Højbjerg. Af dem fører cirka 15 procent til en sigtelse, fortæller Camilla Nielsen fra Østjyllands Politi.

- Det er sigtelsesprocenten for hele politikredsen. Tallet måtte meget gerne være højere, men der er ofte bare ikke ret mange spor at gå efter, når vi kommer ud til indbrud, siger hun.


Antallet af indbrud falder, men det skyldes ikke, at politiet sætter alle indbrudstyve bag lås og slå. Det er nemlig kun cirka 15 procent af alle indbrud, der fører til sigtelse i Østjyllands Politikreds. Genrefoto: Johan Gadegaard

Det går den rigtige vej med antallet af indbrud i Højbjerg, men det kan blive endnu bedre: Her er seks gode råd til at undgå at få besøg af tyven

Måske kender du de gode råd, måske gør du ikke. Uanset hvad kan det være godt at have dem skrevet bag øret. Specielt nu, hvor vi er på vej ind i julen, som er en af tyvenes højtider.

Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi, kommer her med seks råd til, hvad du kan gøre for at sikre dig bedst muligt mod tyvene.

Det går den rigtige vej med bekæmpelsen af dem med lange fingre. Det betyder dog ikke, at Højbjerg helt er sluppet af med indbrudstyvene, og derfor kommer vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi, Camilla Nielsen, her med en portion gode råd til at undgå de kedelige besøg.

Arbejdsbetingelserne er blevet dårligere for indbrudstyvene.

Det er den korte konklusion, når vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi, Camilla Nielsen, løber igennem statistikkerne.

Her står det sort på hvidt, at betydeligt færre højbjerggensere har haft den kedelige oplevelse at komme hjem til et hus, hvor der har været indbrud.

I år har der indtil midten af oktober været 44 indbrud i private hjem i postnummer 8270. Sidste år blev der begået 108 indbrud, og i 2018 modtog politiet 257 anmeldelser. Det viser tal fra Østjyllands Politi, som Skåde-Højbjerg-Holme har fået aktindsigt i.

- Jeg tror, at mange er blevet bedre til at indbrudssikre deres hjem. Måske er der også flere, der stadig arbejder hjemmefra. Det gjorde i hvert fald, at antallet faldt sidste år, og måske har flere brugt coronatiden på at sikre vinduer og låse og den slags, siger Camilla Nielsen.

Hun tror samtidig på, at de gode takter er kommet for at blive.

- Vi har brugt meget krudt på virtuelle borgermøder, hvor vi sammen med Bo trygt har givet gode råd til at undgå indbrud, og derfor tror jeg også, at indbrudstallene fortsætter med at falde. Til gengæld ser vi så, at mere kriminalitet rykker på nettet, siger vicepolitiinspektøren.

Sig pænt goddag

Det er et godt sted at starte, når man indbrudssikrer sit hjem, og ifølge Camilla Nielsen kan man gøre sig selv en tjeneste ved at gå en tur rundt om huset og prøve at tænke som tyven.

Hvor man kan komme ind henne, hvor kan man stå nogenlunde gemt bag en hæk eller lignende, og ligger der værktøj eller andet fremme, som vil kunne bruges til at bryde et vindue op?

- Vi ser faktisk tit, at tyvene går ind i et ulåst skur og finder værktøj eller en stige, som kan bruges til selve indbruddet, så det skal man undgå at have fremme, og så skal man arbejde med at sikre de mest udsatte steder på huset, siger hun.

Seks gode råd til at undgå indbrud

Der findes mange gode råd til at sikre sig mod indbrud.

Vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi, Camilla Nielsen, kommer her med seks bud på, hvordan man undgår indbrud.

1. Indgå Nabohjælp med dine naboer.

2. Tænd lys udenfor og indenfor – men gør det rigtigt, og brug gerne sensorstyret lys udenfor og en timer indenfor.

3. Gør vinduer og døre svære at bryde op, og sørg for ekstra sikring af vinduer og en ekstra lås på hoved- og terrassedør.

4. Klip hækken ned, så naboer og forbipasserende kan kigge ind, og undgå områder omkring huset, hvor tyven kan stå i skjul og bryde et vindue op.

5. Undgå at købe tyvekoster. Brug sikre betalingsmetoder som Mobilepay, og kig efter Nemid hos sælger.

6. Ring 1-1-4, hvis der er mistanke om indbrud eller mistænkelig adfærd i området.

Samtidig skal man ikke være bange for at henvende sig til mistænkelige personer i nabolaget. Det er faktisk en rigtig god ide at gøre, lyder opfordringen.

Hvis man møder nogle på gaden, som ser mistænkelige ud, så kan det nogle gange betale sig at sige pænt goddag.

- Vi ved, at tyvene er topstressede, når de skal til at begå indbruddet, og så bryder de sig ikke om at blive konfronteret. Så sig hej til folk på gaden. Det er noget af det, man kan bruge nabohjælpen til, så der bliver holdt øje, selvom man ikke selv er hjemme, siger Camilla Nielsen.

December og i særdeleshed dagene omkring juleaften er højsæson for ubudne gæster. Her er det simple men gode råd fra Camilla Nielsen at gemme de dyre gaver, så de ikke ligger til frit skue.

- Julegaver er bare en meget stor fristelse for tyvene, siger hun.