Planer om ni nye boliger møder modstand: Det vil gå ud over privatlivet, trafikken og områdets grønne udtryk
Der er flere ting i vejen med ideen om ni nye boliger på Jelshøjvænget.
Blandt andet vil trafikken gå fra at være håbløs til umulig, og områdets grønne udtryk vil blive ødelagt.
Det mener områdets beboere, der gennem høringssvar har gjort kommunen opmærksom på, at lokalplanen ikke giver lov til et byggeri i den størrelse.
Læs mere om bekymringen og om, hvad der skal til, for at byggeriet kan blive til virkelighed.
Ove Mikkelsen og Erik Skals kan skimte vandet i horisonten fra hver deres altan fra Jelshøjvænget i Skåde.
Det kan de, fordi årstiden ikke tillader blade på træerne.
For der står ellers et par store træer i vejen for havudsigten, og de må ikke fælles.
De to naboer har spurgt kommunen, om det i det mindste var muligt at klippe grenene lidt til, så udsigten fortsat vil være intakt, når træerne igen skyder blade.
Det blev der sagt nej til.
Træerne er fredede og bevaringsværdige, måtte naboerne forstå. Det står skrevet i lokalplanen for området.
Nu kan de to herrer så konstatere, at det træ, der volder mest skade i forhold til udsigt, kan stå til at blive fjernet helt.
Ove MikkelsenHvis man skal give dispensationer til en lokalplan, bør det være, fordi det er til gavn for en større gruppe borgere og ikke bare en byudviklers pengepung
Det står nemlig i vejen for et boligbyggeri, som kan være på vej på Jelshøjvænget. Her bliver én bolig til ni, hvis alt går som foreslået af bygherren. Og så spiller træet og udsigten pludselig en birolle i Ove Mikkelsen og Erik Skals bekymringer.
For et byggeri af den størrelse vil have negativ effekt på områdets karakter.
- En massiv byggeklump vil ødelægge det landsbypræg, området har. Det vil også ødelægge det fine, grønne område, der er på grunden, hvor boligerne skal ligge, siger Ove Mikkelsen, inden Erik Skals tager ordet og retter kritik af kommunen.
- Nu kan man pludselig fjerne træerne helt, bare fordi en byudvikler synes, det er en god ide. Det er lidt som om, at vi naboer ikke har ret meget at skulle have sagt. Vi er ikke interesserede i, at træet fjernes helt, for det er med til at give området et grønt udtryk, siger han.
Hvem lukker os ud?
Jelshøjvænget ligger ved krydset mellem Ringvej Syd og Oddervej, og den eneste vej væk fra Jelshøjvænget er via Oddervej.
Men vil man ud på den store vej, kræver det tålmodighed, for her er bilerne mange.
Det er en bil med en fyldt trailer et godt bevis på. Bilen blinker og blinker, og der skal en barmhjertig sjæl til, før bilisten bliver lukket ud og kan sætte kurs mod Odder.
Den slags er hverdagskost for beboerne på Jelshøjvænget, og med udsigt til flere nye naboer er bekymringen, at det kun bliver værre.
I forslaget til byggeriet er der budgetteret med to parkeringspladser til hver bolig. Det vil sige 18 biler yderligere på Jelshøjvænget.
- Og de skal jo med god sandsynlighed afsted og ud på Oddervej cirka samme tid som alle andre. I forvejen er det et stort problem, siger Erik Skals.
- Ni husstande vil også få en masse gæster, som også fylder på vejen, tilføjer Ove Mikkelsen.
De kan tælle vores tæer
De to naboer bor på toppen af Jelshøjvænget, lige overfor den bygning, der efter planen skal rives ned for at gøre plads til de ni huse.
Det er her på toppen af bakken, at seks af de nye boliger skal have ind- og udkørsel. De sidste tre boliger skal ligge for foden af skråningen.
På den anden side af vejen bor Tore Hartelius.
Han har de samme bekymringer som naboerne Ove Mikkelsen og Erik Skals, når det kommer til trafik og områdets grønne udtryk. Men han vil også lige smide en ekstra bekymring i puljen.
- Det kan give voldsomme indkigsgener. Fra de nye huse vil man kunne tælle vores tæer, og man vil kunne se, om jeg har redt mit hår, og det er lige gyldigt, om jeg er i stuen, soveværelset eller køkkenet, siger han.
Han flyttede ind på Jelshøjvænget tidligere på året med sin familie, og noget af det, de faldt for, var netop områdets grønne udtryk.
- Det er betingelserne, at en lokalplan kan ændres. Det er vi med på. Men under den nuværende lokalplan ser vi i beboergruppen ikke, at Aarhus Kommune har hjemmel til at give dispensation for flere af de søgte dispensationer.
- Jeg tror heller ikke, der er nogen i beboergruppen, der har noget imod, at der sker noget, og at området udvikles, men det skal være under hensyn til resten af området og med hjemmel i den gældende lokalplan, og det mener vi ikke, det her er. Det er nogle meget markante bygninger på en central placering, siger Tore Hartelius.
Det handler om træerne
I første omgang vil der ikke blive tale om en ændring af lokalplanen.
Men i den nuværende udgave, er der flere ting, der taler imod byggeriet. Det har beboerne på Jelshøjvænget gjort kommunen opmærksom på igennem tre høringssvar, som tilsammen er underskrevet af stort set alle på vejen.
Udover de fredede træer står der blandt andet, at der kun må opføres én bolig på hver grund. De ni tiltænkte boliger skal ligge på to grunde, og det passer jo ikke ligefrem til formuleringen i lokalplanen.
- Vi har købt vores huse med en beliggenhed og i et område, som vi kunne lide. Det bliver jo lidt ødelagt, hvis kommunen så bare tillader byggerier som det her, selvom det ikke passer til det, der står i lokalplanen, siger Erik Skals.
Men inden kommunens byggeafdeling og politikerne skal tage stilling til, om der skal gives dispensation til at bygge, handler det først og fremmest om de fredede træer.
For de må ikke bare fældes eller flyttes. Heller ikke selvom det er bygherrens ønske. Det forsikrer Helle Toft, der er byggesagsbehandler ved Aarhus Kommune.
- Vi har derfor bedt bygherren om at få lavet en træfarlig vurdering for at finde ud af, om det er syge træer, og om der er risiko for, at de vælter. Hvis det er tilfældet, kan de umiddelbart fældes, men ellers bliver træerne stående, og så må bygherren ændre i projektet. Det kræver en god grund at fælde fredede træer. Det er ikke nok, at de står i vejen for et projekt, siger hun.
Derfor handler det hele lige nu om træerne.
- For vores vedkommende ligger projektet lidt stille lige nu. Vi venter på vurderingen af træerne, og når vi har den, kommer vi til at følge mere op på naboernes spørgsmål og undren fra høringssvarene, siger byggesagsbehandleren.
Hvor mange boliger er der plads til?
Spørger man beboerne på Jelshøjvænget, er ni boliger alt for meget til den omtalte grund.
Men ifølge Helle Toft er kommunens umiddelbare vurdering, at grunden godt kan bære ni boliger.
- I første omgang var der 14 boliger i projektet, men det sagde vi nej til med det samme. Det kan grunden ikke bære. Vi vurderer, at der godt kan ligge ni boliger, men det kan også godt være, at vi skal kigge på det igen, og at et eller to huse skal væk, siger hun.
Hun er ikke afvisende over for, at projektet med de ni huse kan blive til noget.
- Men jeg er heller ikke overbevist om, at det kan lade sig gøre. Lige nu venter vi som sagt på at vide mere om træerne, og så skal vi til at forholde os til sådan noget som trafik, hvor vi skal se på, om det er noget, man kan løse.
Skal ikke kun handle om byudviklerens økonomi
Hvis vurderingen af træerne tipper i retning af bygherrens ønsker, starter det næste arbejde for kommunens byggeafdeling.
Og her håber Ove Mikkelsen på, at naboerne i endnu højere grad bliver inddraget, og så håber han på, at kommunen ikke kun tænker på bygherrens økonomi.
- Hvis man skal give dispensationer til en lokalplan, bør det være, fordi det er til gavn for en større gruppe borgere og ikke bare en byudviklers pengepung, siger Ove Mikkelsen.
Sådan er det heller ikke, forsikrer Helle Toft.
- Mit indtryk er, at beboerne i området tænker, at vi har givet bygherren lov til alt det, de gerne vil. Men det er slet ikke tilfældet. Der er intet, der er lagt fast endnu, og det er også derfor, vi ikke har taget fat i beboerne igen efter høringssvaret. Vi har sendt høringen ud til dem for at afveje stemningen for byggeriet, og så tager vi fat i dem igen, når vi er lidt længere i processen, for vi er virkelig ikke ret langt.