Farten er for høj på Oddervej: Bekymret borger har tre forslag til forbedringer
Når så mange kører for stærkt, må der skrides til handling.
Det mener Stig Mosebo, der mere eller mindre hver eneste dag bruger Oddervej.
Han har tre forslag til, hvordan farten kan bringes ned, og specielt de to af dem er forslag, der godt kunne blive til virkelighed, hvis det står til Jan Ravn Christensen (SF), der er medlem af teknisk udvalg.
Læs mere om det her.
Stig Mosebo har taget plads på den inderste del af fortovet i behørig afstand til kørebanen på Oddervej.
Alligevel er det med hovedrysten og en vis utryghed, når bilerne suser forbi.
Ikke kun fordi, han selv finder Oddervej utryg, men fordi han også tænker på naboen, skolebørnene og de mange cyklister, der drøner ned ad vejen side om side med bilerne.
For de firehjulede kommer stærkt. Alt for stærkt ifølge Stig Mosebo.
Og det bliver ikke bedre af, at en stor del af trafikken består af tonstunge lastbiler.
Han bor selv i Skåde Bakker og er derfor flittig bruger af Oddervej.
Men selvom han har gjort det mange gange, er det lige utrygt, hver gang han forlader bakkerne og svinger ud på Oddervej.
- Det er med livet som indsats, for hastigheden er alt for høj. Når jeg er kommet ud af byen mod Odder, hvor der er to spor, bliver jeg stort set altid overhalet, uanset hvor stærkt jeg kører. Og det er det samme, når jeg kører ind mod byen, siger han.
Få hundrede meter før, man forlader byen, ligger Skåde Skole.
Her er der lavet en bro, som gør, at eleverne slipper for at skulle krydse den trafikerede vej. Det hjælper trods alt på sikkerheden.
- Men der er jo stadig mange skolebørn, der cykler på Oddervej, og jeg synes ikke, det ser rart ud, når de store lastbiler med høj fart drøner forbi de små elever på cyklerne, heller ikke selvom der er cykelsti, siger Stig Mosebo.
For lidt plads og manglende kantsten
På dele af Oddervej går cykelstien nærmest i et med kørebanen. For nok er der en kantsten, der skiller vejbane og cykelsti fra hinanden, men på nogle strækninger er kantstenen ikke høj nok, lyder bekymringen.
- Det gør jo, at biler og lastbiler kan køre ind over cykelstien, når de drejer, siger Stig Mosebo, der lige akkurat når at gøre sin pointe om den manglende højde på kantstenen færdig, før han springer videre til det næste punkt.
Bus nummer 6A blinker ind til siden ved busstoppestedet nogle få meter fra krydset mellem Oddervej og Ringvej Syd.
- Se, der er slet ikke plads til den, og nu må bilisterne ud over midterstykket. Det er altså ikke ufarligt.
Han peger og fortæller, alt imens at 6A bliver færdig med at sætte passagerer af og blinker ud på vejen igen for at fortsætte ned ad bakken.
Busholdepladsen ved stoppestedet er cirka lige så bred som halvdelen af bussen. Det betyder, at resten af bussen må bruge vejbanen, og det tvinger de øvrige bilister til at trække længere over imod de modkørende.
- Og når man så samtidig har mange biler, der kommer med alt for meget fart på, bliver det farligt. Det er som om, at nogle politikere prioriterer fremkommelighed højere end trafiksikkerhed, siger Stig Mosebo.
996 fartbøder
For lidt plads til bussen, mange ind- og udkørsler og cyklende skolebørn. Det er ikke noget, der umiddelbart går ret godt i spænd med, at for mange bilister har en lidt for tung speederfod.
For det har de. Det er ikke bare noget, Stig Mosebo oplever.
At farten er for høj på Oddervej, er et kendt faktum for de fleste. Også for politiet.
Oddervej er nemlig med længder det sted i Højbjerg, hvor der deles flest fartbøder ud.
Sidste år gik 510 bilister i fotofælden på Oddervej, mens den har været gal for 486 bilister i år indtil videre. Det viser tal fra Østjyllands Politi, som Skåde-Højbjerg-Holme har fået aktindsigt i.
Dermed stod Oddervej for 996 ud af de 1.554 fartbøder, der siden 1. januar 2020 er blevet delt ud i Højbjerg. Og det er bare dem, der har misset fartgrænsen, mens politiet har været til stede.
Sæt farten ned
Ifølge Stig Mosebo er der tre løsninger på den høje fart på Oddervej.
Den første er den lidt lettere løsning.
- Jeg tror, at en fartmåler, der viser bilisterne deres fart, vil være en god ide. Bilisterne er ikke onde, det ligger bare i generne at køre lidt hurtigere, end man må. Jeg er overbevist om, at det vil hjælpe, hvis man gør bilisterne opmærksom på, at de altså kører for hurtigt, siger han.
Det næste forslag på en løsning er måske lidt mere omstændeligt, men også mere effektivt, og næsten uundværligt ifølge Stig Mosebo.
- Sæt hastigheden ned fra 60 til 50 kilometer i timen. Det skal bare være nogle hundrede meter, cirka fra Aarhus Efterskole og så ned til den anden side af Skåde Skole. Det vil gøre det mindre utrygt for bløde trafikanter, og det vil ikke betyde ret mange sekunder for bilisterne.
Men hvis bilisterne ifølge Stig Mosebos antagelse har tendens til at køre hurtigere, end de må, hvorfor skulle det så hjælpe at sætte fartgrænsen ned?
Det spørgsmål leder frem til det tredje og sidste punkt på listen over løsningsforslag.
- En stærekasse. Sådan en har man på Grenåvej i Risskov, og jeg tror, at det ville være effektivt her også. Det vil også komme til at give nogle penge i kassen, hvis det er det, politikerne er interesserede i.
Muligt med 50 i timen
Det er nogle fine forslag, Stig Mosebo kommer med. Og specielt de to af dem kunne være noget, byrådet burde gå videre med, mener Jan Ravn Christensen (SF), der sidder i kommunens tekniske udvalg.
- Jeg er generelt positiv overfor at sætte hastigheden ned i Aarhus, så jeg kunne sagtens forestille mig, at den kunne hedde 50 i timen på Oddervej. Bilisterne vil ikke tabe ret mange sekunder på det, men det vil være godt i forhold til både støj og trafiksikkerhed, siger han.
Det er heller ikke urealistisk, at bilisterne på Oddervej i fremtiden kan få lidt hjælp til at holde øje med farten.
- Det er en relativt billig løsning med skilte, der blinker, hvis farten er for høj, og jeg mener også, at kommunen har nogle, man kan flytte rundt på. Så jeg er ikke afvisende overfor, at vi skal have en ud at stå på Oddervej, siger Jan Ravn Christensen.
Han tvivler dog på, at alle Stig Mosebos ønsker kan blive opfyldt. En stærekasse er nemlig ikke bare noget, kommunen lige kan sætte op, fortæller SF’eren.
- Det er noget, Vejdirektoratet skal ind over. Så umiddelbart må man prøve med andre metoder, som ikke ødelægger trafikkens flow, og der tænker jeg, at de to andre ting kunne gøre noget godt.