Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Alle stemmer er nu talt op, og valgets vindere og tabere kan nu udpeges. I alt seks kandidater fra Højbjerg fik stemmer nok til at snuppe en plads i byrådet. Foto: Jens Thaysen

Vindere, tabere og masser af stemmer: Sådan gik valget i Højbjerg

De sidste felter er for længst krydset af.

Stemmerne er talte, og valgets vindere og tabere er fundet.

Den overordnede tendens i Højbjerg har fulgt tendensen i resten af Aarhus Kommune. Socialdemokratiet bevarer positionen som det største parti, men det er med gevaldige ridser i den ellers så solide panser.

På den anden side af midten er der tronskifte, og så havde de mindre lokallister som Partiet Samfundssind og Egalitært Folkeparti det lige så svært i den sydlige del af Aarhus som i resten af kommunen.

Til gengæld var der mange højbjerggensere, der valgte at gøre brug af deres stemme generelt. Stemmeprocenten for de tre steder i 8270 ender et stykke over landsgennemsnittet.

Du kan læse meget mere om det lokale valgresultat i nyhedsbrevets første artikel, hvor vi dykker ned i de tre valgsteder i Højbjerg.

Her kan du blandt andet se, at den nye liste Bedre Aarhus med Samuel Holding fra Skåde som den eneste kandidat ikke fik stemmer nok til at komme i byrådet.

Det havde kandidaten heller ikke for alvor selv troet på. Men selvfølgelig havde han håbet det, og fremfor alt har han fået nogle gode lærepenge med i lommen til næste gang, der er kommunalvalg.

Læs mere om det nedenfor.

Er du mest af alt bare interesseret i at finde ud af, hvem af de lokale kandidater der klarede cuttet og har udsigt til en stol i byrådssalen, så kan du læse mere om det længere nede i nyhedsbrevet.

Her kan du blandt andet se, at det ikke blev til genvalg til et par af byrådsmedlemmerne fra Højbjerg, mens der til gengæld bliver plads til et par nye ansigter i den nye byrådsgruppe. Samtidig blev det en lokal kandidat, der løb med flest radikale stemmer.

Til sidst i nyhedsbrevet pakker vi valget lidt væk. Men vi bliver ved tallene. Denne gang er det corona og smittetal, du kan blive klogere på.

For her er det gået stærkt, siden vi sidst gjorde status på coronaen for et par uger siden. Fortsætter det med at gå den forkerte vej, kan skoler og daginstitutioner måske blive tvunget til at genindføre nogle af de restriktioner, vi kender fra tidligere.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Det var en overraskelse, men en glædelig en af slagsen, da borgmesteren nævnte Purnima Erichsens navn. Det betød nemlig, at den konservative kandidat fra Højbjerg kom i byrådet. Foto: Jens Thaysen

En radikal stemmesluger, en glad fødselar og et par overraskede debutanter: Se, hvordan det gik kandidaterne fra Højbjerg

Den ene var mere overrasket end den anden, da to ud af to konservative kandidater fra Højbjerg fik stemmer nok til at komme i byrådet.

Det samme gjorde fire andre lokale kandidater.

Se, hvem det er, og se også, hvor mange personlige stemmer de forskellige kandidater fik.

Der var genvalg til flere af de lokale kandidater, mens der også var et par stykker, der ikke får lov til at genindtage deres plads i byrådssalen. Samtidig bliver det nye byråd med et par debutanter fra Højbjerg.

- Purnima Erichsen med 1.850 stemmer.

Bedst som hun var ved at sige noget til sidemanden, blev hun afbrudt af borgmester Jacob Bundsgaard (S), der nævnte hendes navn.

Og i dette tilfælde gjorde det slet ikke noget. For når Jacob Bundsgaard læser dit navn op i Rådhushallen dagen efter valget, betyder det, at du i de næste fire år har en plads i byrådet.

- Lige pludselig blev mit navn råbt op. Det havde jeg virkelig ikke regnet med, jeg er meget overrasket. Men jeg er glad, og jeg glæder mig rigtig meget til det arbejde, der skal laves nu, siger det nyslåede byrådsmedlem fra Det Konservative Folkeparti Purnima Erichsen.

Festlighederne og de positive overraskelser stoppede ikke her for de lokale konservative kandidater. Peter Sporleder fik den perfekte 50-års fødselsdagsgave, da borgmesteren også råbte hans navn op.

1.222 personlige stemmer var nok til at give fødselaren fire år mere i byrådet.

- Vi kunne jo se i nat, at valget gik godt for os, men jeg er mundlam… Nu skal jeg hjem og fejre fødselsdag, og så skal jeg tidligt i seng. Det har været en lang nat, siger Peter Sporleder.

Første gang er lykkens gang

Der er en første gang for alt.

For Socialdemokratiets Jasmine Søgaard har dette års kommunalvalg været første gang, hun har haft mulighed for at stemme på sig selv. Om hun har gjort det, må stå i det uvisse.

Sådan klarede de lokale kandidater sig

Eva Borchorst Mejnertz, Socialdemokratiet – 2.130 stemmer

Ali Nuur, Socialdemokratiet – 478 stemmer

Esben Kullberg, Socialdemokratiet – 241 stemmer

Jasmine Søgaard, Socialdemokratiet – 1.710 stemmer

Metin Aydin, Radikale Venstre – 2.861 stemmer

Peter Sporleder, Konservative – 1.222 stemmer

Purnima Erichsen, Konservative – 1.850 stemmer

Annemarie Gottlieb, SF – 152 stemmer

Samuel Holding, Bedre Aarhus – 243 stemmer

Christian Budde, Venstre – 4.771 stemmer

Hans Skou, Venstre – 739 stemmer

Til gengæld er det klart, at 1.710 satte sit kryds ud for hende. Dermed blev onsdag ikke bare enden på hendes første valgkamp. Det blev også dagen, hvor hun blev valgt ind i byrådet.

- Det er overvældende.

Mere når hun ikke at sige, før der lige skal deles et par store tillykke-krammere ud.

- Jeg fik ellers en klump i maven i nat, da vi kunne se, at vi ikke stod til at få et godt valg. Men jeg er meget glad for at være kommet ind, siger hun med henvisning til, at Socialdemokratiet fik godt 16.000 stemmer færre end for fire år siden.

Radikal stemmesluger

Bagerst i byrådssalen havde flere af de radikale kandidater taget plads. Blandt dem var Metin Aydin.

Han havde fisket sin telefon op fra lommen for at optage Jacob Bundsgaards navneopråb. Det var en god ide, for han er blevet et godt minde rigere.

Han blev ikke bare valgt ind, han endte som den største radikale stemmesluger af dem alle. 2.861 stemmer gik i retning af den selvstændige arkitekt, og det var altså flere end rådmanden for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad. Han fik 2.153 stemmer.

Faktisk var der kun otte kandidater, der høstede flere stemmer i hele kommunen end Metin Aydin.

Sidste lokale kandidater

Med 2.130 personlige stemmer blev det også til et genvalg af Eva Borchorst Mejnertz fra Socialdemokratiet.

Hos Venstre blev den nye spidskandidat, Christian Budde, partiets stemmesluger. Han fik 4.771 stemmer, hvilket også gør ham til den kandidat fra Højbjerg, der fik flest krydser.

Han blev også den sidste af de lokale kandidater, der fik en plads i det nye byråd.

Dermed blev der altså ikke plads til blandt andre Venstres Hans Skou, der ellers har siddet i byrådet af flere omgange. Heller ikke Ali Nuur (S) opnåede genvalg.

Der blev afgivet 11.567 stemmer ved valgstederne i Højbjerg. De fleste af dem gik til Socialdemokratiet, der dog gik tilbage i forhold til for fire år siden. Foto: Jens Thaysen

Du ved, hvad du selv stemte – men hvad med din nabo og resten af Højbjerg? Find ud af det her

Socialdemokratiet er stadig det største parti i Højbjerg, men partiet bliver pustet i nakken.

Denne gang er det dog ikke Venstre, der er førsteudfordre til borgmesterpartiets plads øverst på skamlen.

Dyk ned i tallene for dit stemmested her.

Der er et nyt parti på tronen i Skåde, Socialdemokratiet er stadig størst, og de stemmeberettigede i Højbjerg er mere flittige end i resten af landet. Dyk ned i det lokale valgresultat, og se hvordan stemmerne er fordelt ved de tre valgsteder i 8270.

På trods af en stor tilbagegang er Socialdemokratiet stadig det største parti i Højbjerg.

Partiet fik ellers næsten 1.000 stemmer færre ved tirsdagens valg, end det gjorde i 2017.

I alt satte 3.195 højbjerggensere kryds ud for borgmesterpartiet, og det svarer til 28 procent af stemmerne ved valgstederne i Højbjerg.

De fleste partier ville nok være klar til at slagte fedekalven og feste i dagevis med et valgresultat på mere end en fjerdedel af stemmerne. Men når Socialdemokratiet ved sidste kommunalvalg fik hele 34,6 procent af højbjerggensernes stemmer, er der måske ikke helt så stor grund til at løbe rundt med armene over hovedet.

Ris til Venstre, ros til Konservative

Selvom Det Konservative Folkeparti ikke blev hverken kommunens eller Højbjergs største parti, var der alligevel grund til at poppe et par ekstra champagneflasker.

Partiet stormede frem over hele landet, og Højbjerg var ingen undtagelse. Der blev sat 2.261 krydser ved liste C på valgstederne i Højbjerg, og det var en fremgang på imponerende 1.510 stemmer i forhold til seneste valg.

Da Venstre samtidig gik knap 1.000 stemmer tilbage, betyder det, at det nu er Det Konservative Folkeparti, der har de blå bukser på i Højbjerg.

Både på Kragelundskolen, Skåde Skole og i Rundhøjhallen høstede partiet flere stemmer end for fire år siden. Det var specielt blandt vælgerne på Skåde Skole, at feltet ud for Det Konservative Folkeparti var populært.

Her blev partiet ikke bare det største af de blå partier, det blev det største af alle med 26,6 procent af stemmerne. Ved samme valgsted fik Socialdemokratiet 22,4 procent af stemmerne.

Et par stemmer hist og her

Ved hvert eneste kommunalvalg er der nogle, der giver deres egne lister et skud og byder de etablerede partier op til dans. I år var ingen undtagelse.

Det var dog ikke noget, der umiddelbart fik højbjerggenserne til at bide på krogen.

Samuel Holding fra Skåde forsøgte sig med listen Bedre Aarhus. Det gav 300 stemmer fordelt over hele kommunen. 27 stemmer i Højbjerg. Dermed var han et stykke vej fra at få en taburet i byrådssalen.

Partiet Samfundssind fik tre stemmer i Højbjerg, mens Kommunisterne lykkedes med at overbevise ni højbjerggensere. Samtidig satte 65 vælgere deres kryds ud for Veganerpartiet ved stemmestederne i Højbjerg.

Flest brugte deres stemme i Skåde

Der blev sat 11.567 krydser ved valgstederne i Højbjerg. 32 af dem blev betegnet som ugyldige, mens 157 stemte blankt.

Og hvad end man stemte rødt eller blåt, DF eller SF, blankt eller ugyldigt, kan vælgerne i Højbjerg klappe sig selv og hinanden på skuldrene.

Stemmeprocenten i 8270 endte nemlig et pænt stykke over landsgennemsnittet. På landsplan satte 67,2 procent af de stemmeberettigede et kryds, mens 72 procent gjorde det i Højbjerg. Skåde Skole blev topscoreren med en individuel stemmeprocent på 74,5 procent.

Det blev til 300 stemmer til Bedre Aarhus og Samuel Holding, der dermed fortsat må kigge på, når der skal tages politiske beslutninger. Pressefoto

Samuel forsøgte med sin egen liste, men kunne ikke slå de etablerede partier – alligevel er han godt tilfreds med sit første valg

Det var en tæt på umulig kamp på forhånd. Det vidste Samuel Holding godt, da han gik til valg som eneste kandidat for Bedre Aarhus.

Han lykkedes da heller ikke med at komme ind, men der kom alligevel en masse gode ting ud af valgkampen.

Når alt kommer til alt, vidste Samuel Holding nok godt, at han ikke ville komme i byrådet i denne omgang. Men han har tanket erfaring, så han er klar til det næste kommunalvalg.

Forestil dig, at 300 mennesker har stillet sig på række.

De kan alligevel fylde en del. Også selvom de ikke fylder nok.

Sådan tænker Samuel Holding efter kommunalvalget.

Han forsøgte at kapre en plads i byrådet ved at stille op for sin egen liste, Bedre Aarhus.

Det lykkedes ikke, og det vidste han nok også godt på forhånd. Derfor tænker han på de 300, der satte deres kryds ud for ham.

For når Samuel Holding forestiller sig dem stå på en række, fylder de nok til, at glasset er tættere på at være halvt fyldt end halv tomt. Også selvom det ikke var nok til at få ham valgt ind.

- Jeg er tilfreds med at få 300 stemmer, selvom man jo altid gerne ville have haft flere. Men det var første gang, jeg stillede op, og jeg vidste jo godt, at det ville blive rigtig svært at få en plads i byrådet, siger han.

Jeg kunne måske have været mere klar i mælet i nogle debatter, men overordnet er jeg meget tilfreds med min egen præstation.

Samuel Holding

Bedre Aarhus og Samuel Holding placerer sig selv til højre på midten og læner sig op ad Det Konservative Folkeparti, som fik et brag af et valg.

- Og det er jeg jo glad for, når nu jeg ikke selv kom ind, siger Samuel Holding.

Krævende og læreridt

Han er 20 år og studerer til dagligt politik og økonomi. Det kan han så bruge sin tid på at gøre færdigt i ro og mag, nu hvor han ikke skal koncentrere sig om byrådsarbejde.

Og når vi om fire år igen skal til de kommunale stemmeurner, satser Samuel Holding på at vende stærkere tilbage.

- Allerede inden valget vidste jeg, at jeg ville få noget ud af det, uanset hvordan det gik. Det har været meget lærerigt, og nu ved jeg lidt mere om, hvad jeg skal gøre til næste gang, siger han.

Det kræver hårdt arbejde at føre valgkamp, og det er med at stikke hovedet frem i så mange debatter og vælgermøder som muligt. Sådan lyder noget af den lærdom, Samuel Holding tager med sig.

Og så bliver det nok ikke for Bedre Aarhus eller en anden lokalliste til næste kommunalvalg.

- Jeg vil gå efter at stille op for et etableret parti, som jeg kan se mig selv i. Det kunne være Det Konservative Folkeparti.

Terminsprøve

Det var drømmen for Samuel Holding at komme i byrådet, men det havde næsten også været for meget af det gode for en 20-årig politisk uerfaren studerende.

Valget i tirsdags og hele valgkampen optil har været en slags terminsprøve, fortæller han. Og nu hvor han fortsat må se det lokalpolitiske arbejde blive udført uden ham, bliver det ikke helt til topkarakter.

Men terminsprøven er bestået og meget mere, vurderer han selv.

- Jeg kunne måske have været mere klar i mælet i nogle debatter, men overordnet er jeg meget tilfreds med min egen præstation. Jeg har delt et hav af brochurer ud og forsøgt at være til stede og vise mig frem. Men selvfølgelig er det svært, når man heller ikke har en stor pengekasse, der gør, at man kan hænge på store plakater på bybusser og i Bruuns Galleri, siger Samuel Holding.

De 300 stemmer til Samuel Holding og Bedre Aarhus var nok til at overgå tre af de øvrige opstillede lister. Kommunisterne, Egalitært Folkeparti og Partiet Samfundssind fik med henholdsvis 213, 90 og 74 stemmer færre end Bedre Aarhus.

Smitten har taget et ordentligt nøk opad i løbet af de seneste uger. Genrefoto: Jens Thaysen

Smitten stiger: Begge sogne er på den forkerte side af to kritiske grænser

Stemmetallene har fået rigtig meget opmærksomhed i de seneste par døgn.

Det har de i nyhedsbrevet her og i hele landet. Men der er også andre tal, der er interessante at dykke ned i.

Coronasmitten fortsætter nemlig i den forkerte retning, og det kan få konsekvenser for skoler og daginstitutioner.

Det kan få betydning for både skoler og daginstitutioner, hvis smitten fortsætter med at stige.

For små to uger siden nævnte vi corona her i nyhedsbrevet. På det tidspunkt kunne de to Højbjerg-sogne tilsammen mønstre 19 smittetilfælde på en uge.

Nu er tallet 96 for den seneste uge.

Det har altså lige pludselig taget fart, og det betyder, at både Skåde Sogn og Holme Sogn overskrider to af de tre kriterier, der udløser anbefaling om særlige smitteforebyggende tiltag.

Med henholdsvis 60 og 36 smittede for de sidste syv dage i Skåde og Holme er begge sogne et pænt stykke over de 20 tilfælde, der er et af kriterierne.

En anden grænse, der helst ikke skal krydses, er en positivprocent på tre eller mere. Med 4,77 og 3,42 er begge sogne også på den forkerte side af den grænse.

Til gengæld holder begge sogne sig under det tredje og sidste kriterie, som handler om incidenstallet. Altså hvor mange smittede der er per 100.000 borgere. Her er grænsen 800, og Skåde Sogn ligger på 574, mens Holme Sogn har 353.

Restriktioner på vej?

Skulle et af sognene gå over grænsen for incidenstal, vil det betyde, at myndighederne anbefaler tiltag for dagtilbud og grundskoler.

Det drejer sig blandt andet om at skrue op for antallet af test, aflysning af større sociale arrangementer og generel opdeling, så børnene ikke blandes for meget.

- Det vil da være enormt træls. Nu har vi vænnet os til at opretholde en normal skoledag, men vi lægger os selvfølgelig i forlængelse af de regler, der bliver lavet, hvis smitten skulle blive for høj i sognet, siger Mogens Steen Petersen, der er skoleleder på Skåde Skole.

Her er der kun ganske få smittetilfælde, men alligevel kan skolen altså blive nødt til at støve de gamle restriktioner af.

- Det er jo sådan, det er, hvis det bliver tilfældet. Jeg har forståelse for, at vi skal undgå det stigende pres på sygehusvæsenet, men det vil da være virkelig irriterende at ende med restriktioner, siger skolelederen.