Louise lader ikke sin niårige søn cykle alene i skole: Der er for meget trafik og for lidt plads på vejene
Hver eneste morgen bliver villavejene omkring Kragelundskolen sat på prøve. De er ikke lavet til de mange biler, og det kniber derfor med pladsen.
Det betyder, at flere bilister må tage fortovet i brug for at komme forbi hinanden, og det giver farlige situationer for cyklister og gående.
Derfor sender Louise Witt aldrig sin yngste søn alene i skole. Men hvad skal man gøre ved det?
Louise Witt har selv et bud, men hun håber, at mange andre vil komme på banen, uanset hvor urealistiske forslagene lyder.
Klokken nærmer sig otte, og det betyder, at de små villaveje omkring Kragelundskolen snart rammer det punkt, hvor de ikke kan rumme flere biler.
Louise Witt er hoppet tilbage på cyklen og skal prøve at navigere væk fra skolen. Udenom alle bilerne.
Hun har lige afleveret sin niårige søn. Hun har det bedst med at følge ham i skole. I hvert fald lige lidt endnu.
- Jeg er ikke tryg nok ved at sende ham afsted selv. Der er rigtig meget morgentrafik, og det er nogle smalle veje, hvor der ikke altid er plads til cyklisterne. Så vi cykler sammen og får snakket om, hvad han skal være opmærksom på, siger hun.
Kragelundskolen er pakket ind af et tætbebygget boligkvarter. Vejene indtil skolen er lukkede veje, som ikke er beregnet til, at mange forældre skal sætte børn af på samme tid hver morgen.
Carsten Rasmussen, far til børn på KragelundskolenProblemet er også, at hvis man er lidt utryg ved at lade sine børn cykle, så kører man dem. Det giver flere biler, og det får de næste forældre til at føle sig utrygge. Så kører de også deres børn, og på den måde bliver det en negativ spiral
Men det er ikke det største problem ifølge Louise Witt.
L. A. Rings Vej, som de små lukkede veje har deres udspring fra, er også godt fyldt ud om morgenen. Der holder en del biler parkeret langs den ene side af vejen, og det gør, at der reelt kun er et spor at køre i.
- Det farlige opstår, når folk i frustration kører op på fortovet. Det er jo ikke hensigtsmæssigt for hverken cyklister eller gående. Men jeg ved næsten heller ikke, hvad bilisterne skal gøre, for der er virkelig ikke ret meget plads. Det kan også være svært for forældrene i bil at komme væk fra skolen igen. Vejen er bare proppet til, siger Louise Witt.
Cyklisterne må ud på vejen
Det er ikke noget nyt, at infrastrukturen ikke er noget at råbe hurra for. Det er heller ikke noget nyt, at villavejene bliver presset til det yderste hver morgen.
Til gengæld er de parkerede biler på L. A. Rings Vej blevet flere og flere. Sådan lyder vurderingen fra Klaus Kalsmose Jakobsen, der har børn på skolen og er formand for skolebestyrelsen.
- Cykler børnene i den side, hvor bilerne holder parkeret, bliver de jo tvunget til at trække længere ud på vejen, og pludselig cykler de midt i det hele. Det kan virke lidt ubehageligt, når der så kommer biler imod en, siger han.
Skolen og dens bestyrelse har længe været klar over, at forholdene ikke er optimale. Men det er væsentligt lettere at konstatere problemet, end det er at gøre noget ved det, påpeger Klaus Kalsmose Jakobsen.
- Skolen har selv gjort en stor indsats, og vi har haft et godt samarbejde med kommunen, og der er blevet gjort nogle gode ting. Blandt andet har vi fået lavet flere vejbump og en svingbane for cyklister for enden af L. A. Rings Vej. Men når cirka 1.000 elever og lærere skal møde på samme tid, så vil det altså bare hurtigt blive lidt kaotisk.
Corona lettede trykket
Der går godt 900 elever på skolen, og uanset om de tager cyklen, løbehjulet, bliver kørt eller går i skole, så møder de stort set alle sammen på samme tid. Og det vil give trafikpropper, når omgivelserne ikke er bygget efter det.
Problemet bliver større, når vejret bliver koldt og vådt, og den varme bil frister mere end cykelturen.
Men da skolen og resten af samfundet var lagt ned af coronarestriktioner, var de trafikale udfordringer stort set væk.
- Der skulle eleverne møde i forskellige intervaller, så vi sikrede, at alle ikke kom på samme tid. Det hjalp, men vi kan ikke bare lave den salgs tiltag, for vi må ikke gøre skoledagen kortere for nogle elever, siger skoleleder Kjeld Kromand.
Han er også med på, at minutterne før mødetid er en trafikal udfordring, men han har svært ved at se, hvordan det skal løse sig.
- Vi har haft kommunens vejteknikere ude at kigge på området, men de har ikke kunnet se en løsning. Så det er svært rent teknisk at løse problemet, siger han.
Findes der overhovedet en løsning?
Både Louise Witt, bestyrelsesformand Klaus Kalsmose Jakobsen og skoleleder Kjeld Kromand er enige om, at trafikken er et problem.
De er også enige om, at det er svært at finde en løsning.
- Men det kunne bare være dejligt at få gjort noget ved afviklingen af trafikken på specielt L. A. Rings Vej, og det ville være fedt at få en masse indspark til nogle spændende og nye tiltag. Det kunne være, at man kunne prøve ting af i en uge og se, om det ville give effekt. Det kunne for eksempel være at ensrette L. A. Rings Vej på skoledage fra syv til 8.30, siger Louise Witt.
Et af de mere billige forslag er et forslag, der har været i spil mange gange. Lad bilen stå, og brug cyklen i stedet.
Skolelederen har flere gange appelleret til forældrene, og det kunne man godt gøre endnu mere ud af.
Det mener Carsten Rasmussen, der selv har børn på skolen. Han erkender dog, at han også selv kan falde i og give sine børn et lift.
Men det ville være i alles interesse, hvis flere cyklede eller gik i skole, siger han.
- Problemet er også, at hvis man er lidt utryg ved at lade sine børn cykle, så kører man dem. Det giver flere biler, og det får de næste forældre til at føle sig utrygge. Så kører de også deres børn, og på den måde bliver det en negativ spiral.
Det kræver en generel holdningsændring, men opgaven er svær, medgiver han. Men det er også nødvendigt. For det er ikke holdbart, at de små veje skal bruges af så mange biler.
- Der er ikke nogen, der kører for stærkt eller uforsvarligt. Vejene er bare for smalle, og jeg ved, at mange forældre synes, det er utrygt. Så jeg håber, der kan findes en løsning, siger Carsten Rasmussen.