Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Michael Spottag og Claus Zacher Nielsen er sammen med håndværkerne i gang med det sidste arbejde, inden Spottag Bakery åbner. Foto: Christian Gnutzmann

Aros-rugbrødet og slagterens færdigretter fuldender madtorv

Det er ikke længere nogen hemmelighed, at Kridthøj Torv ikke bare får en profileret bager.

Slagter Theilgaard gør Spottag Bakery selskab, og dermed er madtorvet komplet.

Men hvorfor har de to forretninger lige valgt Højbjerg og Kridthøj Torv?

Torvet har ganske enkelt opbygget sig et godt ry og en stærk kundekreds. Og så smitter det af, når andre gode specialforretninger kigger mod 8270.

Både torvets nye slagter og nye bager håber på at kunne gøre brug af hinanden og torvets øvrige specialbutikker.

I artiklerne nedenfor kan du læse mere om de tanker, Slagter Theilgaard og Michael Spottag gør sig forud for åbningen af deres forretninger, og hvad der kommer til at være på menuen, når de åbner.

Til sidst i nyhedsbrevet tager vi fra de to virksomheder, der åbner nyt, til en, der nøjes med en udvidelse.

På Bjødstrupvej i Holme har Daniel Preben Nielsen brug for mere plads, så han fortsat kan sikre sig, at du er godt kørende. Han lever af at reparere cykler, istandsætte og sælge dem, og nu får han dobbelt så mange kvadratmeter at gøre det på.

En cykelhandler, der udvider, lyder måske ikke som noget særligt. Men for Daniel Preben Nielsen lå det ikke ligefrem i kortene, at han en dag skulle stå med sin egen forretning.

Han er ordblind og lærte først at stave til sit eget navn som 18-årig.

Det har dog ikke afholdt ham fra at springe ud som selvstændig. Heller ikke selvom det ville være betydeligt lettere, hvis han ikke skulle kæmpe for at stave sig igennem regninger, varebestillinger og Facebook-markedsføring.

Læs mere om Daniel Preben Nielsen og hans cykelbiks i artiklen nedenfor.

I denne uge faldt brikkerne på plads i puslespillet om kommunens budget for 2022. Her blev der plads til et par linjer om alléen fra Oddervej til Moesgaard Museum. 13 millioner kroner fremrykkes til at etablere en ny og bredere vej, står der. Betyder det så, at der snart sker noget på strækningen? Det er noget af det, vi kigger på i det kommende nyhedsbrev.

God weekend.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
De har arbejdet sammen i mange år, og nu er Michael Spottag og Claus Zacher Nielsen klar til at åbne Spottag Bakery på Kridthøj Torv. Foto: Christian Gnutzmann

Nyt navn, ny placering og samme gamle klassikere: Kridthøjs nye bager er klar til åbning

Michael Spottag ser et stort potentiale i Kridthøj Torv, og torvets ejer, Skåde Brugsforening, ser et stort potentiale i ham.

Nu finder begge parter snart ud af, om potentialet kan indfries. Den 30. september slår Spottag Bakery dørene op for første gang, og det bliver med flere af de populære klassikere på menuen.

Det er ikke hr. hvem-som-helst, der åbner på Kridthøj Torv. Michael Spottag har et brand og et navn, der kommer til at løfte hele torvet, lyder spådommen.

- Nu må I godt skynde jer lidt, vi kan jo ikke undvære en bager her på torvet, siger en dame forventningsfuldt til Michael Spottag og Claus Zacher Nielsen, mens de netop er i gang med at skynde sig.

Sammen med håndværkerne er de ved at lægge sidste hånd på Spottag Bakery, der snart åbner på Kridthøj Torv.

Den slags tilkendegivelser har de fået en del af. Men det er ikke det, de oftest har hørt.

Jeg tror på, at Kridthøj Torv bliver stedet, man tager hen, når man skal forkæle sig selv med gode råvarer

Michael Spottag

Kommer Aros-rugbrødet til at være en del af sortimentet?

Det har været det spørgsmål, de har fået flest gange.

Og der er gode nyheder til de håbefulde kunder. Aros-rugbrødet er en del af sortimentet. Og den tidligere Langenæsbager har også planer om at forkæle kunderne med andre gamle specialiteter.

- Vi har chili- og surdejsstykker med på menuen, og så er vi også klar med nogle helt nye opskrifter, som vi glæder os til at servere for kunderne, siger Michael Spottag.

Der mangler lige lidt lys, og så er indretningen heller ikke helt i mål endnu. Men det kommer den, og butikken skal nok blive klar til åbning den 30. september. Foto: Christian Gnutzmann

Det kan han snart komme til. For ventetiden er ved at være ovre for de forventningsfulde kunder. Spottag Bakery åbner 30. september på Kridthøj Torv, og det bliver en festdag.

- Vi har fået rigtig mange gode tilkendegivelser fra folk, der glæder sig til, at vi kommer, så det er jo helt fantastisk.

Fra Langenæs til Højbjerg

Det er Michael Spottag, der sammen med sin tro væbner Claus Zacher Nielsen har købt sig ind på Kridthøj Torv. Sidstnævnte kommer til at drive butikken.

- Vi har arbejdet sammen i mange år, og vi har et godt partnerskab. Så på sigt er det tanken, at det er Claus, der skal være her i 25 år og ikke mig, for jeg ved også godt, at jeg har en udløbsdato, siger Michael Spottag med et smil.

Michael Spottag og hustruen Mitzi har tidligere drevet bageren på Langenæs. Det var en succes, som fik den landsdækkende kæde Lagkagehuset til at opkøbe forretningen.

I opkøbsaftalen var der en klausul, der sagde, at Michael Spottag ikke måtte bryde ud som selvstændig indenfor to år.

Den aftale er for længst udløbet, og nu er han klar til igen at være herre i eget hus.

- Det bliver fedt at være os selv igen. Når man har været vant til vores egen standard og vores egne ideer, har det selvfølgelig været anderledes at skulle stå på mål for Lagkagehusets holdninger. Nu har vi råderet til at bestemme alting selv.

Claus Zacher Nielsen kommer til at være ham, der skal drive butikken med Michael Spottag i ryggen. Foto: Christian Gnutzmann

At det lige var Kridthøj Torv, der blev udpeget som lokation for det nye forretningseventyr, er ikke nogen tilfældighed. Michael Spottag er på hjemmebane, da han selv bor tæt på torvet, og så ser han gode muligheder for fremtiden.

- Der sker virkelig noget lige for tiden her. Prøv bare at se på vores naboer. Det er butikker, der sælger kvalitetsråvarer, og det ville vi gerne være en del af. Jeg tror på, at Kridthøj Torv bliver stedet, man tager hen, når man skal forkæle sig selv med gode råvarer, siger han.

Et brand, der trækker folk til

Det er nok de færreste med tilknytning til Aarhus-området, der ikke kender til Langenæsbageren. Der er heller ikke nogen tvivl om, at Michael Spottag er et velkendt navn.

Derfor er det også noget af en kapacitet, Kridthøj Torv nu har fået ind i folden, og det glæder Jesper Nielsen, der er direktør i Skåde Brugsforening, som ejer butikkerne på torvet.

- Michael Spottags brand og gode navn kommer helt sikkert til at trække folk til, og det gør torvet endnu mere attraktivt. Og der er ingen tvivl om, at det kommer til at give et løft til alle de andre butikker også.

Spottag Bakery afløser Kridthøjbageren og torvets kiosk, og når den nye bager åbner, bliver det i en helt ny og renoveret butik.

- Vi har været glade for den gamle bager, som vi kommer til at savne. Men vi er også glade for, at der sker noget nyt på torvet. Hele området hungrer efter en kvalitetsbager, og det passer bare så godt ind i vores unikke torv, hvor man efterhånden kan få det hele, siger Jesper Nielsen.

Der skal langes flere færdigretter over disken og sendes mere mad ud af huset, når Slagter Theilgaard åbner på Kridthøj Torv, fortæller butikschef Peter Sandberg Nielsen. Foto: Christian Gnutzmann

Slagter Theilgaard kommer til Kridthøj med færdigretter, "mormor-mad" og høj kvalitet

Det er ikke længe, kunderne slipper for håndværkere ved Kridthøj Torv.

For når Spottag Bakery står færdig, går der ikke længe, før Slagter Theilgaard begynder processen med at rykke ind i torvets sidste tomme lokale.

De flytter fra midtbyen og til Højbjerg, blandt andet fordi de ser gode muligheder i at ligge tæt på andre specialforretninger.

Kridthøj Torv har efterhånden det hele. Det er noget af det, der får Slagter Theilgaard til at rykke fra midtbyen til Højbjerg.

Der er ved at være fuld plade i butiksbingoet på Kridthøj Torv.

Slagter Theilgaard har overtaget det tomme lokale, som Kylling og Co efterlod sig.

Det lukker ikke bare hullet i forhold til tomme lokaler, det fuldender også ambitionen om et madtorv.

Hvis alt går vel, åbner vi den 27. oktober med et ordentligt brav, og det glæder vi os rigtig meget til

Peter Sandberg Nielsen, butikschef

Torvet tæller i forvejen både en ostehandler, vinforretning, fiskemand og en isbutik. Og lige om lidt slår Spottag Bakery dørene op for første gang.

- Det er noget af det, der har gjort, at vi har kigget mod Kridthøj Torv. Når der er alle de her ting samlet på ét sted, behøver man som kunde ikke køre til forskellige steder eller ind til byen for at handle. Her kan man klare det hele, siger Peter Sandberg Nielsen.

Han er butikschef i Slagter Theilgaard i midtbyen, som lukker i starten af oktober for at flytte til Højbjerg. Og han frygter ikke, at de mange forskellige specialbutikker ved Kridthøj Torv kan komme til at stjæle kunder fra hinanden.

- Det er jo forskellige varer, vi sælger. Jeg tror mere på, at vi kan bruge hinanden til noget positivt. Jeg håber for eksempel på, at vi kan lave nogle arrangementer, hvor kunderne får lidt hos os alle sammen.

Samme koncept krydret med mere takeaway

Slagter Theilgaard har i nogle år langet kød over disken fra butikken i krydset mellem M. P. Bruuns Gade og Jægergårdsgade.

Det bliver de samme folk, der tager med til Kridthøj Torv, og måden at gøre tingene på forbliver også den samme.

- Vi har en del nethandel, og der er altså bare bedre mulighed for at parkere og hente sine varer ved Kridthøj Torv end inde mit i Aarhus, siger butikschef Peter Sandberg Nielsen. Foto: Christian Gnutzmann

Men man skal jo huske at udvikle sig, siger de kloge. Og det har Slagter Theilgaard også tænkt sig at gøre.

- Først og fremmest skal vi jo holde fast i vores høje kvalitet, og så vil vi gerne lave lidt mere takeaway. Så der kommer flere færdigretter og mere "mormor-mad", altså noget lidt mere gammeldags. Og så udvider vi også vores sortiment af salater, siger Peter Sandberg Nielsen.

Der går dog lige en måneds tid, før den står på åbningsdag og røde bøffer på Kridthøj Torv.

- Hvis alt går vel, åbner vi den 27. oktober med et ordentligt brav, og det glæder vi os rigtig meget til, siger butikschefen.

Med egne ord ligger Daniel Preben Nielsen i den høje ende af skalaen, når man snakker om, hvor ordblind han er. Samtidig har han en form for ADHD. Men det har ikke forhindret ham i at gå solo og drive sin egen forretning. Foto: Christian Gnutzmann

For Preben er det lettere at lave din cykel end at stave dit navn: Nu udvider han sin forretning og ansætter en lærling

Daniel Preben Nielsen er ordblind og lærte først rigtigt at stave til sit eget navn som 18-årig. Faktisk kunne han have taget imod en førtidspension, men det takkede han pænt nej til.

I stedet åbnede han sin egen cykelforretning, og den er han nu nødt til at udvide med både en lærling og dobbelt så meget plads.

Selvom det er en kamp for Daniel Preben Nielsen, hver gang han skal læse noget, er han gået i krig med regninger, Facebook-markedsføring og sin egen virksomhed.

"Prebens Cykelklinik" står der på skiltet ud til Bjødstrupvej. Uden stavefejl.

"Køb salg rep af alle cykler" er også skrevet korrekt.

Naturligvis, tænker du sikkert.

Der er trods alt tale om en seriøs virksomhed drevet af et voksent menneske, så selvfølgelig er der da ikke stavefejl på butikkens skilt.

Det havde der måske været, hvis butikkens indehaver, Daniel Preben Nielsen, selv havde lavet skiltet. For godt nok er ingen af ordene at betegne som værende blandt ordbogens mest indviklede ord, men for Daniel Preben Nielsen, er de fleste ord besværlige.

Tingene skal gøres ordentlig og på min måde. Alt er i orden, når kunden får sin cykel tilbage. Det skal ikke være sådan, at de er nødt til at komme igen om få måneder. Jeg sammenligner det lidt med at tage i en god butik for at købe kvalitetsvarer

Daniel Preben Nielsen

Han er ordblind og lærte først rigtigt at stave til sit eget navn som 18-årig. Derfor lå det måske heller ikke lige til højrebenet, at han nogle år senere skulle stå som selvstændig med sin egen cykelbiks.

Faktisk stod han med muligheden for at tage imod en førtidspension.

- Men jeg ville hellere knokle, tjene mine egne penge og have noget at stå op til. Jeg har altid været god til at bruge mine hænder og til at ordne ting, så selvfølgelig skulle jeg have mit eget sted og ikke en førtidspension, siger han.

Lettere på finsk

Arbejdet som cykelmekaniker kræver i højere grad fingersnilde fremfor læseevner. Alligevel er det en klar fordel at kunne læse uden besvær, når man driver virksomhed.

Der er regninger, der skal læses og betales, kunders navne der skal skrives ned, en Facebookside der skal opdateres, og reservedele der skal bestilles hjem.

Og for Daniel Preben Nielsen tager det altså bare længere tid at stave sig igennem den salgs.

- For mig siger bogstaverne lidt de samme lyde, og jeg har svært ved at finde flowet i sætninger, når jeg læser. Faktisk har jeg nogle gange taget mig selv i at have lettere ved at læse en brugsanvisning på finsk fremfor dansk. Det er som om, at det er nemmere for mig at forstå af en eller anden grund.

Han kender sine begrænsninger, og derfor har han også nogle til at hjælpe sig.

- Det gode ved at være ordblind er, at man i en tidlig alder lærer, at man har brug for hjælp til nogle ting. Derfor har jeg også fået en kammerat til at hjælpe med skiltet ved vejen, og jeg har en til at hjælpe mig med regnskab og den slags.

Nødt til at udvide

Mens det kniber med bogstaverne, har han fuldstændigt styr på cyklerne.

Han har lige hejst sin fars gamle cykel op i en arbejdsvenlig højde.

Den får en grundig behandling, for det er jo trods alt hans fars.

Men det er ikke kun derfor, der bliver kastet masser af koncentration i jernhesten. Alle cykler skal have den tid, det tager at fikse dem, også selvom det kan tage lidt længere tid, end Daniel Preben Nielsen først havde tænkt.

- Tingene skal gøres ordentlig og på min måde. Alt er i orden, når kunden får sin cykel tilbage. Det skal ikke være sådan, at de er nødt til at komme igen om få måneder. Jeg sammenligner det lidt med at tage i en god butik for at købe kvalitetsvarer, siger han.

Daniel Preben Nielsen nåede at gå på syv forskellige skoler, inden han havnede på Holme Nygård, som var det helt rigtige sted for ham. Siden har han taget en uddannelse som cykelmekaniker og altså banket sin egen forretning op at stå. Foto: Christian Gntuzmann

Biksen på Bjødstrupvej tæller cirka 160 kvadratmeter. Her er der plads til selve cykelværkstedet og et showroom til de cykler, Daniel Preben Nielsen har istandsat og sat til salg.

Men han har vokseværk og brug for mere plads. Derfor har han lejet sig ind i nabolokalet, som han er ved at peppe op. Og det er ikke den eneste udvidelse, der er på vej.

- Jeg får cirka dobbelt så mange kvadratmeter, og så har jeg ansat en lærling, der starter til vinter.

Prøvede og prøvede, men uden succes

Herre i eget hus, en udvidelse på vej og penge, der tikker ind på kontoen hver måned. Daniel Preben Nielsen er godt tilfreds med, hvor hans hårde arbejde har bragt ham hen.

For vejen hertil har været lang. Han nåede at gå på syv forskellige folkeskoler, inden han til sidst havnede på Holme Nygård, hvor han lærte at læse til husbehov og lærte at stave til sit eget navn.

Her ville han gerne være endt tidligere, for tiden i folkeskolen var ikke ligefrem noget, han kigger tilbage på med stor begejstring.

- Når man hver dag prøver at lære at læse og stave, men stort set aldrig oplever nogen succes med det, så bliver man altså lidt indebrændt og udadreagerende, og så var jeg nødt til at prøve andre skoler, siger han.

På Holme Nygård fandt han melodien. Lærerne forstod ham, og kunne sætte sig ind i, hvordan han tænkte. Og med lidt boglig succes i rygsækken gik han i gang med uddannelsen som cykelmekaniker.

Den er han for længst i mål med, og nu er han klar til at give et ungt menneske muligheden for at nå det samme.

- Den lærling, jeg får, er også en, der ikke har haft den letteste skoletid, og sådan nogle vil jeg gerne hjælpe. En af grundene til, at jeg gerne ville være selvstændig, var, at jeg ville give plads til sådan nogen som mig.