Høje boligpriser lukker døren for en bestemt gruppe købere: I sidste ende kan det gå ud over Skåde Skole
Det kræver en hel del på kistebunden, hvis man vil ind på boligmarkedet i Skåde. Priserne stiger, og det betyder, at specielt unge børnefamilie må kigge langt efter boligerne i det område.
Det kan være både godt og skidt, det afhænger af, hvem man spørger, fortæller Egon Noe, der er professor ved Center for Landdistriktsforskning.
Spørger man på Skåde Skole er det svært at finde ret meget positivt ved udviklingen. Det går nemlig ud over elevtallet og i sidste ende kvaliteten, lyder bekymringen.
Har du penge, kan du få, har du ingen må du gå længere sydpå.
I hvert fald hvis du vil købe et hus.
Det er nemlig ikke bare lige sådan for den almindelige dansker at købe sig til tag overhovedet i postnummer 8270, og slet ikke i Skåde Sogn.
Kvadratmeterpriserne er på himmelflugt, og har man planer om at købe et hus i 8270, skal man forberede sig på, at man i gennemsnit skal give 13.500 kroner mere for hver eneste kvadratmeter, end man skulle i 2010.
Det viser tal fra Boligsiden, der har lavet en opgørelse over udviklingen i boligpriser for villaer og rækkehuse.
- Det er næsten umuligt at komme ind på markedet i Skåde lige nu, medmindre man er meget velhavende eller har kunnet sælge sin bolig med høj friværdi et andet sted, siger Torben Skov Lauridsen, der er medindehaver af Home Højbjerg.
Det kan ses på den gruppe mennesker, der pakker flyttebilerne og sætter kurs mod Skåde.
- Det er jo et velhavende område, men det er blevet forstærket markant, og gennemsnitsalderen er steget. Der er de færreste, der er under 40, når de køber i Skåde, siger Torben Skov Lauridsen.
Skole med to spor i stedet for tre
Et af de steder, hvor udviklingen taler sit tydelig sprog, er på Skåde Skole.
Her er man, som på alle andre skoler, afhængig af, at nye børn hvert år bliver skrevet op til at pakke skoletaskerne og for første gang træde ind ad døren til klasseværelserne.
Men når huspriserne ikke just passer til den almene børnefamilies budget, vil der helt naturligt være færre børn, der bliver skrevet op til skolestart.
Det kan ses på klasselisterne på Skåde Skole. Fra tredje klasse og opefter er der tre spor i alle årgange. Sådan har det været i flere år, men en ny tendens har sneget sig ind i de yngste klasser.
Torben Skov Lauridsen, ejendomsmægler og medindehaver af Home HøjbjergDet har været det vildeste, jeg har oplevet i mine 20 år i branchen. Efterspørgslen på boliger har været ekstraordinær, og specielt i Højbjerg er der sket noget. Naturen og nærheden til byen er en klar fordel for området, og det har gjort det til en drømmedestination for mange
I både børnehaveklassen, første klasse og anden klasse er der kun to spor.
- Fortsætter det sådan her, så kan man jo selv regne ud, at vi om syv år vil være en skole med to spor i alle årgange i stedet for tre, og det er da meget bekymrende, siger skoleleder Mogens Steen Petersen.
For økonomien følger elevtallet, og forsvinder en tredjedel af eleverne, ryger en tilsvarende del af lærerne og pædagogerne med i faldet, fortæller skolelederen.
- Det vil få konsekvenser for det faglige univers både i undervisningen og i fritiden. Vi vil stadig kunne have en rigtig god skole, men det er klart, at sidder man tre lærere og pædagoger sammen og planlægger, får man mere sparring, end hvis man sidder to.
Godt eller skidt?
Lige børn leger bedst, lyder det gamle ordsprog. Med det in mente er der sikkert dem, der vil sige, at det er godt for et område, at det nogenlunde er den samme type mennesker, der bor der.
Men man kan også argumentere for, at det er problematisk for et område, når nogen ikke har råd til at være med. Det fortæller Egon Noe, der er professor og centerleder ved Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet.
- Det er en værdidiskussion, og det handler meget om, hvem man spørger. De, der bor i Skåde, vil nok sige, at udviklingen er god, fordi huspriserne stiger, og dermed bliver de rigere. Omvendt kan man sige, at man får en bestemt type bydel, hvor man kun møder folk, der nogenlunde er ligesom en selv, siger han.
Det sidste er ikke nogen udpræget god ting ifølge Egon Noe. Det kan nemlig ende med, at dem i boblen ikke lytter til dem udenfor, og det kan give mistillid i samfundet.
- Det er en risiko ved udviklingen, men det er selvfølgelig ikke sikkert, at det ender der. Og så er det jo altså ikke kun et problem i Skåde, men omkring hele Aarhus og København.
Ifølge Egon Noe kan man godt lave om på situationen. En mulighed kunne være at putte flere lejeboliger ind i området og på den måde blande kortene lidt mere.
- Det vil give lidt flere forskellige typer af beboere, hvis man relativt billigt kunne bo til leje. Men hvis den model skal lykkes, er det vigtigt, at der bliver tale om lejeboliger og ikke private boliger, for så vil priserne bare følge markedet og i sidste ende ikke gøre nogen forskel, siger han.
Tilbage til normalen
Det er specielt tiden med corona, der har fået boligmarkedet til at trykke på speederen og sendt priserne i vejret.
- Det har været det vildeste, jeg har oplevet i mine 20 år i branchen. Efterspørgslen på boliger har været ekstraordinær, og specielt i Højbjerg er der sket noget. Naturen og nærheden til byen er en klar fordel for området, og det har gjort det til en drømmedestination for mange, siger Torben Skov Lauridsen fra Home Højbjerg.
Virussen er begyndt at fylde mindre og mindre i dagligdagen, og den har da efterhånden også sluppet sit tag i boligmarkedet.
Det er begyndt at ligne sig selv igen, fortæller Torben Skov Lauridsen, og det er godt for køberne.
- Vi har set mange boliger det sidste halvandet år, som er blevet solgt på en formiddag. Det er simpelthen bare gået så stærkt, at man som køber ikke har haft tid til at undersøge huset flere gange eller snakke med forældre og rådgivere. Nu er der blevet tid til, at man lige kan nå at sove på beslutningen.
Det betyder dog ikke, at man kan tillade sig at sidde på hænderne alt for længe, hvis man er på jagt efter nyt tag over hovedet.
- Vi har en normal liggetid på under 50 dage, så der er i den grad stadig gang i markedet, og vi mangler boliger. Specielt i Skåde er udbuddet meget lavt, siger ejendomsmægleren.