Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Færre børnefamilier giver færre nye elever. Den tendens kan de tydeligt se på Skåde Skole, hvor man kigger ind i en fremtid med to spor i alle årgange i stedet for tre. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Boligpriserne er på himmelflugt i Skåde – og det kan blive et problem

Er Skåde ved at blive til en lukket fest for de rige?

Det er der noget, der tyder på, når man kaster et blik på boligprisernes udvikling.

Siden 2010 er den gennemsnitlige kvadratmeter steget med mere end 13.000 kroner.

Det lukker helt naturligt døren for en bestemt gruppe købere. Ejendomsmægler og medindehaver af Home Højbjerg Torben Skov Lauridsen fortæller, at gennemsnitsalderen på tilflyttere i Skåde Sogn er mere end 40 år.

Man skal være velhavende eller have solgt et andet hus med en pæn fortjeneste, hvis man vil have en bid af Skåde-kagen, siger ejendomsmægleren. Og det er ikke så tit, at unge førstegangskøbere står i den situation, og derfor er det mere og mere sjældent, at den type købere pakker flyttebilerne og sætter kurs mod Skåde.

Det kan de tydeligt mærke på Skåde Skole. Her har udviklingen på boligmarkedet stor indflydelse på elevtallet og kvaliteten i undervisningen, mener skoleleder Mogens Steen Petersen.

Læs, hvordan det hænger sammen, og læs også professor ved Center for Landdistriktsforskning Egon Noes bud på, hvad de stigende priser kan få af betydning for området i artiklen nedenfor.

Du kan også komme med indenfor i det dyreste hus til salg i 8270.

Claus Aagren, der bor i huset med sin familie, har inviteret mig indenfor i villaen på Elsdyrvej.

På lang afstand kan man se, at det er et hus, der ikke er som alle andre. Sådan skulle det naturligvis også gerne være, når den udbudte pris lyder på 19,5 millioner kroner.

Faktisk er det kun sket én gang siden 2010, at et hus er blevet solgt dyrere.

Har du små 20 millioner kroner til at ligge og brænde i lommen, eller er du som mig bare nysgerrig på, hvordan det ser ud inde bag murene i et hus i den prisklasse, kan du få et indblik i artiklen nedenfor.

Til sidst vil jeg minde om, at mediet er til for dig. Så har du ris, ros eller gode ideer til emner, vi bør tage op, så hop til tasterne og send dit input til nicje@jfmedier.dk.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
Det kan mærkes i klasseværelserne, når boligpriserne udelukker børnefamilier, fortæller skoleleder på Skåde Skole, Mogens Steen Petersen. Foto: Christian Gnutzmann

Høje boligpriser lukker døren for en bestemt gruppe købere: I sidste ende kan det gå ud over Skåde Skole

Det kræver en hel del på kistebunden, hvis man vil ind på boligmarkedet i Skåde. Priserne stiger, og det betyder, at specielt unge børnefamilie må kigge langt efter boligerne i det område.

Det kan være både godt og skidt, det afhænger af, hvem man spørger, fortæller Egon Noe, der er professor ved Center for Landdistriktsforskning.

Spørger man på Skåde Skole er det svært at finde ret meget positivt ved udviklingen. Det går nemlig ud over elevtallet og i sidste ende kvaliteten, lyder bekymringen.

- Fortsætter det sådan her, så kan man jo selv regne ud, at vi om syv år vil være en skole med to spor i alle årgange i stedet for tre, og det er da meget bekymrende, siger skoleleder Mogens Steen Petersen.

Har du penge, kan du få, har du ingen må du gå længere sydpå.

I hvert fald hvis du vil købe et hus.

Det er nemlig ikke bare lige sådan for den almindelige dansker at købe sig til tag overhovedet i postnummer 8270, og slet ikke i Skåde Sogn.

Kvadratmeterpriserne er på himmelflugt, og har man planer om at købe et hus i 8270, skal man forberede sig på, at man i gennemsnit skal give 13.500 kroner mere for hver eneste kvadratmeter, end man skulle i 2010.

Det viser tal fra Boligsiden, der har lavet en opgørelse over udviklingen i boligpriser for villaer og rækkehuse.

- Det er næsten umuligt at komme ind på markedet i Skåde lige nu, medmindre man er meget velhavende eller har kunnet sælge sin bolig med høj friværdi et andet sted, siger Torben Skov Lauridsen, der er medindehaver af Home Højbjerg.

Det kan ses på den gruppe mennesker, der pakker flyttebilerne og sætter kurs mod Skåde.

- Det er jo et velhavende område, men det er blevet forstærket markant, og gennemsnitsalderen er steget. Der er de færreste, der er under 40, når de køber i Skåde, siger Torben Skov Lauridsen.

Skole med to spor i stedet for tre

Et af de steder, hvor udviklingen taler sit tydelig sprog, er på Skåde Skole.

Her er man, som på alle andre skoler, afhængig af, at nye børn hvert år bliver skrevet op til at pakke skoletaskerne og for første gang træde ind ad døren til klasseværelserne.

Men når huspriserne ikke just passer til den almene børnefamilies budget, vil der helt naturligt være færre børn, der bliver skrevet op til skolestart.

Det kan ses på klasselisterne på Skåde Skole. Fra tredje klasse og opefter er der tre spor i alle årgange. Sådan har det været i flere år, men en ny tendens har sneget sig ind i de yngste klasser.

Det har været det vildeste, jeg har oplevet i mine 20 år i branchen. Efterspørgslen på boliger har været ekstraordinær, og specielt i Højbjerg er der sket noget. Naturen og nærheden til byen er en klar fordel for området, og det har gjort det til en drømmedestination for mange

Torben Skov Lauridsen, ejendomsmægler og medindehaver af Home Højbjerg

I både børnehaveklassen, første klasse og anden klasse er der kun to spor.

- Fortsætter det sådan her, så kan man jo selv regne ud, at vi om syv år vil være en skole med to spor i alle årgange i stedet for tre, og det er da meget bekymrende, siger skoleleder Mogens Steen Petersen.

For økonomien følger elevtallet, og forsvinder en tredjedel af eleverne, ryger en tilsvarende del af lærerne og pædagogerne med i faldet, fortæller skolelederen.

- Det vil få konsekvenser for det faglige univers både i undervisningen og i fritiden. Vi vil stadig kunne have en rigtig god skole, men det er klart, at sidder man tre lærere og pædagoger sammen og planlægger, får man mere sparring, end hvis man sidder to.

Godt eller skidt?

Lige børn leger bedst, lyder det gamle ordsprog. Med det in mente er der sikkert dem, der vil sige, at det er godt for et område, at det nogenlunde er den samme type mennesker, der bor der.

Men man kan også argumentere for, at det er problematisk for et område, når nogen ikke har råd til at være med. Det fortæller Egon Noe, der er professor og centerleder ved Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet.

- Det er en værdidiskussion, og det handler meget om, hvem man spørger. De, der bor i Skåde, vil nok sige, at udviklingen er god, fordi huspriserne stiger, og dermed bliver de rigere. Omvendt kan man sige, at man får en bestemt type bydel, hvor man kun møder folk, der nogenlunde er ligesom en selv, siger han.

Det sidste er ikke nogen udpræget god ting ifølge Egon Noe. Det kan nemlig ende med, at dem i boblen ikke lytter til dem udenfor, og det kan give mistillid i samfundet.

- Det er en risiko ved udviklingen, men det er selvfølgelig ikke sikkert, at det ender der. Og så er det jo altså ikke kun et problem i Skåde, men omkring hele Aarhus og København.

Ifølge Egon Noe kan man godt lave om på situationen. En mulighed kunne være at putte flere lejeboliger ind i området og på den måde blande kortene lidt mere.

- Det vil give lidt flere forskellige typer af beboere, hvis man relativt billigt kunne bo til leje. Men hvis den model skal lykkes, er det vigtigt, at der bliver tale om lejeboliger og ikke private boliger, for så vil priserne bare følge markedet og i sidste ende ikke gøre nogen forskel, siger han.

Tilbage til normalen

Det er specielt tiden med corona, der har fået boligmarkedet til at trykke på speederen og sendt priserne i vejret.

- Det har været det vildeste, jeg har oplevet i mine 20 år i branchen. Efterspørgslen på boliger har været ekstraordinær, og specielt i Højbjerg er der sket noget. Naturen og nærheden til byen er en klar fordel for området, og det har gjort det til en drømmedestination for mange, siger Torben Skov Lauridsen fra Home Højbjerg.

Jægerstien tæt på Marselisborg Skovene står for tre af de fem største bolighandler i postnummer 8270 siden 2010. Foto: Christian Gnutzmann

Virussen er begyndt at fylde mindre og mindre i dagligdagen, og den har da efterhånden også sluppet sit tag i boligmarkedet.

Det er begyndt at ligne sig selv igen, fortæller Torben Skov Lauridsen, og det er godt for køberne.

- Vi har set mange boliger det sidste halvandet år, som er blevet solgt på en formiddag. Det er simpelthen bare gået så stærkt, at man som køber ikke har haft tid til at undersøge huset flere gange eller snakke med forældre og rådgivere. Nu er der blevet tid til, at man lige kan nå at sove på beslutningen.

Det betyder dog ikke, at man kan tillade sig at sidde på hænderne alt for længe, hvis man er på jagt efter nyt tag over hovedet.

- Vi har en normal liggetid på under 50 dage, så der er i den grad stadig gang i markedet, og vi mangler boliger. Specielt i Skåde er udbuddet meget lavt, siger ejendomsmægleren.

- Vi har ikke travlt med at få huset solgt. Det er ikke noget, vi går og tænker på. Vi nyder at bo her, og bliver det solgt, er vi klar til at rykke videre, siger Claus Aagren. Foto: Christian Gnutzmann

Familien Aagrens drømmehus er sat til salg som det dyreste i 8270: Se, hvad man får for 19,5 millioner

Hvis man er typen, der altid går efter det bedste og det dyreste, så skal man kigge med her.

Huset på Elsdyrvej 4 er nemlig det dyreste hus, der lige nu er til salg i postnummer 8270. Det er der en god grund til.

For der er bestemt ikke sparret på hverken detaljer, plads eller udsigt. Alligevel er familien Aagren klar til at give afkald på det, der er bygget til at være deres drømmehus. Kom med indenfor og hør, hvorfor Claus Aagren og familien er klar til at sælge.

Der er ro, masser af plads og udsigt til det meste fra familien Aagrens drømmehus på Elsdyrvej i Skåde. Nu er det sat til salg, men med en pris på små 20 millioner kroner, er det kun få købere, der kommer i nærheden af en handel.

Claus Aagreen konstaterer, at der er regn på vej.

Som gammel sejler ved han, hvordan han spotter den slags, når han kigger ud over vandet. Det kan han gøre fra sin stue.

Her er der udsigt til Mols og Helgenæs. Drejer han hovedet lidt, kan han kigge ud over Aarhus.

Han har faktisk udsigt til det meste.

Huset på Elsdyrvej ligger lige nøjagtigt højt nok til, at man kan se så langt øjet rækker, uanset hvilket af de fire verdenshjørner, man retter blikket imod.

Det eneste, der kan forstyrre udsigten, er årstiden. For med de grønne blade på træerne, forsvinder lidt af udsynet.

- Det er lige før, man bare går og glæder sig til, at det bliver efterår, så bladene falder af træerne. Men alt det grønne er også med til at lukke lidt til, så vi får den ro, vi har. Man opdager jo slet ikke, at vi kun har få kilometer ind til centrum af Aarhus, siger Claus Aagren, inden han går ned ad trappen og ned til sit hjemmekontor.

Foto: Lilienhoff, ejendomsmægler

I dag foregår det i husets store køkkenalrum. Hans favoritsted på matriklen.

- Jeg elsker at lave mad, og jeg elsker at have gæster. I det her rum er der plads til begge dele, siger han.

Men måske han i den nærmeste fremtid må give afkald på både det store køkkenalrum, roen og panoramaudsigten.

Huset er nemlig sat til salg.

Postnummerets dyreste

Boligmarkedet har været glohedt, siden corona for alvor begyndte at sætte dagsordenen. Den ene ejendomsmægler efter den anden har fortalt om, hvordan boliger knapt når at blive sat til salg, før de er solgte igen.

Sådan er det ikke helt med huset på Elsdyrvej.

Her er der nemlig tale om en prisklasse, hvor kun få købere kan være med.

Sætter Claus Aagren sig til rette i stuen, kan han kigge ud over vandet. Går han i stedet ind i soveværelset, kan han holde øje med det meste af Højbjerg. Foto: Christian Gnutzmann

Huset er sat til salg for 19,5 millioner kroner. Det gør det til det dyreste hus til salg i postnummer 8270.

Huset har været til salg i mere end 200 dage, og skulle det lykkes Claus Aagren og familien at få den pris, det er udbudt til, står de til en pæn gevinst.

Vi ved godt, at hvis vi skal sælge huset, så er vi nødt til at være klar, når en køber vil slå til. Vi tror også på, at lige nu er et godt tidspunkt at være på markedet

Claus Aagren

Det kostede dem alt i alt 16 millioner kroner at købe huset, rive det ned og bygge drømmehuset.

- Det var et gammelt hus, der lå her før. Det jævnede vi med jorden, og så byggede vi huset, præcist som vi gerne ville have det. I dag ville man slet ikke kunne gøre det til den pris, vi gjorde det for, blandt andet fordi priserne på materialer er så meget højere end i 2012, hvor vi købte grunden.

Skal være på markedet

De købte huset i 2012, men det stod først indflytningsklart i 2015. Alligevel er familien allerede klar til at sige farvel til drømmehuset.

Ikke fordi de er trætte af området eller huset. Tværtimod. De er glade for at bo, hvor de bor.

Men de er også mennesker, der trives bedst, når der sker noget.

- Jeg kan ikke sidde fast det samme sted ret længe, og det er en af grundene til, at vi har sat huset til salg.

Claus Aagren fylder ikke meget, når han står foran huset på Elsdyrvej. Det rummer mere end 300 kvadratmeter, og det er nok også lige i overkanten til tre personer, erkender han. Det er en af grundene til, at huset er til salg. Foto: Christian Gnutzmann

En anden grund er, at huset tæller 327 kvadratmeter, foruden garage, kælder og en stor have. De bor tre mennesker i huset. Den ene er Claus Aagrens teenagedatter, som inden for en overskuelig fremtid nok får lyst til at flyve fra reden.

Så bliver huset for stort, mener Claus Aagren.

Samtidig handler det om at være på markedet på det rigtige tidspunkt.

- Vi ved godt, at hvis vi skal sælge huset, så er vi nødt til at være klar, når en køber vil slå til. Vi tror også på, at lige nu er et godt tidspunkt at være på markedet. Men det er heller ikke sådan, at vi tripper efter at få det solgt. Slet ikke. Vi er meget afslappede omkring det.

Hvordan får man råd til et hus til små 20 millioner?

Det er der ganske enkelt ikke mange, der gør.

Claus Aagren har med egne, beskedne ord ”været heldig at være en del af de rigtige virksomheder på de rigtige tidspunkter”.

Lige nu er han ejer af Crossfit Aros. Og så var der andre muligheder, da familien købte huset.

- Dengang var der andre regler for, hvordan man skulle finansiere en bolig. Det er blevet sværere, og vi kunne ikke være kommet i nærheden af det her i dag, siger han.

Køkkenalrummet er Claus Aagrens favoritsted i huset. Her kan han lave mad, underholde gæster og passe sit arbejde. Foto: Christian Gnutzmann

Det er der heller ikke så frygteligt mange andre, der kan. Af de interesserede købere, der har været, har kun tre fået lov at komme indenfor. Resten har ikke haft mulighed for at kunne finansiere et køb.

- Nogle af vores venner spørger også, hvorfor vi så ikke bare sænker prisen. Der må vi bare sige, at vi skal sænke den rigtigt meget, før det betyder noget, og så giver det ikke mening for os at sælge. Igen skal man huske, at med priserne på grunde og byggematerialer ville man aldrig kunne bygge sådan et hus i det her område til en matchende pris.

Om Claus Aagren og familien må justere på prisen, må tiden vise. Lige nu nyder de drømmehuset. Og skulle det lykkes dem at få de lige knap 20 millioner kroner, vil det være den næststørste hushandel i 8270 siden 2010. Kun Kronhjortevej 3 er blevet solgt dyrere. I 2010 skiftede det hænder for 24 millioner kroner, viser tal fra Boligsiden.