Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Skåde-Højbjerg-Holme i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lykkes Aarhus Kommune med at få en dispensation til at ændre på Moesgaard Allé, kan den komme til at se sådan her ud. Visualisering: Aarhus Kommune

Er 13 millioner kroner nok til en bredere Moesgaard Allé?

I første omgang er svaret nej. De 13 millioner kroner er ikke nok.

For det er ikke pengene, der afholder Aarhus Kommune fra at anlægge en ny og bredere vej til Moesgaard Museum.

Området er fredet, og det kræver en tilladelse, hvis kommunen vil pille ved Moesgaard Allé.

Derfor kan det vise sig at være uden den store betydning, at byrådet for nyligt afsatte 13 millioner kroner til projektet i budgetforliget.

En bredere vej står ellers højt på ønskelisten hos både kommunen og museet, og arbejdet med at få lov til at lave om på vejen er i gang.

Der er lavet tegninger og illustrationer, der viser, hvordan strækningen kan komme til at se ud, og kommunen har søgt om tilladelse til at gå i gang med projektet.

Den ansøgning venter Danmarks Naturfredningsforening på at se. Da kommunen for nogle år siden forsøgte sig med at få dispensation, var det foreningen, der strittede imod og havde succes med det.

Om den også vil gøre modstand i denne omgang, må tiden vise.

Kommunen og ikke mindst museet er i hvert fald klar til at få en ny vej.

Det er utrygt at færdes på vejen, uanset om man er på gåben, cykel eller i bil, og det ødelægger ganske enkelt den perfekte museumsoplevelse, lyder det fra Mads Kähler Holst, der er direktør på Moesgaard Museum.

I dette nyhedsbrev kan du også læse om en butik, der skifter hænder.

For 2,5 år siden startede Sanne Norman sin egen livsstils butik op i Holme. Butikken hedder Living by Norman, og den har været en succes. Men livet som butiksejer har også krævet mange arbejdstimer.

Derfor er hun nu klar til at give butikkens nøgler videre og bruge mere tid med sin familie. I stedet overtager Annemette Glintborg butikken, som fra midten af oktober kommer til at hedde Glint.

I artiklen nedenfor kan du læse mere om Sanne Normans tanker om at give slip på butikken og Annemette Glintborgs planer for butikkens fremtid.

Sidst men ikke mindst kan du komme med til åbningsdagen hos Spottag Bakery. En dag, der blev vildere, end medejer Claus Zacher Nielsen havde turde håbe på.

God læselyst.

Billede af Christian Gnutzmann
Billede af skribentens underskrift Christian Gnutzmann Journalist
I mange år har det været med tungen lige i munden, når man har skullet fra Oddervej til Moesgaard Museum. I lige så mange år har kommunen villet gøre noget ved det, men der er endnu ikke sket noget. Arkivfoto: Kim Haugaard

13 millioner er sat af til en ny og forbedret Moesgaard Allé – men pengene er ikke det største problem

Tusindvis af museumsgæster må holde tungen lige i munden, når de navigerer sig igennem Moesgaard Allé for at besøge museet.

Vejen er smal og utryg, lyder det, og det vil Aarhus Kommune gøre noget ved.

Men selvom der er afsat penge til projektet i budgetforliget, betyder det ikke, at en ny og bredere vej er lige på trapperne. Området er nemlig fredet, og indtil nu er kommunen ikke lykkedes med at få en dispensation til at gøre vejen bredere. Nu prøver kommunen igen.

Vejen til Moesgaard Museum er smal og meget lidt egnet til museets mange besøgende. Men det er ikke bare sådan lige at gøre vejen bredere. Det kræver en dispensation til den fredningsaftale, der ligger i området, og den er kommunen nu på jagt efter.

Da de sidste brikker i budget-puslespillet for Aarhus Kommune blev lagt i sidste uge, var det med en post, der hed Moesgaard Allé.

Den er for smal, kørselsforholdene er dårlige, og det betyder, at biler af og til kolliderer med et af de træer, der løber langs vejen. Træerne dør af det, og det er de færreste biler og chauffører, der ønsker sådan et sammenstød.

Aarhus Kommune har derfor haft det højt på ønskelisten i mange år at give vejen en kærlig hånd. Men det er ikke bare sådan lige til.

Heller ikke selvom der i budgetforliget er sat 13 millioner kroner af til en forbedring af vejen.

- Der ligger en fredning af området, som kommunen tidligere har søgt om at få dispensation til, men uden held, siger landskabsarkitekt ved Aarhus Kommune, Sophie Langkjær Jensen.

Der skal være god plads til, at bilerne kan komme forbi hinanden, samtidig med at cyklister og gående trygt kan benytte Moesgaard Allé. Tegning: Aarhus Kommune

Nu er der ikke bare sat penge af til vejprojektet, der er også indsendt endnu et forslag til, hvordan vejen kan gøres bedre og bredere, samtidig med at der tages højde for både naturen og landskabet.

- Vi har kigget på mange forskellige alternativer til en udvidelse af vejen, og vi er kommet frem til, at den bedste løsning er at udvide den eksisterende vej fra midterlinjen og så plante 20 år gamle lindetræer, i overensstemmelse med den resterende del af alléen. Vi har nu et velbegrundet og gennemarbejdet fredningsforslag, som vi ser frem til at få behandlet i fredningsnævnet, siger Sophie Langkjær Jensen.

Ikke lige om hjørnet

Selvom pengene er øremærket projektet, og kommunen ifølge Sophie Langkjær Jensen har et velbegrundet belæg, skal de 300.000 årligt besøgende på Moesgaard Museum ikke forvente at få mere plads på vejen lige foreløbig.

- Vi har sendt det til miljøstyrelsen til kommentering, og så skal det ind til fredningsnævnet, og det kan tage noget op til to år og måske endda endnu længere, før der bliver truffet en beslutning, siger Sophie Langkjær Jensen.

Imens må Moesgaard Museum og dets gæster nøjes med den smalle vej.

- Vi har trippet efter det i mange år efterhånden. Alle veje hertil er sårbare, og Moesgaard Allé er den mest ideelle vej, uden rigtigt at være ideel, siger direktør ved Moesgaard Museum, Mads Kähler Holst.

Det påvirker oplevelsen for museets gæster, siger museumsdirektør Mads Kähler Holst. Arkivfoto: Axel Schütt

Om det ligefrem afholder nogen fra at besøge museet, skal han ikke kunne sige. Men han ved, at det for nogle er utrygt at bevæge sig langs alléen til museet.

- Det gælder for både bilister, cyklister og gående. De deler jo den meget smalle vej, og det er altså en træls måde at starte et besøg hos os på, hvis man er utryg på vej hertil. Så en udvidelse af vejen er meget væsentlig for en god oplevelse hos os, siger direktøren.

En hjertesag

Da Aarhus Kommune for år tilbage forsøgte at få en dispensation til at lave en bredere allé, var Danmarks Naturfredningsforening på banen.

Foreningen gjorde indsigelser og lykkedes med at sætte en stopper for udvidelsen af vejen.

- Vi mente ikke, at forslaget dengang fulgte de retningslinjer, der skal være for at give en dispensation. Der var forskellige fodfejl, som gjorde, at man ikke ville kunne overholde fredningens hovedformål, siger Søren Højager, der sidder i bestyrelsen ved Danmarks Naturfredningsforening Aarhus.

Om det forholder sig anderledes denne gang, vil han vente med at kommentere på, til han har set det konkrete forslag fra kommunen.

Når det er på bordet, skal foreningen tage stilling til, om de igen vil gøre indsigelser.

- Fredninger som ved Moesgaard Allé er en hjertesag for os, så der skal tungt skyts til, før vi kan acceptere en ophævelse af den eksisterende fredning. For det kan godt være, at en nyplantning vil give mulighed for nyt liv langs vejen, men man skal huske, at der også er masser liv i de døende træer, siger han.

- Det er vigtigt for mig, at vi i Højbjerg bakker op om et driftigt lokalmiljø. Det gør vi ved at have unikke og anderledes butikker i nærområdet, siger Annemette Glintborg, der har købt livsstilsbutikken Living by Norman, som bliver omdøbt til Glint. Privatfoto

Det startede som en joke, men Annemette kunne ikke slippe ideen: Nu har hun købt den butik, hun selv har været trofast kunde i

Sanne Norman stempler ud fra den butik, hun selv startede op for 2,5 år siden. Men butikken får lov at fortsætte.
Annemette Glintborg, der selv har været kunde i butikken, har nemlig overtaget nøglerne.

Det bliver langt hen ad vejen den samme type butik, men man vil også komme til at se, at der er en ny kvinde ved roret, fortæller den nye ejer.

Da livsstilsbutikken Living by Norman blev sat til salg, blev Annemette Glintborg ærgerlig. Hun har nydt at komme i butikken som kunde, og i stedet for at se butikken lukke, besluttede hun sig for at købe den.

De fleste kan nok bekræfte, at der kan ryge en ekstra trøje ned fra hylden, når man er på shoppetur. Det kan sågar ske, at man kommer hjem med en hel pose mere, end man havde budgetteret med.

For Annemette Glintborg tog det lidt mere overhånd end det.

Hun endte nemlig med at købe hele butikken.

Naturligvis ikke bare lige på en enkelt shoppetur. Beslutningen var velovervejet, men ideen og lysten kom af, at hun selv har været kunde i Living by Norman, der ligger i Holme ved Føtex og Rema 1000.

Her har indehaver Sanne Norman lagt et hav af timer igennem de sidste 2,5 år, og nu er tiden kommet til give stafetten videre.

Derfor skrev hun på de sociale medier, at butikken var til salg, og så slog Annemette Glintborg til.

- Jeg synes, det er vigtigt for lokalområdet at have sådan nogle butikker, så det hele ikke ligger i midtbyen. Så jeg blev faktisk lidt ked af at høre, at Sanne ville sælge. Det skrev jeg til hende, og så forslog hun, at jeg da bare kunne købe den, siger Annemette Glintborg.

Hun tog det lidt som en joke, men ideen havde alligevel plantet sig i baghovedet på Annemette Glintborg. En uge efter gik hun til Sanne Norman for at høre mere, og nu står hun altså med nøglerne til butikken.

- Jeg har i nogle år leget med tanken om at blive selvstændig, og når jeg samtidig har været glad for at komme i butikken og ved, at den kører godt, så var det bare det helt rigtige for mig, siger den nye butiksejer.

En god forretning

”Går det ikke så godt, siden du er nødt til at sælge butikken?”

Sådan har nogle af spørgsmålene lydt, når Sanne Norman har fortalt, at hendes tid bag disken snart var slut.

Men det er slet ikke tilfældet.

- Det går faktisk rigtig godt, og det har det også gjort, selvom der har været corona i meget af den tid, jeg har haft butikken. Jeg tror heller ikke, at jeg bare kunne have solgt butikken, hvis den kørte dårligt, siger hun.

Sanne Norman startede butikken op for 2,5 år siden, og hun giver nu nøglerne videre med god ro i maven. Privatfoto: Camilla Arresø

Til gengæld har det kostet mange timer for Sanne Norman at banke butikken og dens ry op, og nu skal tiden i stedet bruges på familien.

- De har virkelig haft min ryg og hjulpet mig meget. Samtidig har min mand fået et arbejde, hvor han skal rejse mange dage om året, og det passer ikke lige med, at jeg tit er i butikken 60 timer om ugen, siger hun.

Jeg går fra at være vildt spændt det ene øjeblik til skræk over, hvad det er, jeg har kastet mig ud i. Men jeg glæder mig helt vildt til at komme i gang og til at hilse på kunderne

Annemette Glintborg


30. september er sidste dag med Living by Norman, og når butikken åbner igen 19. oktober, kommer der til at stå Glint over døren. Og så skal kunderne vænne sig til, at det er Annemette Glintborg, der står bag disken.

Men ellers kan kunderne forvente meget af det samme.

- Det vil stadig være en livsstilsbutik med mange af de samme mærker og produkter, og så vil jeg selvfølgelig sætte mit eget præg på butikken. Jeg har en masse spændende ideer til nye produkter og måske et nyt forretningskoncept. Men jeg skal finde ud af, hvad der passer ind, og hvad der kan lade sig gøre, siger Annemette Glintborg.

Spænding, skræk og glæde

Annemette Glintborg kommer fra en stilling som leder af butik og billetsalg ved Moesgaard Museum, og nu er hun altså klar til at være selvstændig.

Den titel og det faktum, at det er hende selv, der hænger på regningerne, og hvad der nu måtte være af uforudsete ting, giver hende blandede følelser frem mod åbningen.

- Jeg går fra at være vildt spændt det ene øjeblik til skræk over, hvad det er, jeg har kastet mig ud i. Men jeg glæder mig helt vildt til at komme i gang og til at hilse på kunderne, siger Annemette Glintborg.

Fremfor alt hæfter hun sig ved, at butikken er veldrevet og har nogle gode og trofaste kunder.

Det er det, Sanne Norman nu siger farvel til, og det er hun helt afklaret med.

- Det er selvfølgelig vemodigt, men jeg har en god følelse i maven. Annemette brænder for det, og jeg er glad for, at området stadig har butikken. Men jeg kommer da til at savne alle de gode kunder. Det har været rørende, den måde de har sagt farvel og tak til mig på, siger hun.

Der er heldigvis mulighed for at stille sig i tørvejr foran Spottag Bakery. For på åbningsdagen måtte nogen stå i kø udenfor butikken. Foto: Christian Gnutzmann

Overvældende åbningsdag: - Allerede kvart i seks var der kø udenfor, og det har der været lige siden

De havde store forventninger, og de havde da også håbet på, at mange kunder ville lægge vejen forbi Kridthøj Torv på åbningsdagen af Spottag Bakery.

Men Claus Zacher Nielsen, Michael Spottag og resten af personalet blev ganske enkelt kørt midt over.

Der var ikke meget tid til sniksnak blandt personalet i Spottag Bakery på åbningsdagen. Kunderne stod i kø udenfor i regnen og trippede for at sætte tænderne i bagværk fra den nye bager.

- Vi er blevet kørt midt over. På den gode måde.

Ordene er Claus Zacher Nielsens.

Sammen med Michael Spottag åbnede han torsdag Spottag Bakery på Kridthøj Torv, og de havde store forventninger. Men de havde alligevel ikke turde håbe på at se så mange glade kunder i butikken.

- Det er overvældende. Vi åbnede klokken seks og allerede kvart i seks var der kø udenfor, og det har der været lige siden, siger Claus Zacher Nielsen, inden han smutter ud i selve bageriet igen.

For der er ikke tid til mange pauser. Produkterne går bogstaveligt talt som varmt brød.

- Vi når knapt nok at få det ud af ovnen, inden det er langet over disken. Der er virkelig tryk på, men det er jo bare helt fantastisk, siger Claus Zacher Nielsen.

Kører gerne fra midtbyen til Højbjerg

I 2018 solgte Michael Spottag Langenæsbageriet til Lagkagehuset, og nu er han tilbage som selvstændig. Denne gang i Højbjerg på Kridthøj Torv.

Men Spottag Bakery er ikke bare en bager for de lokale.

Christina Buhl havde torsdag trodset det tvivlsomme vejr og taget plads i køen ude foran butikken.

- Jeg står gerne i kø for at komme ind og smage, hvad Aarhus’ bedste bager har at byde på, og jeg kører også gerne hertil, selvom jeg bor inde midt i Aarhus. Det er jo bare noget meget bedre brød, de laver, siger hun.

Kommentarer som denne er vand på Spottag Bakerys mølle. Det er nemlig håbet, at bageren sammen med resten af butikkerne på Kridthøj Torv kan trække folk til den sydlige del af Aarhus, når man vil forkæle sig selv.

- Hvor er vi glade for, at I er åbnet, siger en dame til ekspedienten, der desværre må meddele damen, at lige nøjagtig den kage, hun gerne ville have, er udsolgt for i dag. Foto: Christian Gnutzmann