13 millioner er sat af til en ny og forbedret Moesgaard Allé – men pengene er ikke det største problem
Tusindvis af museumsgæster må holde tungen lige i munden, når de navigerer sig igennem Moesgaard Allé for at besøge museet.
Vejen er smal og utryg, lyder det, og det vil Aarhus Kommune gøre noget ved.
Men selvom der er afsat penge til projektet i budgetforliget, betyder det ikke, at en ny og bredere vej er lige på trapperne. Området er nemlig fredet, og indtil nu er kommunen ikke lykkedes med at få en dispensation til at gøre vejen bredere. Nu prøver kommunen igen.
Da de sidste brikker i budget-puslespillet for Aarhus Kommune blev lagt i sidste uge, var det med en post, der hed Moesgaard Allé.
Den er for smal, kørselsforholdene er dårlige, og det betyder, at biler af og til kolliderer med et af de træer, der løber langs vejen. Træerne dør af det, og det er de færreste biler og chauffører, der ønsker sådan et sammenstød.
Aarhus Kommune har derfor haft det højt på ønskelisten i mange år at give vejen en kærlig hånd. Men det er ikke bare sådan lige til.
Heller ikke selvom der i budgetforliget er sat 13 millioner kroner af til en forbedring af vejen.
- Der ligger en fredning af området, som kommunen tidligere har søgt om at få dispensation til, men uden held, siger landskabsarkitekt ved Aarhus Kommune, Sophie Langkjær Jensen.
Nu er der ikke bare sat penge af til vejprojektet, der er også indsendt endnu et forslag til, hvordan vejen kan gøres bedre og bredere, samtidig med at der tages højde for både naturen og landskabet.
- Vi har kigget på mange forskellige alternativer til en udvidelse af vejen, og vi er kommet frem til, at den bedste løsning er at udvide den eksisterende vej fra midterlinjen og så plante 20 år gamle lindetræer, i overensstemmelse med den resterende del af alléen. Vi har nu et velbegrundet og gennemarbejdet fredningsforslag, som vi ser frem til at få behandlet i fredningsnævnet, siger Sophie Langkjær Jensen.
Ikke lige om hjørnet
Selvom pengene er øremærket projektet, og kommunen ifølge Sophie Langkjær Jensen har et velbegrundet belæg, skal de 300.000 årligt besøgende på Moesgaard Museum ikke forvente at få mere plads på vejen lige foreløbig.
- Vi har sendt det til miljøstyrelsen til kommentering, og så skal det ind til fredningsnævnet, og det kan tage noget op til to år og måske endda endnu længere, før der bliver truffet en beslutning, siger Sophie Langkjær Jensen.
Imens må Moesgaard Museum og dets gæster nøjes med den smalle vej.
- Vi har trippet efter det i mange år efterhånden. Alle veje hertil er sårbare, og Moesgaard Allé er den mest ideelle vej, uden rigtigt at være ideel, siger direktør ved Moesgaard Museum, Mads Kähler Holst.
Om det ligefrem afholder nogen fra at besøge museet, skal han ikke kunne sige. Men han ved, at det for nogle er utrygt at bevæge sig langs alléen til museet.
- Det gælder for både bilister, cyklister og gående. De deler jo den meget smalle vej, og det er altså en træls måde at starte et besøg hos os på, hvis man er utryg på vej hertil. Så en udvidelse af vejen er meget væsentlig for en god oplevelse hos os, siger direktøren.
En hjertesag
Da Aarhus Kommune for år tilbage forsøgte at få en dispensation til at lave en bredere allé, var Danmarks Naturfredningsforening på banen.
Foreningen gjorde indsigelser og lykkedes med at sætte en stopper for udvidelsen af vejen.
- Vi mente ikke, at forslaget dengang fulgte de retningslinjer, der skal være for at give en dispensation. Der var forskellige fodfejl, som gjorde, at man ikke ville kunne overholde fredningens hovedformål, siger Søren Højager, der sidder i bestyrelsen ved Danmarks Naturfredningsforening Aarhus.
Om det forholder sig anderledes denne gang, vil han vente med at kommentere på, til han har set det konkrete forslag fra kommunen.
Når det er på bordet, skal foreningen tage stilling til, om de igen vil gøre indsigelser.
- Fredninger som ved Moesgaard Allé er en hjertesag for os, så der skal tungt skyts til, før vi kan acceptere en ophævelse af den eksisterende fredning. For det kan godt være, at en nyplantning vil give mulighed for nyt liv langs vejen, men man skal huske, at der også er masser liv i de døende træer, siger han.