Efter beslutning om vildskov: Sådan kommer skoven til at se ud i fremtiden
Det sidste ord er ikke sagt i debatten om vildskoven.
Men det står nu klart, at vilde dyr og indhegning ikke bliver en del af de endelige planer.
Projektet kommer dog stadig til at styrke biodiversiteten, lyder det. Men kommer man overhovedet til at kunne se en forandret skov, eller bliver det bare en skov, som vi kender den?
Rådmand for teknik og miljø Bünyamin Simsek (V) og byrådsmedlem Liv Gro Jensen (SF) giver deres bud på det spørgsmål her.
Bliver det tydeligt at se en forskel i Marselisborg Skovene i fremtiden, nu hvor der er truffet en foreløbig beslutning om projekt Moesgaard Vildskov?
Svaret afhænger af, hvem man spørger.
Byrådsmedlem Liv Gro Jensen (SF) mener, at projektet bliver en klar forbedring af det arbejde, der indtil nu er gjort for skovens biodiversitet.
Rådmanden for teknik og miljø Bünyamin Simsek (V) er uenig. Han mener ikke, at der bliver den store forskel i forhold til det, der allerede bliver gjort.
- I teknik og miljø har vi i flere år været på forkant af det arbejde, vi nu kommer til at styrke. Græsset og skovbunden har fået lov til at gro mere vildt, og døde træer har fået lov at ligge. Så jeg tror ikke, at beslutningen bliver så tydelig i skoven. Det vil blive mere af det samme, siger rådmanden.
Den køber Liv Gro Jensen dog ikke helt. Beslutningen om Moesgaard Vildskov vil give betydelige ændringer, mener hun.
- Vi har ikke været gode nok til det her arbejde i forvejen. Derfor står vi også fast på, at der i det endelige notat fra borgmesterens side skal holdes fast i de biodiversitetsfremmende tiltag, så der rent faktisk bliver gjort en forskel, siger hun.
Det man kan se, og det man ikke kan se
Der er altså ikke helt enighed om, hvorvidt kommunens arbejde hidtil har været godt nok. Men uanset det tidligere arbejde, vil man i fremtiden opleve, at der er risiko for våde sko, hvis man træder væk fra stisystemerne.
Der skal ikke drænes i skoven længere, og det giver en mere sumpet og fugtig jordbund, og der vil komme flere små sødannelser. Samtidig vil døde træer blive liggende og få lov til at rådne, så længe de ikke spærre for stierne.
De tiltag vil give pote for noget af det, man ikke lige kan se med det blotte øje. Der lever mange forskellige arter i skoven, og deres trivsel skulle gerne få et nøk opad med en skov, der i højere grad passer sig selv.
- Noget af det, vi i SF vil sørge for, er, at der kommer mere opfølgning på, hvordan de forskellige arter har det, og så vil vi selvfølgelig gerne kunne fortælle, når arternes trivsel bliver bedre, for det kan være lidt svært at holde øje med for den enkelte bruger af skoven, siger Liv Gro Jensen.
Aftale eller ej?
Da partierne bag projekt Moesgaard Vildskov tidligere på ugen kom ud fra forhandlingsrummet, var det med en aftale om at kassere den del af projektet, der har fået de fleste op fra stolene.
Der skal ikke være hegn og græssende dyr i skoven.
- Det er vi glade for, for vi ønsker ikke at jage fritidsbrugerne ud af skoven, siger Bünyamin Simsek.
Men aftalen er ikke endelig ifølge Liv Gro Jensen og SF, der venter på notatet fra borgmesteren, før partiet er helt klar til at låse teksten.
- Vi skal have lovning på, at der holdes fast i tiltagene for mere biodiversitet, og så skal vi have en klar plan for, hvad kommunen skal gøre frem mod 2030 i skovene syd for Aarhus, nu hvor vi har droppet indhegning. Samtidig er det et krav fra vores side, at der oprettes en naturfond, som giver kommunen mulighed for at opkøbe landjord, som kan bruges til at fremme naturliv i fremtiden.
At Liv Gro Jensen og SF vil se nogle konkrete ting i et aftalenotat, er fair nok, mener Bünyamin Simsek. Men det er ikke på borgmesterens papir, man kan opleve kampen for biodiversitet.
- Det er ikke noget, man kan læse sig frem til. Hvis man tager ud i skoven, kan man se, føle og lugte det arbejde, vi i flere år har gjort i skoven, siger han.