Bibliotek, daginstitution og nye idrætsfaciliteter: Her er status på Lysengs projekt til 90 millioner
Ideen om at samle bibliotek, idrætsfaciliteter og en daginstitution på ét sted får mange rosende ord med på vejen. Men nu skal de gode ideer snart resultere i konkrete planer.
Det arbejde er kommunens folk i gang med, og når det er overstået, skal politikerne endeligt tage stilling til projektet. Rådmand for kultur og borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R), forventer, at der er opbakning.
- Jeg synes ikke, det ville være klogt ikke at bakke op om noget, der vil betyde så meget for udviklingen i et lokalsamfund, siger han.
Det har taget flere år at få projektet til at nå til her, hvor det er i dag, og der er stadig et stykke vej til at få det i mål.
Det var med store forventninger og et hav af gode ideer, at planerne om et nyt kulturcenter ved Lyseng blev fremlagt i 2015.
LYS1 hedder projektet, og styregruppen bag har kastet en masse ideer op i luften. De er nu havnet på kommunens bord. Her skal forvaltningen for bibliotek og borgerservice sammen med Fonden Lyseng Idrætscenter strikke en konkret plan sammen, som senere bliver serveret for byrådet.
Nikker det endegyldigt ja, kan projektet komme videre, lokalplanen kan sendes i høring, og til sidst kan byggeriet begynde.
Ved Lyseng går formanden for styregruppen bag projektet, Leif Fisker Jensen, og venter på, at det sker. For projektet har kørt lidt i tomgang.
- Vi er selvfølgelig utålmodige, for det er et fremragende projekt, som bliver en stor gevinst for idrætten og kulturen. De folk fra kommunen, der sidder og arbejder med det, gør helt sikkert, hvad de kan, men det er lige nu dem, vi venter på. Byrådet kan jo ikke sige ja til noget, før der ligger en klar plan for, hvad der skal bygges, siger han.
Hvad er LYS1?
Fonden Lyseng Idrætscenter, Holme-Højbjerg-Skåde Fællesråd og idrætsforeningerne omkring Lyseng er gået sammen om en udvidelse af Lyseng.
I det store byggeri skal der både være bibliotek, borgerservice, lokalarkiv, fitnesscenter, mødelokaler, sale til gymnastik og kampsport og en helt nye daginstitution.
Ideen er, at de forskellige afdelinger skal dele gode erfaringer og bruge hinanden. For eksempel kan daginstitutionen få glæde af idrætsfaciliteterne, der ofte står tomme i dagtimerne.
Fonden Lyseng Idrætscenter står for idrætsfaciliteterne, hvor foreningerne lejer sig ind, mens kommunen står for lokalerne til bibliotek, borgerservice og daginstitution. Sammen driver de fællesfaciliteterne.
Det er planen, at det hele samles i én bygning med et fælles ankomstområde med mødelokaler og en café.
Derfor må han og andre, der glæder sig til at tage de nye faciliteter i brug, væbne sig med lidt mere tålmodighed.
- Vi havde jo håbet på, at det stod færdigt i 2023, men det når vi ikke. Lige nu er det nok mere realistisk, at vi kan rykke ind i 2025, siger Leif Fisker Jensen
Han har til gengæld svært ved at forestille sig, at projektet ikke kommer til at blive til virkelighed.
For med et nyt og forbedret fitnesscenter og sale til gymnastik og kampsport, der kombineres med bibliotek, borgerservice og en ny daginstitution, opnår man synergier, der ikke bare lige findes andre steder, mener han.
- Borgerne i Aarhus Syd er jo både kultur- og idrætsbrugere. Lige nu ser vi i Lyseng kun brugerne af idræt og så de ventende forældre. Samtidig ligger biblioteket på Oddervej, hvor der er brug for mere plads. LYS1 samler det hele, og hvis man for eksempel skal hente børn, er det jo let at bruge borgerservice og bibliotek på samme tur.
Langt med økonomien
Da det endelige projekt endnu ikke er helt fastlagt, er de økonomiske rammer det heller ikke. Men styregruppen regner med, at prisen for herlighederne løber op i omkring 90 millioner kroner.
Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for kultur og borgerserviceDet er et stort projekt med et stort budget, og det rummer mange funktioner, som skal spille sammen. Og så er det også vigtigt, hvis man vil give projektet et bredt ejerskab blandt de lokale, at man involverer borger og aktører i processen, og den slags tager bare tid
Kommunen skal selv finansiere daginstitutionen, biblioteket og borgerservice, mens Fonden Lyseng Idrætscenter står for at skrabe pengene sammen til de nye idrætsfaciliteter. Den del koster cirka 35 millioner kroner, fortæller Morten Sørensen, der er med i styregruppens økonomigruppe.
- Af de penge mangler vi cirka fire-fem millioner. Men jeg er rimelig fortrøstningsfuld i forhold til, at vi nok skal finde dem, når hele byggeriet bliver mere konkret, siger han.
Indtil videre har foreningerne, der skal bruge LYS1, spyttet opsparede penge i kassen, mens fonden også selv har haft pengepungen fremme. Samtidig regner fonden med at kunne tage et lån. Og så har Salling Fondene bidraget med en donation på ti millioner kroner.
- Det er fantastisk flot, at Salling Fondene på den måde betaler tilbage til samfundet. Vi havde i foreningerne ikke haft en kinamands chance for at rejse de ti millioner selv, siger Leif Fisker Jensen.
Når byrådet har haft LYS1 oppe at vende, skal der arbejdes mere ihærdigt for at finde de sidste millioner.
- Fordi byggeriet stadig er lidt ukonkret, har vi ikke været ret aktive i forhold til at finde de sidste penge. Vi vil for eksempel ikke varme andre fonde op, inden vi kan fortælle dem præcist, hvad vi søger penge til. Det ville være spild af deres tid, siger Morten Sørensen.
Håber på godkendelse inden nytår
Hos kommunens afdeling for borgerservice og biblioteker sidder sekretariatschef, Henrik Traberg, med projektet i hænderne.
Han er en del af kommunens styregruppe, der er med til at sikre fremdrift i projektet. Og der er fremdrift, forsikrer han. Men processen tager tid.
- Vi regner med at kunne bede byrådet om en projekteringsbevilling inden nytår. Når vi har den og har de økonomiske rammer på plads, skal vi have fundet den rigtige rådgiver til projektet, og så er mit lidt usikre gæt, at bygningen kan tages i brug i slutningen af 2025, måske starten af 2026, siger han.
Hvis byrådet godkender planen for LYS1, starter næste etape. Den består af en projektering af det endelige projekt. Herefter skal selve opførelsen i udbud hos mulige entreprenører, og så kan selve byggefasen begynde.
En af dem, der skal være med til at drøfte projektet i byrådet er Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for kultur og borgerservice. Han roser projektet og håber, at kollegaerne i byrådet bakker op.
- Jeg kan jo ikke tale på deres vegne, men det er et fantastisk projekt det her, og jeg synes ikke, det ville være klogt ikke at bakke op om noget, som vil betyde meget for udviklingen i et lokalsamfund, siger han.
Ifølge Rabih Azad-Ahmad er det ikke overraskende, at man ikke er nået længere i processen, end det er tilfældet.
- Det er et stort projekt med et stort budget, og det rummer mange funktioner, som skal spille sammen. Og så er det også vigtigt, hvis man vil give projektet et bredt ejerskab blandt de lokale, at man involverer borger og aktører i processen, og den slags tager bare tid, siger han.